Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Έφυγε η Αγλαΐα Αρχοντίδου - Αργύρη

Έφυγε από τη ζωή αργά χθες το βράδυ η εμβληματική αρχαιολόγος Αγλαΐα Αρχοντίδου-Αργύρη, Έφορος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου επί πολλά χρό...

Έφυγε η Αγλαΐα Αρχοντίδου - Αργύρη

Έφυγε από τη ζωή αργά χθες το βράδυ η εμβληματική αρχαιολόγος Αγλαΐα Αρχοντίδου-Αργύρη, Έφορος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου επί πολλά χρόνια, δημιουργός μουσειακών εκθέσεων στα μουσεία της Λέσβου, της Λήμνου αλλά και της Χίου.

Η Αγλαΐα Αρχοντίδου, Επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων παρέμενε ενεργή πολιτισμικά έως το τέλος της ζωής της. Η Αγλαΐα Αρχοντίδου δεν έπαψε να ασχολείται με τον πολιτισμό. Υπήρξε πρόεδρος του Πολιτιστικού Σωματείου Culture 4 all και έβαλε την σφραγίδα της σε εκδηλώσεις ανάδειξης του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου της Μόριας. Θα μείνει πάντα χαραγμένο στην μνήμη μας, το πάθος με το οποίο μιλούσε για το μοναδικό ιστάμενο αρχαίο μνημείο της Λέσβου, το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο, την σημαντικότητα αυτού και την ανάγκη διατήρησης του, όταν το Μάρτιο του 2021 παραχώρησε συνέντευξη στο ΕΜΠΡΟΣ:



Λίγα λόγια για τη ζωή της

Η Αγλαΐα Αρχοντίδου-Αργύρη κατάγονταν από τη Λέσβο. Κόρη ενός εκ των κορυφαίων διανοητών και διδασκάλων του Λεσβιακού Λαού, κατά τον διαρρεύσαντα αιώνα από της Απελευθερώσεως της Λέσβου, του αειμνήστου Βασιλείου Αρχοντίδη. Παντρεύτηκε τον αείμνηστο Παντελή Αργύρη και απέκτησαν μια κόρη, την Άννα–Μαγδαληνή. Σπούδασε Αρχαιολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παρακολούθησε πολλά σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την Μουσειολογία και την υποβρύχια αρχαιολογία. Διωργάνωσε Αρχαιολογικά Συνέδρια στην Αθήνα, στην Μυτιλήνη και στη Χίο. Συμμετείχε με ανακοινώσεις της σε πολλά συνέδρια εντός και εκτός Ελλάδος. Εργάσθηκε ως έκτακτη αρχαιολόγος στην αρχαιολογική Εφορεία της Ρόδου και ως Επιμελήτρια και Έφορος Αρχαιοτήτων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Συγκεκριμένα εργάσθηκε στις Εφορείες Αρχαιοπωλείων και Ιδιωτικών Συλλογών, Εναλίων, Ναυπλίου, Μυτιλήνης και στις Κεντρικές Υπηρεσίες του ΥΠΠΟ. Ειχε μεγάλο ανασκαφικό και μουσειακό έργο στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου Λήμνο, Λέσβο, Χίο και Ψαρρά. Οργάνωσε έξι αρχαιολογικούς χώρους, πέντε Μουσεία, Συλλογές και πολλές περιοδικές εκθέσεις στα νησιά βορειοανατολικού Αιγαίου και στο εξωτερικό. Έδωσε διαλέξεις σε Πανεπιστήμια της Ευρώπης, Καναδά και Αιγύπτου, σε Μουσεία και σε πολιτιστικούς Συλλόγους στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Δημοσίευσε πολλά επιστημονικά άρθρα και επιμελήθηκε πολλών αρχαιολογικών εκδόσεων. Χρημάτισε Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων επί πολύ. Υπήρξε μέλος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, της Ενώσεως Aρχαιολόγων της Ευρώπης και του European Museum Awards. Η Προεδρεία της Ιταλικής Δημοκρατίας τίμησε το έργο της με την απονομή σ’εκείνην του τίτλου «Grande Ufficiale (Prima Classe) Dell’ Ordine Della Stella Solidarieta Italiana». Διετέλεσε Διευθύντρια του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών – Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία, του οποίου, έως το τέλος της ζωής της ήταν Επίτιμη Διευθύντρια.


Πηγή: Στο Νησί, EmprosNet

Δεν υπάρχουν σχόλια