Νέα μουσεία ιδρύονται και στην Ελλάδα ή αλλάζουν την έκθεση της μόνιμης συλλογής τους, όπως στο Αρχαιολογικό του Αργους. Η βιωσιμότητά τους ...
Νέα μουσεία ιδρύονται και στην Ελλάδα ή αλλάζουν την έκθεση της μόνιμης συλλογής τους, όπως στο Αρχαιολογικό του Αργους. Η βιωσιμότητά τους παραμένει ζητούμενο. |
Πρόσφατη έκθεση της Ενωσης Μουσείων της Δανίας καταγράφει ότι το υψηλό κόστος της ενέργειας πλήττει σκληρά τα μουσεία. Ορισμένα αναφέρουν ότι μπορεί να χρειαστεί να απολύσουν προσωπικό ή να μειώσουν τις ώρες λειτουργίας, παρότι ο αριθμός των επισκεπτών στα μουσεία της χώρας έχει σχεδόν επιστρέψει στα στοιχεία πριν από την πανδημία.
Σχετική αναφορά τονίζει ότι το 66% είχε τον ίδιο ή και μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών το 2022 σε σύγκριση με το 2019. Ομως, παρότι όλα μοιάζουν αισιόδοξα με την επιστροφή των επισκεπτών στα μουσεία στα προ πανδημίας επίπεδα και τα έσοδα από τα εισιτήρια να αυξάνονται, όπως σημειώνει το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Οργανισμών Μουσείων, η αύξηση του ενεργειακού κόστους δεν διευκολύνει την οικονομική κατάσταση των μουσείων.
Στη Φλωρεντία, η Πινακοθήκη Ουφίτσι ανακοίνωσε από την αρχή του χρόνου ότι θα αυξήσει την τιμή του εισιτηρίου για να αντεπεξέλθει στους λογαριασμούς ενέργειας και θέρμανσης. Ετσι, από σήμερα και για τους επόμενους εννέα μήνες, δηλαδή στην περίοδο αιχμής, το εισιτήριο αυξάνεται σε 25 από 20 ευρώ, ενώ καθιερώνεται μειωμένη τιμή 19 ευρώ για όσους επισκεφθούν το μουσείο πριν από τις 9 το πρωί. Οι ενεργειακές δαπάνες της Πινακοθήκης; Αυξήθηκαν κατά 180% τη χρονιά που πέρασε.
Αύξηση επισκεπτών κατά 38,3% καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ στα ελληνικά μουσεία τον Οκτώβριο του 2022 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021 και των εισπράξεων κατά 58,2%. Στους αρχαιολογικούς χώρους η αύξηση των επισκεπτών άγγιξε το 50,4% και των εισπράξεων 61,2%. Ανησυχητικό για τα ταμεία των μουσείων ωστόσο παραμένει το πρόβλημα της ελευθέρας εισόδου. Μόνο τον Οκτώβριο του 2022 το ποσοστό των επισκεπτών ελεύθερης εισόδου στα μουσεία υπολογίζεται στο 58,6%, ενώ στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2022 παρουσιάζεται αυξημένο κατά 146%.
Τα ευρωπαϊκά μουσεία αναθάρρησαν με την επιστροφή των επισκεπτών τους, αλλά αγωνιούν για τις νέες ανάγκες που προκάλεσαν οι κρίσεις. Καλούνται να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές που αφορούν τη λειτουργία τους και το διοξείδιο του άνθρακα που παράγουν και καταστρέφει το κλίμα, το αυξανόμενο κόστος ενέργειας, να αναπτύξουν στρατηγικές βιωσιμότητας.
Στη Δανία, σύμφωνα με την Ενωση Μουσείων της χώρας, κάποια μουσεία εξετάζουν το ενδεχόμενο περιορισμού του αριθμού των εκδηλώσεων ή να κλείσουν προσωρινά κάποια τμήματα, ενώ κάποιοι συζητούν πιθανή αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων για να καλύψουν το κόστος λειτουργίας. Στο μεταξύ, νέα μουσεία ανοίγουν ή ανακαινίζονται, όπως το μουσείο Ψυχρού Πολέμου στο δάσος Rold Skov, όπου το 1960 κατασκευάστηκε το πυρηνικό καταφύγιο Regan Vest 60 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης.
Στην Ελλάδα επίσης νέα μουσεία ετοιμάζονται ή εκσυγχρονίζονται. Οπως, μεταξύ άλλων, η ανέγερση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Λευκάδας, η επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Αργους και βέβαια η πολυσυζητημένη επέκταση του ΕΑΜ. Το ζήτημα, λοιπόν, είναι τα νέα μουσεία να είναι και βιώσιμα. Γιατί αυτό είναι το πρόβλημα με τα μουσεία στην Ελλάδα.
Πηγή: Γ. Συκκά, Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια