Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Οικισμός 6.000 ετών βρέθηκε στο νησί της Κορσικής

Οι αρχαιολόγοι ανέσκαψαν πρόσφατα τις πλαγιές της Punta Campana (το νησί της Κορσικής) στο πλαίσιο της προετοιμασίας ενός κατασκευαστικού έρ...

Οικισμός 6.000 ετών που βρέθηκε στο νησί της Κορσικής

Οι αρχαιολόγοι ανέσκαψαν πρόσφατα τις πλαγιές της Punta Campana (το νησί της Κορσικής) στο πλαίσιο της προετοιμασίας ενός κατασκευαστικού έργου και βρήκαν μια εκτεταμένη νεολιθική τοποθεσία.

Η τοποθεσία στη Sotta (η Sotta είναι ένας γαλλικός δήμος της Κορσικής) περιέχει δύο διακριτούς οικισμούς, σύμφωνα με την ανακοίνωση του  Institut National de Recherches Archéologiques Préventives (INRAP). Ο πρώτος οικισμός σώζεται μερικώς ενώ ο δεύτερος είναι καλά διατηρημένος.

Στο πλαίσιο αυτής της ανασκαφής, οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν την ύπαρξη ενός πρόσφατου νεολιθικού οικισμού ακολουθούμενο από έναν οικισμό της ύστερης νεολιθικής εποχής.


Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν υπολείμματα εργαστηρίου οψιανού. [Credit: Laura Manca INRAP]
Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν υπολείμματα εργαστηρίου οψιανού.
[Credit: Laura Manca INRAP]

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους ο πρώτος οικισμός, ο οποίος χρονολογείται στις αρχές της 4ης χιλιετίας π.Χ., είχε μια πέτρινη κατασκευή που περιείχε τα ερείπια ενός εργαστηρίου επεξεργασίας οψιανού.

Μέσα στο εργαστήριο, υπάρχουν στοιχεία που υποδεικνύουν ότι οι αρχαίοι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν ποικίλες μεθόδους για να κατασκευάσουν εργαλεία οψιανού.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η τοποθεσία πιθανότατα υπέστη σημαντική διάβρωση έως ότου χτίστηκε ο δεύτερος, πιο πρόσφατος οικισμός στην κορυφή του εργαστηρίου.


Κατασκευές με άνδηρα

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα σύστημα αναβαθμίδων στον δεύτερο, καλύτερα διατηρημένο οικισμό, που χρονολογείται στην 3η χιλιετία π.Χ.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους οι αναβαθμίδες αυτές καλύπτονταν από έναν τοίχο ύψους περίπου 1 μέτρου ή οχυρωμένο από ογκόλιθους γρανίτη.


Το ανασκαμμένο τόξο ήταν το καλύτερα διατηρημένο στο είδος του. [Credit: Florian Soula INRAP]
Το ανασκαμμένο τόξο ήταν το καλύτερα διατηρημένο στο είδος του.
[Credit: Florian Soula INRAP]

Κάτω από την πρώτη αναβαθμίδα βρισκόταν ένα πέτρινο τόξο από γρανίτη. Οι μέθοδοι δόμησης που χρησιμοποιούνται στο τόξο υποδεικνύουν ότι χρησιμοποιήθηκε ως οροφή κάποιου είδους, αλλά οι αρχαιολόγοι δεν μπορούν ακόμη να καθορίσουν την λειτουργία του.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν επίσης μια σκάλα και ένα διάδρομο στο εσωτερικό του κτιρίου με ταράτσα που φαινόταν να χρησιμεύει ως μονοπάτι προς το ανώτερο επίπεδο του συστήματος.

Η αρχαιολογική ομάδα ανακάλυψε δύο άλλα παρόμοια αλλά πιο εκλεπτυσμένα συστήματα αναβαθμίδων στην τοποθεσία. Είναι ακόμα άγνωστο σε τι χρησίμευαν αυτές οι κατασκευές, αλλά οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί για αποθήκευση τροφίμων, μεταλλουργία ή άλλες βιοτεχνικές δραστηριότητες.


Ένα αγγείο σε σχήμα αχλαδιού ήταν μεταξύ των πολλών αγγείων που ανακαλύφθηκαν σε ένα πλακόστρωτο μέσα στον τοίχο της δομής με αναβαθμίδες. [Credit: Florian Soula INRAP]
Ένα αγγείο σε σχήμα αχλαδιού ήταν μεταξύ των πολλών αγγείων που ανακαλύφθηκαν μέσα στον τοίχο της δομής με τις αναβαθμίδες. [Credit: Florian Soula INRAP]

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν χιλιάδες ασυνήθιστα τεχνουργήματα από χαλκό και άλλα μεταλλικά αντικείμενα στη νεολιθική τοποθεσία, ιδιαίτερα στην περιοχή με τις αναβαθμίδες. Σε ορισμένα σημεία παραμένουν ενδεικτικά ίχνη τήξης. Ανακαλύφθηκαν επίσης δόντια βοοειδών και ασυνήθιστα υπολείμματα κρανιακών σκελετών που φαινόταν να έχουν καεί, σύμφωνα με το INRAP.


Ένας στιλβωτής που βρέθηκε στην ανασκαφή της Σόττα. [Credit: Florian Soula INRAP]
Ένας τριπτήρας που βρέθηκε στην ανασκαφή της Σόττα.
[Credit: Florian Soula INRAP]

Ανάμεσα στα ευρήματα συγκαταλέγονται κεραμικά, πυριτόλιθος, οψιανός, χαλαζίας, αιχμές βελών, τριπτήρες, τσεκούρια, τροχοί και εργαλεία. Περαιτέρω μελέτες για τα ευρήματα βρίσκονται σε εξέλιξη.


Πηγή: ArkeoNews

Δεν υπάρχουν σχόλια