Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Νέο ψηφιδωτό βρέθηκε στην Πομπηία

[Credit: Pompeii Sites] Α ρχαιολόγοι αποκάλυψαν τμήμα ψηφιδωτού στην Πομπηία. Η ρωμαϊκή πόλη της Πομπηίας βρίσκεται στη σύγχρονη κοινότητα τ...

Νέο ψηφιδωτό βρέθηκε στην Πομπηία
[Credit: Pompeii Sites]

Αρχαιολόγοι αποκάλυψαν τμήμα ψηφιδωτού στην Πομπηία.

Η ρωμαϊκή πόλη της Πομπηίας βρίσκεται στη σύγχρονη κοινότητα της Πομπηίας κοντά στη Νάπολη στην περιοχή της Καμπανίας της Ιταλίας. Η Πομπηία, μαζί με τη ρωμαϊκή πόλη Ηράκλειο (Herculaneum) θάφτηκαν κάτω από 4 έως 6 μέτρα ηφαιστειακής τέφρας και ελαφρόπετρας κατά την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ.

Το 62 μ.Χ., η περιοχή χτυπήθηκε από σεισμό μεγέθους V έως VI της κλίμακας Mercalli. Η μέγιστη αισθητή ένταση εκτιμάται ότι ήταν στις περιοχές από IX έως X, με αποτέλεσμα σοβαρές ζημιές σε κτήρια της Πομπηίας και στη γύρω περιοχή. Ένα ανάγλυφο που βρέθηκε στο λαράριο του Οίκου του Lucius Caecilius Iucundus απεικονίζει τα γεγονότα, δείχνοντας ζημιές στην πόλη και στον Ναό του Διός στην Πομπηία.


Νέο ψηφιδωτό βρέθηκε στην Πομπηία
[Credit: Pompeii Sites]

Κατά τις πρόσφατες ανασκαφές στις οποίες συμμετείχαν αρχαιολόγοι από το Αρχαιολογικό Πάρκο της Πομπηίας, το Πανεπιστήμιο του Βερολίνου (Freie Universität Berlin) και το Πανεπιστήμιο της Νάπολης (University of Naples L'Orientale), αποκάλυψαν ένα τμήμα ψηφιδωτού δαπέδου κοντά στη via dell'Abbondanza, τον κεντρικό δρόμο (decumanus maximus) που περνούσε από το πόλη.

Το ψηφιδωτό αποτελεί μέρος του δαπέδου ενός θολωτού δωματίου οικίας, όπου αργότερα θα κατασκευαστούν τα Σταβιανά Λουτρά τον 2ο αιώνα μ.Χ. Το δωμάτιο ισοπεδώθηκε τα χρόνια που ακολούθησαν το σεισμό και η περιοχή μετατράπηκε ως μέρος του συγκροτήματος λουτρών και σε πολλά καταστήματα.

Η ανασκαφική ομάδα πραγματοποίησε ανασκαφές στο δυτικό τμήμα του συγκροτήματος των λουτρών σε μια περιοχή γνωστή ως "3 tabernae", ένας διάδρομος πίσω από το natatio (πισίνα) που οδηγεί στο vicolo del Lupanare.


Νέο ψηφιδωτό βρέθηκε στην Πομπηία
[Credit: Pompeii Sites]

Κάτω από το επίπεδο του διαδρόμου του δαπέδου του 79 μ.Χ., οι αρχαιολόγοι βρήκαν τα υπολείμματα ενός λευκού ψηφιδωτού που οριοθετείται από μια μαύρη ταινία με ένα κεντρικό πολύχρωμο γεωμετρικό σχέδιο.

Το σχέδιο ήταν φτιαγμένο με μαύρες, άσπρες και πράσινες ψηφίδες, και οριοθετείται από μια διπλή κόκκινη και μαύρη ταινία που είναι παρόμοια με τα δάπεδα opus sectile του σηκού του Ναού του Απόλλωνα, του tablinum στην Οικία Faun και σε εξέδρα που βρέθηκε στο σπίτι του Τριπτόλεμου στην Πομπηία.

Ο Gabriel Zuchtriegel, Διευθυντής του έργου, δήλωσε: «Χάρη στη νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Βερολίνου και του Πανεπιστημίου της Νάπολης, σήμερα μπορούμε να αρχίσουμε να ξαναγράφουμε την ιστορία του οικοπέδου, εισάγοντας ένα περαιτέρω κεφάλαιο, αυτό ενός πολυτελούς θόλου με εξαιρετικά μωσαϊκά και ευρύχωρα δωμάτια, που καταλάμβαναν το δυτικό τμήμα του χώρου των λουτρών μέχρι μερικές δεκαετίες πριν από την έκρηξη το 79 μ.Χ.»


Πηγή: Heritage Daily

Δεν υπάρχουν σχόλια