Η Αγιάτη Μπενάρδου επισκέπτεται το Εργαστήριο Wiener της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών και μιλά με την αρχαιοβοτανολόγο Εύη Μαργαρίτη...
Η Αγιάτη Μπενάρδου επισκέπτεται το Εργαστήριο Wiener της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών και μιλά με την αρχαιοβοτανολόγο Εύη Μαργαρίτη για τους σπόρους, τις καλλιέργειες και πώς αυτές μετατρέπονταν σε τροφή στην Αρχαία Αττική.
Από πού μαθαίνουμε για τους σπόρους στην Αρχαία Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα για την Αττική; Ποιες άλλες είναι οι πηγές μας, εκτός από την αρχαία τέχνη; Πώς βρίσκονται αυτοί οι σπόροι;
Υπήρχαν εξωτικά φυτά που τα έφερναν από μακριά; Ισχύει ότι έχουν βρεθεί σπόροι σε πυρές θυσιών; Και τι έχει ακριβώς βρεθεί εκτός Αθηνών, λόγου χάρη στο Θορικό και στο Πλάσι του Μαραθώνα και στο Κορωπί; Τι ακριβώς έχουν φέρει στο φως οι αναβαθμίδες για την καλλιέργεια της γης σχετικά με την αρχαιοβοτανική στην Αττική;
Γνωρίζουμε ότι στην Αρχαία Αγορά λειτούργησαν πολλές ταβέρνες κατά την αρχαιότητα και στην Κλασική Περίοδο. Υπάρχουν μήπως κάποια ευρήματα, πέραν της κεραμικής και της αρχιτεκτονικής, που να μας φέρνουν πιο κοντά στο σήμερα και στις ταβέρνες που λειτουργούν σήμερα εκεί;
Στα ερωτήματα απαντά η αρχαιοβοτανολόγος Εύη Μαργαρίτη.
Ακούστε εδώ το podcast.
H Εύη Μαργαρίτη σπούδασε Αρχαιολογία στην Αθήνα και μετέπειτα ειδικεύτηκε στην αρχαιοβοτανολογία με μεταπτυχιακές σπουδές στο Sheffield. Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στο Cambridge ως υπότροφος του Belinda and Bill Gates Foundation. Επέστρεψε στην Ελλάδα όπου εργάστηκε στo εργαστήριο Wiener της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα και στη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια για αρκετά χρόνια. Το 2013 επέστρεψε στο Cambridge ως Marie Curie Fellow. Το 2015 εξελέγη επίκουρη καθηγήτρια στο Ερευνητικό Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αρχαιολογία του Ινστιτούτου Κύπρου και σήμερα είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια. Η έρευνά της εστιάζει κυρίως στην καλλιέργεια της ελιάς και του σταφυλιού στην Ανατολική Μεσόγειο, στις αγροτικές πρακτικές και στην οικονομία της Εποχής του Χαλκού αλλά και στην τελετουργική χρήση των φυτών και της τροφής στην αρχαιότητα.
Ακούστε εδώ το podcast.
Πηγή: Αγ. Μπενάρδου, LiFO
Δεν υπάρχουν σχόλια