Εννέα χρόνια μετά την αποκάλυψή του από την αρχαιολογική σκαπάνη, το ταφικό μνημείο του τύμβου Καστά, στην Αμφίπολη, άνοιξε για το κοινό. Το...
Εννέα χρόνια μετά την αποκάλυψή του από την αρχαιολογική σκαπάνη, το ταφικό μνημείο του τύμβου Καστά, στην Αμφίπολη, άνοιξε για το κοινό.
Το φημισμένο ταφικό μνημείο του τύμβου Καστά, στον δήμο Αμφίπολης είναι από σήμερα επισκέψιμο για ειδικές ομάδες κοινού. Επιστήμονες, ερευνητές, εκπαιδευτικοί, τουριστικοί πράκτορες και άνθρωποι της αυτοδιοίκησης της περιφερειακής ενότητας Σερρών, χωρισμένοι σε ομάδες των πέντε ατόμων, συνοδεία ενός φύλακα ή αρχαιολόγου, έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν το εσωτερικό του τύμβου και να θαυμάσουν από κοντά ένα μέρος από τον διάκοσμό του.
Η είσοδος στην παρούσα φάση γίνεται κατόπιν ραντεβού και χωρίς εισιτήριο. Οι επισκέψεις θα διαρκούν λίγα λεπτά της ώρας και θα γίνονται κατόπιν συνεννόησης με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών έως και τις αρχές Ιουνίου, οπότε και θα διακοπούν προσωρινά για να ξεκινήσουν οι εργασίες για την απομάκρυνση των ικριωμάτων από το εσωτερικό του μνημείου και θα συνεχιστούν αμέσως μετά.
Οι πρώτοι επισκέπτες μπορούν να δουν από μια σχετική απόσταση και το εντυπωσιακό σε μέγεθος και κατασκευή ταφικό όρυγμα. Στη συνέχεια, το ταφικό μνημείο θα αποδοθεί στο σύνολό του στο ευρύ κοινό το 2027, μετά την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, αποκατάστασης και ανάπλασης του περιβάλλοντα χώρου.
Σύμφωνα με τα όσα είχε δηλώσει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τη Μεγάλη Τετάρτη από την περιοχή, όπου επιθεώρησε την εξέλιξη των εργασιών, οι επισκέπτες θα έχουν μια ικανοποιητική εικόνα του μνημείου, καθώς θα μπορούν να δουν τη μαρμάρινη ύλη που έχει συγκολληθεί, τις σφίγγες στην είσοδο και τις Καρυάτιδες που έχουν συντηρηθεί.
Το 2027 πλήρως επισκέψιμο το μνημείο
Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα που το ταφικό μνημείο θα μπορέσει να αποδοθεί στο σύνολό του στο ευρύ κοινό, αυτό τοποθετείται γύρω στο 2027 και εφόσον έχουν ολοκληρωθεί όλα τα απαραίτητα έργα υποδομής, αποκατάστασης και ανάπλασης του περιβάλλοντα χώρου.
Το ταφικό μνημείο είναι ένας μικρός χώρος, αυτό σημαίνει ότι εφόσον ανοίξει στο ευρύ κοινό δεν θα μπορούν να μπουν μέσα παραπάνω από πέντε με έξι άτομα. Δεδομένου του ιδιαίτερα μεγάλου ενδιαφέροντος που υπάρχει, γίνεται κατανοητό πως πρέπει να δημιουργηθούν εκθετήριο, αναψυκτήριο, γενικά να υπάρχουν δραστηριότητες που θα απασχολούν τους πολυάριθμους επισκέπτες που θα καταφθάνουν στον τύμβο.
Πηγή: Ναυτεμπορική
Δεν υπάρχουν σχόλια