Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Υπόγεια σήραγγα 1.500 ετών βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη

[Credit: DHA Photo] Ένας μυστικός υπόγειος διάδρομος  1.500 ετών  αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων αρχαιολογικών ανασκαφών στ...

Υπόγεια σήραγγα 1.500 ετών βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη
[Credit: DHA Photo]

Ένας μυστικός υπόγειος διάδρομος 1.500 ετών αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων αρχαιολογικών ανασκαφών στον χώρο της εκκλησίας του Αγίου Πολυεύκτου, στο αρχαιολογικό πάρκο Saraçhane της Κωνσταντινούπολης, που χρονολογείται πριν από την κατασκευή της Αγίας Σοφίας.

Μια άγνωστη, μέχρι σήμερα, υπόγεια δίοδος βρέθηκε σε απόσταση 20 μέτρων περίπου από το κοντινό πέρασμα Haşim Işçan. Η υπόγεια διάβαση, που περιέχει ψηφιδωτά και λίθινα ένθετα, έχει εντυπωσιάσει τους αρχαιολόγους με τους λαξευμένους μαρμάρινους λίθους και τα ανάγλυφα.

Ο Mahir Polat, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Μητροπολιτικού Δήμου Κωνσταντινούπολης (IBB) δήλωσε ότι η κατασκευή είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα της αρχιτεκτονικής της πόλης που έχει αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου και την οργή των σεισμών.


Υπόγεια σήραγγα 1.500 ετών βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη
[Credit: DHA Photo]

Σημειώνοντας ότι το Αρχαιολογικό Πάρκο Saraçhane θα ανοίξει για τους επισκέπτες σε έναν μήνα, πρόσθεσε: «Έχουμε ανασκάψει τα ερείπια της εκκλησίας του Αγίου Πολυεύκτου, το πρώτο δείγμα του συγκεκριμένου αρχιτεκτονικού ύφους στον κόσμο. Θα συνεχίσουμε με τις ανασκαφές ακόμα κι όταν ο χώρος γίνει επισκέψιμος. Έτσι, θα έχουμε την ευκαιρία να εξηγήσουμε τι είναι αρχαιολογία και την σημασία της συγκεκριμένης ιστορικής κατασκευής. Το πιο σημαντικό, μπορούμε να εξηγήσουμε γιατί είναι τόσο ιδιαίτερο να μπορείς να δεις ένα πέρασμα 1.500 ετών. Η Κωνσταντινούπολη έχει βιώσει αρκετές δεκάδες σεισμούς τα τελευταία 1.500 χρόνια. Ωστόσο, η κατασκευή που βλέπουμε τώρα έχει καταφέρει να επιβιώσει από όλους τους σεισμούς. Πρέπει να πάρουμε μαθήματα από αυτό».

Ο Polat επεσήμανε ότι η κύρια κατασκευή του Ναού του Αγίου Πολυεύκτου καταστράφηκε, αλλά τα θεμέλιά του παραμένουν άθικτα. «Η μνήμη του σεισμού της πόλης είναι επίσης εδώ. Αν θέλετε να δείτε τη μνήμη του σεισμού της Κωνσταντινούπολης, αυτό που συνέβη στην περιοχή Φατίχ είναι ένα καλό παράδειγμα», πρόσθεσε.

«Το ρωμαϊκό κονίαμα, γνωστό και ως κονίαμα Horasan, είναι σημαντικό από τεχνολογικής άποψης εκείνη την περίοδο. Εξετάσαμε επίσης τα επιφανειακά δείγματα της κατασκευής, όπως λίθο, σοβά και πιθανό γύψο, στο εργαστήριο για να προσδιορίσουμε τη σύνθεση και την αρχαιομετρία τους», πρόσθεσε ο Polat.


Πηγή: Daily Sabah

Δεν υπάρχουν σχόλια