Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Κίνα: Παλαιοντολόγοι ανακάλυψαν ένα λουλούδι 170 εκατομμυρίων ετών

Κινέζοι παλαιοντολόγοι ανακάλυψαν απολιθώματα αρχαίου φυτού που χρονολογούνται πριν από περίπου 170 εκατομμύρια χρόνια. Το Ινστιτούτο Γεωλογ...

Κίνα: Παλαιοντολόγοι ανακάλυψαν ένα λουλούδι 170 εκατομμυρίων ετών

Κινέζοι παλαιοντολόγοι ανακάλυψαν απολιθώματα αρχαίου φυτού που χρονολογούνται πριν από περίπου 170 εκατομμύρια χρόνια.

Το Ινστιτούτο Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών Nanjing ανακοίνωσε πρόσφατα την ανακάλυψη του αρχαιότερου αγγειόσπερμου που είναι γνωστό στη βορειοδυτική Κίνα μέσω της επανεξέτασης απολιθωμάτων.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας Nanjing, την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, το Πανεπιστήμιο Lanzhou, το Γεωλογικό Μουσείο Ningxia και το Northwest University. Τα ευρήματα αυτής της μελέτης δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο Life, ένα διεθνές βιολογικό περιοδικό.

Τα απολιθωμένα μπουμπούκια ανθέων έχουν σχήμα οβάλ, μήκους 17 χιλιοστών και πλάτους 9 χιλιοστών, σε μίσχο μήκους 15 χιλιοστών. Υπάρχει μια δομή που μοιάζει με πεύκη στο κάτω μέρος, η οποία καλύπτεται με πέταλα λουλουδιών, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ο ερευνητής που είναι υπεύθυνος για τη μελέτη δήλωσε ότι τα λουλούδια και τα φρούτα ανήκουν στην οικογένεια των αγγειόσπερμων. Τα αγγειόσπερμα είναι η πιο εξελιγμένη, ποικιλόμορφη, ευρέως διαδεδομένη και προσαρμόσιμη ομάδα φυτών σήμερα. Υπάρχουν 300.000 είδη αγγειόσπερμων που σώζονται σε όλο τον κόσμο.


Καρποί του Qingganninginfructus formosa που περιείχαν σπόρους. [Credit: Nanjing Institute of Geology and Palaeontology, Chinese Academy of Sciences]
Καρποί του Qingganninginfructus formosa που περιείχαν σπόρους. [Credit: Nanjing Institute of Geology and Palaeontology, Chinese Academy of Sciences]

Η ερευνητική ομάδα επανεξέτασε ένα απολίθωμα φυτού που χρονολογείται πριν από περίπου 170 εκατομμύρια χρόνια στη βορειοδυτική Κίνα. Μέχρι πρότινος, το φυτό πιστευόταν ότι ήταν γυμνόσπερμο, με τον ονομασία Drepanolepis formosa Zhang, 1998. Στην τελευταία μελέτη, η ομάδα χρησιμοποίησε τεχνολογία μικρο-CT για να σαρώσει το απολίθωμα και διαπίστωσε ότι το εσωτερικό περιείχε ανεστραμμένα ωοθυλάκια, που είναι βασικό χαρακτηριστικό για τον προσδιορισμό του ως αγγειόσπερμα.

Η τελευταία μελέτη διαπίστωσε ότι ένα ανεστραμμένο ωοθυλάκιο με δύο περιβλήματα περικλείεται σε κάθε καρπό ή φρούτο, βασικό χαρακτηριστικό για τον προσδιορισμό των αγγειόσπερμων, και ονόμασαν το απολιθωμένο φυτό Qingganninginfructus formosa.

Το απολιθωμένο φυτό είναι η πρώτη ένδειξη αγγειόσπερμων στη βορειοδυτική Κίνα. Η ανακάλυψή του δείχνει ότι το αγγειόσπερμα εμφανίστηκε και εξαπλώθηκε ευρέως ήδη πριν από 170 εκατομμύρια χρόνια, κατά τη Μέση Ιουρασική Περίοδο, και έφτασαν σε ένα ορισμένο επίπεδο ευημερίας.


Διαβάστε εδώ τη σχετική επιστημονική δημοσίευση.


Πηγή: ArkeoNews

Δεν υπάρχουν σχόλια