Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η τεχνολογία στην υπηρεσία της Τέχνης: Το FBI έφτιαξε εφαρμογή για να βρίσκει πλαστά έργα

Οι ιδιώτες πολίτες και τα καλλιτεχνικά ιδρύματα μπορούν πλέον να εντοπίσουν κλεμμένα έργα τέχνης εύκολα από τα τηλέφωνά τους. Την περασμένη ...

Η τεχνολογία στην υπηρεσία της Τέχνης: Το FBI έφτιαξε εφαρμογή για να βρίσκει πλαστά έργα

Οι ιδιώτες πολίτες και τα καλλιτεχνικά ιδρύματα μπορούν πλέον να εντοπίσουν κλεμμένα έργα τέχνης εύκολα από τα τηλέφωνά τους.

Την περασμένη Δευτέρα, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) κυκλοφόρησε μια έκδοση του Εθνικού Αρχείου Κλεμμένων Τέχνης των ΗΠΑ (NSAF) που βασίζεται σε μια πρωτοποριακή εφαρμογή, τη βάση δεδομένων του από κλεμμένα έργα τέχνης και πολιτιστικά σημαντικά αντικείμενα.

Η εφαρμογή NSAF σχεδιάστηκε αρχικά για εργαζόμενους του FBI για την επιβολή του νόμου στη βιομηχανία τέχνης, αλλά οποιοσδήποτε στον κόσμο μπορεί να τη χρησιμοποιήσει για να επαληθεύσει τη νομική κατάσταση της πολιτιστικής ιδιοκτησίας του με μερικά αγγίγματα στο τηλέφωνο του.

«Μια από τις μεγαλύτερες εξελίξεις για την NSAF ήταν η δημοσιοποίηση της», ανέφερε σε μια δήλωση η Colleen Childers του προγράμματος εγκλήματος τέχνης του FBI.

«Τώρα, με τη νέα αναβάθμιση για κινητά που έχουμε φτιάξει, θέλουμε να συνεχίσουμε να το μοιράζουμε για να το κάνουμε μια πιο φιλική προς τον χρήστη πλατφόρμα».


Η τεχνολογία στην υπηρεσία της Τέχνης: Το FBI έφτιαξε εφαρμογή για να βρίσκει πλαστά έργα

Η εφαρμογή διαθέτει λειτουργίες αναζήτησης και φιλτραρίσματος που κατηγοριοποιούν την τέχνη ανά περιγραφή, τοποθεσία και είδος, καθώς και δυνατότητες κοινής χρήσης που βοηθούν στη διάδοση των νέων για κλεμμένη τέχνη και την υποβολή αιτήσεων κλοπής απευθείας στο FBI.

Με την εφαρμογή NSAF του FBI δεν είναι η πρώτη φορά που τα κινητά τηλέφωνα του κοινού βοηθούν στην αναζήτηση κλεμμένων έργων τέχνης.

Το 2014, η ομάδα εγκλημάτων τέχνης των Καραμπινιέρων της Ιταλίας κυκλοφόρησε την πρώτη εφαρμογή smartphone για να συγκεντρώσει την υποστήριξη του κοινού στον αγώνα κατά του εγκλήματος της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Και το 2021, η Διεθνής Οργάνωση Εγκληματικής Αστυνομίας (Interpol) κυκλοφόρησε την εφαρμογή ID-Art, ένα εργαλείο που επιτρέπει ευρύτερη πρόσβαση στη βάση δεδομένων του οργανισμού για κλεμμένα έργα, ενώ ταυτόχρονα αναφέρει και καταγράφει χώρους και αντικείμενα πολιτιστικής κληρονομιάς που κινδυνεύουν.

Μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή δωρεάν από Apple App Store ή το Google Play.


Πηγή: CNN, FBI

Δεν υπάρχουν σχόλια