Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Κρυμμένα μεσαιωνικά δωμάτια που βρέθηκαν στο Σουδάν περιέχουν σπάνια νουβική χριστιανική τέχνη

Σκηνή με τον Βασιλιά Δαβίδ [Credit: Adrian Chlebowski/Πολωνικό Κέντρο Μεσογειακής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας] Αρχαιολογική...

Σκηνή με τον Βασιλιά Δαυίδ [Credit: Adrian Chlebowski/Πολωνικό Κέντρο Μεσογειακής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας]
Σκηνή με τον Βασιλιά Δαβίδ [Credit: Adrian Chlebowski/Πολωνικό Κέντρο Μεσογειακής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας]

Αρχαιολογική ομάδα αποκάλυψε χριστιανικές τοιχογραφίες κατά την διάρκεια ανασκαφών στην παλιά πόλη της Ντόνγκολα του Σουδάν.

Η Παλιά Ντόνγκολα ήταν η πρωτεύουσα του Νουβικού βασιλείου της Μακουρίας, που βρισκόταν στο βόρειο τμήμα του Σουδάν, στις ανατολικές όχθες του ποταμού Νείλου.

Το Βασίλειο της Μακουρίας εμφανίστηκε τον 5ο αιώνα μ.Χ. μετά την κατάρρευση του Νουβικού Βασιλείου του Κους (ή Κουσιτικό Βασίλειο ή Κους ή ιστορικά Βασίλειο των Αιθιόπων). Η Μακουρία έφτασε στο ζενίθ της μεταξύ του 9ου και 11ου αιώνα μ.Χ., περιλαμβάνοντας την περιοχή που εκτείνεται από τον Τρίτο Καταρράκτη κατά μήκος του ποταμού Νείλου έως κάτω από το  Abu Hamad, καθώς και ορισμένες περιοχές του βόρειου Kordofan.

Το βασίλειο υπέστη πολιτιστικούς και θρησκευτικούς μετασχηματισμούς γνωστούς ως «Nubization» για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη αραβική επίδραση στην Κοπτική Εκκλησία. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις περιελάμβαναν την υιοθέτηση του σεβασμού των αποθανόντων ηγεμόνων, των επισκόπων και των τοπικών αγίων της Νουβίας.


Αρχαιολόγοι και συντηρητές την ώρα που εργάζονται σε ένα από τα κρυφά δωμάτια. [Credit: Magdalena Skarzynska / Πολωνικό Κέντρο Μεσογειακής Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας]
Αρχαιολόγοι και συντηρητές την ώρα που εργάζονται σε ένα από τα κρυφά δωμάτια. [Credit: Magdalena Skarzynska / Πολωνικό Κέντρο Μεσογειακής Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας]

Αρχαιολόγοι από το Κέντρο Μεσογειακής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας, διεξάγουν ένα ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο «UMMA – Αστική Μεταμόρφωση της κοινότητας μιας μεσαιωνικής αφρικανικής πρωτεύουσας».

Οι ανασκαφές αποκάλυψαν έναν υπόγειο θάλαμο και ένα συγκρότημα θολωτών πλίνθινων δωματίων που χρονολογούνται από τον 16ο έως τον 19ο αιώνα μ.Χ. κατά την περίοδο του Σουλτανάτου του Φουντζ.

Αρκετά από τα δωμάτια είναι διακοσμημένα με τοιχογραφίες που δείχνουν χριστιανικές σκηνές με απεικονίσεις του Χριστού, του αρχαγγέλου Μιχαήλ, της Μαρίας και παραστάσεις ενός Νούβιου ηγεμόνα. Οι τοιχογραφίες συνοδεύονται από επιγραφές, μία από τις οποίες αναφέρει αρκετές φορές τον βασιλιά Δαβίδ και ζητά από τον Θεό να προστατεύσει την πόλη.


Απεικόνιση της Παναγίας [Credit: Magdalena Skarzynska / Πολωνικό Κέντρο Μεσογειακής Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας]
Απεικόνιση της Παναγίας
[Credit: Magdalena Skarzynska / Πολωνικό Κέντρο Μεσογειακής Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας]

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους: «Ήταν ένας από τους τελευταίους ηγεμόνες της Χριστιανής Μακουρίας, του οποίου η βασιλεία σηματοδοτεί την αρχή του τέλους του βασιλείου. Για άγνωστους λόγους, ο βασιλιάς Δαβίδ επιτέθηκε στην Αίγυπτο, η οποία εισέβαλε στη Νουβία για αντίποινα και η Ντονγκόλα κατακτήθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της. Ίσως η τοιχογραφία δημιουργήθηκε όταν ο στρατός των Μαμελούκων πλησίαζε την πόλη ή την πολιορκούσε».

Το δωμάτιο που φιλοξενεί τις επιγραφές του Δαβίδ μοιάζει με κρύπτη και βρίσκεται αρκετά μέτρα κατώ από το μεσαιωνικό στρώμα του εδάφους. Βρίσκεται δίπλα σε ένα μεγάλο, μνημειακό κτήριο, το οποίο οι ερευνητές πιστεύουν ότι ήταν ο καθεδρικός ναός της Ντονγκόλα που ονομάζεται Μεγάλη Εκκλησία του Ιησού, και που αναφέρεται σε ιστορικά κείμενα.

Οι μοναδικές τοιχογραφίες έχουν συντηρηθεί από ομάδα συντηρητών. Η ομάδα συντήρησης λειτούργησε στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ του Κέντρου Μεσογειακής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας και του Τμήματος Συντήρησης και Αποκατάστασης Έργων Τέχνης της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Βαρσοβίας.


Πηγή: Heritage Daily, Ancient Origins

Δεν υπάρχουν σχόλια