Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Δείτε το πρόσωπο του «Ζούζου» που έζησε πριν 9.600 χρόνια

Οι ερευνητές δημιούργησαν δύο προσεγγίσεις του προσώπου του Ζούζου χρησιμοποιώντας τεχνικές φωτογραμμετρίας του κρανίου. [Credit: Moacir Eli...

Οι ερευνητές δημιούργησαν δύο προσεγγίσεις του προσώπου του Ζούζου χρησιμοποιώντας τεχνικές φωτογραμμετρίας του κρανίου. [Credit: Moacir Elias Santos και Cícero Moraes]
Οι ερευνητές δημιούργησαν δύο προσεγγίσεις του προσώπου του Ζούζου χρησιμοποιώντας τεχνικές φωτογραμμετρίας του κρανίου. [Credit: Moacir Elias Santos και Cícero Moraes]

Το 1997, αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν σκελετό ο οποίος ήταν θαμμένος σε εμβρυακή στάση στο Εθνικό Πάρκο Serra de Capivara στην Βραζιλία. Βλέποντας το μέγεθος και το σχήμα που είχε το κρανίο του σκελετού, οι αρχαιολόγοι θεώρησαν πως ο σκελετός ήταν γυναικείος και τον ονόμασαν «Ζούζου». Όμως για χρόνια υπάρχουν αντιθέσεις μεταξύ ερευνητών για το φύλο του σκελετού, με πολλούς να πιστεύουν πως τα λείψανα ανήκαν σε άντρα.

Είκοσι έξι χρόνια μετά από την ανακάλυψη του σκελετού, ερευνητές με την βοήθεια της τεχνολογίας και 57 φωτογραφιών του κρανίου, δημιούργησαν ένα ψηφιακό 3D πρόσωπο το οποίο έδειχνε πως έμοιαζε ο άνθρωπος με το όνομα «Ζούζου» όταν βρισκόταν εν ζωή. O στόχος τους ήταν «να αποκαλυφθεί το πρόσωπο αυτής της φιγούρας τόσο μυστηριώδους και τόσο σημαντικής για την ιστορία της Βραζιλίας», έγραψαν οι ερευνητές στην δημοσίευσή τους.

Μάλιστα, μέσω των φωτογραφιών, το ερώτημα του φύλου του σκελετού ίσως να λύθηκε, με τους ερευνητές να τείνουν προς το ότι ο σκελετός τελικά άνηκε σε άντρα και όχι σε γυναίκα, όπως ήταν η αρχική εκτίμηση.

Για να ολοκληρώσουν το έργο τους, οι ερευνητές χρησιμοποιήσαν αξονική τομογραφία για να δημιουργήσουν το ψηφιακό πρόσωπο του «Ζούζου» και τα αποτελέσματα δείχνουν έναν νεαρό άντρα, με φαρδιά μύτη και φαρδιά χείλη. 

«Η προσπάθεια ανάκτησης της εμφάνισης που είχε ένα άτομο στη ζωή πριν από χιλιάδες χρόνια είναι ένας τρόπος να το φέρεις στο σήμερα, φέρνοντάς το πιο κοντά στο κοινό», αναφέρει ο Moacir Elias Santos, αρχαιολόγος από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ciro Flamarion Cardoso στη Βραζιλία. «Το κύριο ενδιαφέρον ήταν να μπορέσουμε να δούμε το πρόσωπο του Ζούζου, του οποίου ο σκελετός είναι ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Serra da Capivara».

Το ψηφιακό πρόσωπο σύμφωνα με τους ερευνητές ήταν «ελαφρώς αδυνατισμένο», όποτε οι ερευνητές αποφάσισαν να αφαιρέσουν την κάτω γνάθο επειδή είχε δημιουργηθεί ένα κενό λόγω των δοντιών που έλειπαν από το κρανίο.

«Το πιο ενδιαφέρον πράγμα όταν κοιτάς το κρανίο του Ζούζου είναι να έχεις μια ιδέα για το πώς θα έμοιαζε στη ζωή», είπε ο Santos. «Είναι μια επανένωση με έναν από τους παλαιότερους προγόνους της χώρας μας».

Διαβάστε εδώ τη σχετική επιστημονική δημοσίευση.


Πηγή: ErtNews, LiveScience

Δεν υπάρχουν σχόλια