Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

2.300 ετών εκπληκτικά διατηρημένο κελτικό ψαλίδι ανακαλύφθηκε στη Γερμανία

[Credit: BLfD] Κατά τη διάρκεια ενός κατασκευαστικού έργου στην περιοχή Sendling του Μονάχου, ανακαλύφθηκαν κελτικοί τάφοι καύσης. Η ποιότητ...

2.300 ετών εκπληκτικά διατηρημένο κελτικό ψαλίδι ανακαλύφθηκε στη Γερμανία
[Credit: BLfD]

Κατά τη διάρκεια ενός κατασκευαστικού έργου στην περιοχή Sendling του Μονάχου, ανακαλύφθηκαν κελτικοί τάφοι καύσης. Η ποιότητα διατήρησης των τάφων είναι εντυπωσιακή: 2.300 ετών, και όμως μοιάζουν σχεδόν άθικτοι. Σε αυτούς οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα ψαλίδι που διατηρεί ακόμη και μια ελαφριά γυαλάδα.

Οι αρχαιολόγοι από το Κρατικό Γραφείο της Βαυαρίας για τη Διατήρηση Μνημείων (BLfD) βρήκαν επίσης ένα διπλωμένο ξίφος, τα υπολείμματα μιας ασπίδας και μια άκρη λόγχης, ένα ξυράφι και μια περόνη.

Τα ταφικά κτερίσματα υψηλής ποιότητας, σύμφωνα με την Κρατική Υπηρεσία της Βαυαρίας για τη Διατήρηση Μνημείων (BLfD), αποδεικνύουν ότι ο αποθανών είχε υψηλή κοινωνική θέση.

Η ιστορία εύρεσης αυτών τάφων ξεκίνησε με την αναζήτηση πιθανών εκρηκτικών μηχανισμών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην περιοχή Sendling του Μονάχου. Η ομάδα εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών ανακάλυψε υπόγειες κατασκευές που θα μπορούσαν να έχουν αρχαιολογικό ενδιαφέρον και ενημέρωσε την αρμόδια υπηρεσία BLfD.

Από τον 3ο αιώνα π.Χ. έως τον 2ο αιώνα π.Χ. οι Κέλτες έκαψαν τους νεκρούς τους και έθαψαν τα λείψανα σε λάκκους μαζί με τα ταφικά αντικείμενα. Άλλες ταφές στο Sendling δείχνουν ότι πρόκειται για έναν προηγουμένως άγνωστο ταφικό χώρο.


Το λαμπερό εύρημα από τον κελτικό τάφο. [Credit: BLfD]
Το λαμπερό εύρημα από τον κελτικό τάφο. [Credit: BLfD]

Ο τάφος βρισκόταν στη μέση ενός τετράγωνου κτιρίου που κάποτε έφερε διακόσμηση από τέσσερις κίονες. Όπως προέκυψε από την ανασκαφική έρευνα, πολλά αντικείμενα είχαν τοποθετηθεί κοντά στα λείψανα του νεκρού. Οι αρχαιολόγοι έμειναν ιδιαίτερα έκπληκτοι από μια ανακάλυψη: ένα ψαλίδι που δεν είχε σχεδόν καθόλου διάβρωση και φαινόταν ολοκαίνουργιο.

«Βρήκαμε ένα ψαλίδι που είναι πάνω από 2.300 ετών και σε κατάσταση τέτοια που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ακόμα και σήμερα – πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο εύρημα», λέει ο καθηγητής Mathias Pfeil από το BLfD. «Το ευτυχές γεγονός ότι αυτό το εργαλείο διατηρήθηκε τόσο άριστα είναι εξίσου εντυπωσιακό με τη χειροτεχνία αυτού του αντικειμένου», λέει ο Pfeil.

Το ψαλίδι θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιηθεί για κούρεμα μαλλιών ή υφασμάτων, επομένως ήταν πιθανότατα ένα εργαλείο πολλαπλών χρήσεων ακόμη και τότε, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους. Είναι πιθανό οι Κέλτες να τα χρησιμοποιούσαν επίσης για να κουρεύουν τα πρόβατα.


Οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης τα υπολείμματα μιας ασπίδας, μιας λόγχης, ενός ξυραφιού, μιας περόνης στον τάφο – και ένα άλλο ιδιαίτερο εύρημα: ένα διπλωμένο ξίφος. [Credit: BLfD]
Οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης τα υπολείμματα μιας ασπίδας, μιας λόγχης, ενός ξυραφιού, μιας περόνης στον τάφο – και ένα άλλο ιδιαίτερο εύρημα: ένα διπλωμένο ξίφος. [Credit: BLfD]

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, το ξίφος θερμάνθηκε σκόπιμα, διπλώθηκε και έτσι κατέστη άχρηστο. Είναι πιθανό κάποιος να ήθελε να καταστρέψει το ανεκτίμητο όπλο για να αποτρέψει τη λεηλασία του τάφου. Το σπαθί θα μπορούσε να είχε τεθεί στη διάθεση του νεκρού στη μετά θάνατον ζωή καταστρέφοντάς το τελετουργικά σε αυτόν τον κόσμο. Από την άλλη πλευρά, θα μπορούσε επίσης να ήταν μια ενέργεια προφύλαξης για να ηρεμήσει το δυνητικά ανήσυχο πνεύμα του νεκρού.

Το BLfD καταλήγει αναφέροντας ότι πρόκειται για μια σημαντική και ελάχιστα γνωστή μαρτυρία του κελτικού παρελθόντος της περιοχής.


Πηγή: ArkeoNews

Δεν υπάρχουν σχόλια