Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Στο βυθό της Νάπολης χιώτικα μάρμαρα χιλιετιών: νέες ανακαλύψεις στις βυθισμένες Βάιες

 [Credit : NAUMACOS] Ενάλιοι αρχαιολόγοι συνέχισαν την έρευνα στις βυθισμένες Βάιες, πραγματοποιώντας νέες ανακαλύψεις στην περιοχή Terme de...

Στο βυθό της Νάπολης χιώτικα μάρμαρα χιλιετιών: νέεας ανακαλύψεις στις βυθισμένες Βάιες
 [Credit : NAUMACOS]

Ενάλιοι αρχαιολόγοι συνέχισαν την έρευνα στις βυθισμένες Βάιες, πραγματοποιώντας νέες ανακαλύψεις στην περιοχή Terme del Lacus.

Οι Βάιες είναι ένα αρχαιολογικό πάρκο που αποτελείται από μια μερικώς βυθισμένη ρωμαϊκή πόλη, που βρίσκεται στην ακτή του κόλπου της Νάπολης στη σημερινή κοινότητα Bacoli της Ιταλίας. 

Οι Βάιες εξελίχθηκαν σε ένα δημοφιλές ρωμαϊκό θέρετρο το οποίο επισκεπτόταν συχνά πολλές αξιόλογες ρωμαϊκές προσωπικότητες, όπως ο Gnaeus Pompeius Magnus (επίσης γνωστός ως Πομπήιος ο Μέγας), ο Ιούλιος Καίσαρας, ο Γάιος Μάριος, ο Lucius Licinius Lucullus, ο Αδριανός και ο Σεπτίμιος Σεβήρος.

Η πόλη δεν θα αποκτούσε ποτέ επίσημο καθεστώς ρωμαϊκής πόλης, αλλά απέκτησε τη φήμη για τον ηδονιστικό τρόπο ζωής. Αυτό υποστηρίζεται από μια αφήγηση του Sextus Propertius, ενός ποιητή της εποχής του Αυγούστου κατά τον 1ο αιώνα π.Χ., ο οποίος έγραψε ότι οι Βάιες ήταν ένας «στρόβιλος πολυτέλειας» και ένα «λιμάνι της φαυλότητας». Ήταν χτισμένη πάνω σε ηφαιστειακό έδαφος και αποτέλεσε το μεγάλο πολυτελές θέρετρο του αρχαίου κόσμου, γνωστό και ως το «Λας Βέγκας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας».


Στο βυθό της Νάπολης χιώτικα μάρμαρα χιλιετιών: νέεας ανακαλύψεις στις βυθισμένες Βάιες

Λόγω της θέσης της πόλης στη χερσόνησο της Κουμαίας στα Φλεγραϊκά Πεδία, μια ενεργή και ασταθή ηφαιστειακή περιοχή (την οποία οι Ρωμαίοι πίστευαν ότι ήταν η πατρίδα του Ρωμαίου θεού της φωτιάς, Βούλκαν), η τοπική ηφαιστειακή βραδυσεισμική δραστηριότητα αυξομείωσε τη γεωγραφική περιοχή με αποτέλεσμα να βυθιστούν τα χαμηλότερα σημεία της πόλης.

Ενάλιοι αρχαιολόγοι από το Αρχαιολογικό Πάρκο Campi Flegrei και το Naumacos, διεξήγαγαν έρευνα στην περιοχή Terme del Lacus, αποκαλύπτοντας ένα μπλοκ δομών μήκους 60 μέτρων. Η ομάδα βρήκε επίσης λίθινες κιονοστοιχίες, μαρμάρινους κίονες και μία μαρμάρινη στήλη portasanta, η οποία εισήχθη κατά την αρχαιότητα από το νησί της Χίου! Αυτό το πολύχρωμο υλικό, γνωστό στους Ρωμαίους ως marmor chium, εξορύσσονταν αποκλειστικά στο ελληνικό νησί της Χίου και ήταν ευρέως περιζήτητο ως ένα από τα πιο επιθυμητά και ακριβά μάρμαρα στον αρχαίο κόσμο. Το μάρμαρο Portasanta χρησιμοποιήθηκε επίσης για ορισμένα από τα δάπεδα και χρησιμοποιήθηκε για να δώσει χρώμα στις πλάκες που βοήθησαν στη διαμόρφωση του δαπέδου αυτού του κάποτε πολυτελούς σπιτιού θέρετρου.


Στο βυθό της Νάπολης χιώτικα μάρμαρα χιλιετιών: νέες ανακαλύψεις στις βυθισμένες Βάιες
[Credit : Edoardo Ruspantini]

Στο βυθό της Νάπολης χιώτικα μάρμαρα χιλιετιών: νέες ανακαλύψεις στις βυθισμένες Βάιες
[Credit : Edoardo Ruspantini]


Έχει επίσης εντοπιστεί ένα μεγάλο κομμάτι μαρμάρινου δαπέδου opus sectile, που εξακολουθεί να αποδίδεται με portasanta και λευκό μάρμαρο σε χρωματικό εναλλασσόμενο σχέδιο. Αυτό εμφανίζεται σήμερα ως το πιο ενδεικτικό στοιχείο χρονολόγησης, καθώς είναι η τυπολογία και η εφαρμογή που αναφέρονται στην Ύστερη Αρχαιότητα.

Ανάμεσα στις νέες ανακαλύψεις περιλαμβάνεται και ένα ψηφιδωτό που βρέθηκε in situ σε ερείπια ρωμαϊκής κατασκευής. Αποτελείται από διαπλεκόμενες γεωμετρικές γραμμές, διασταυρούμενες πλεξούδες και εξάγωνα με κοίλες πλευρές. Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι το ψηφιδωτό είναι παρόμοιο με σχέδια που βρέθηκαν στην Τυνησία, όπου η Καρχηδόνα, ο αρχαίος αντίπαλος της Ρώμης κατακτήθηκε το 146 π.Χ. κατά τη διάρκεια του Γ' Καρχηδονιακού Πολέμου.


Πηγή: Heritage Daily 1Heritage Daily 2Hellas Journal

Δεν υπάρχουν σχόλια