Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Βόρεια Αραβία: Ρωμαϊκά στρατόπεδα εντοπίστηκαν με την χρήση Google Earth

Ερευνητές από την αρχαιολογική σχολή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης εντόπισαν τρία ρωμαϊκά οχυρωμένα στρατόπεδια στη βόρεια Αραβία χρησιμοπο...

Βόρεια Αραβία: Ρωμαϊκά στρατόπεδα εντοπίστηκαν με την χρήση Google Earth


Ερευνητές από την αρχαιολογική σχολή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης εντόπισαν τρία ρωμαϊκά οχυρωμένα στρατόπεδια στη βόρεια Αραβία χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες από το Google Earth.

Η ανακάλυψη είναι μέρος μιας έρευνας τηλεπισκόπησης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Antiquity, παρέχοντας νέα στοιχεία που υποδηλώνουν μια μη τεκμηριωμένη στρατιωτική εκστρατεία κατά μήκος της νοτιοανατολικής Ιορδανίας στη Σαουδική Αραβία κατά τη διάρκεια της κατάληψης από τη Ρώμη του Ναβαταϊκού Βασιλείου το 106 μ.Χ.

Η απόσταση μεταξύ των στρατοπέδων κυμαίνεται από 37 έως 44 χιλιόμετρα το ένα από το άλλο, υποδηλώνοντας ότι ήταν μέρος μιας διαδρομής διέλευσης για μονάδες ιππικού που μπορεί να χρησιμοποιούσαν καμήλες για να διασχίσουν το σκληρό έδαφος.
 
Με βάση την απόσταση μεταξύ των στρατοπέδων, υπάρχει επίσης η εκτίμηση ότι ένα άλλο στρατόπεδο μπορεί να βρισκόταν δυτικότερα στο μεταγενέστερο οχυρό και σταθμό των πηγαδιών των Ομεϋαδών (ή "Ομαϋαδών" ή "Ομαγιαδών") στο Bayir.


Βόρεια Αραβία: Ρωμαϊκά στρατόπεδα εντοπίστηκαν με την χρήση Google Earth


Ο Δρ Michael Fradley από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δήλωσε σχετικά: «Είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι κατασκευάστηκαν από τον ρωμαϊκό στρατό, δεδομένου του τυπικού σχήματος τραπουλόχαρτων των κατόψεων με αντίθετες εισόδους σε κάθε πλευρά. Η μόνη αξιοσημείωτη διαφορά μεταξύ τους είναι ότι το δυτικότερο στρατόπεδο είναι σημαντικά μεγαλύτερο από τα δύο στρατόπεδα στα ανατολικά».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα στρατόπεδα θα είχαν κατασκευαστεί ως προσωρινοί προστατευόμενοι σταθμοί κατά την περίοδο εκστρατειών. Ρωμαϊκά οχυρά και φρούρια δείχνουν πώς η Ρώμη κατείχε μια επαρχία, αλλά προσωρινά στρατόπεδα αποκαλύπτουν πώς την απέκτησαν αρχικά.

«Το επίπεδο διατήρησης των στρατοπέδων είναι πραγματικά αξιοσημείωτο, αν λάβει υπόψιν κανέις το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκαν μόνο για λίγες μέρες ή εβδομάδες… Βρίσκονται σε μια περιφερειακή διαδρομή καραβανιών που ένωνε το Bayir και το Dûmat al-Jandal. Αυτό υποδηλώνει μια στρατηγική για την παράκαμψη της πιο χρησιμοποιούμενης διαδρομής κάτω από το Wadi Sirhan, προσθέτοντας ένα στοιχείο αιφνιδιασμού στην επίθεση. Είναι εκπληκτικό ότι μπορούμε να δούμε αυτή την χρονική στιγμή σε μια κλίμακα του τοπίου», πρόσθεσε ο Δρ Fradley.

Διαβάστε εδώ τη σχετική επιστημονική δημοσίευση.


Δεν υπάρχουν σχόλια