Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Πώς να φτιάξετε την «πίτσα» 2000 ετών που ανακαλύφθηκε σε νωπογραφία της Πομπηίας

Μόλις τον περασμένο μήνα, παρουσιάσαμε την ανακάλυψη μιας τοιχογραφίας της Πομπηίας που υποτίθεται ότι απεικονίζει έναν αρχαίο πρόγονο της π...

Πώς να φτιάξετε την «πίτσα» 2000 ετών που ανακαλύφθηκε σε μια νωπογραφία της Πομπηίας

Μόλις τον περασμένο μήνα, παρουσιάσαμε την ανακάλυψη μιας τοιχογραφίας της Πομπηίας που υποτίθεται ότι απεικονίζει έναν αρχαίο πρόγονο της πίτσας. Για τους περισσότερους από εμάς τα εκατομμύρια που αγαπάμε την πίτσα - όχι, δισεκατομμύρια - σε όλο τον κόσμο, αυτό ήταν μια αξιοσημείωτη ανακάλυψη, αλλά για τον Max Miller, ήταν ξεκάθαρα μια πρόκληση. 

Ως δημιουργός του επιτυχημένου καναλιού στο YouTube Tasting History, του οποίου κάθε επεισόδιο περιλαμβάνει πιστή αναδημιουργία πιάτων από περασμένες εποχές, δεν θα μπορούσε να αγνοήσει αυτή την ανακάλυψη. Στην αναδημιουργία των πιάτων ο Miller προσπαθεί να παρέχει όχι μόνο μία λειτουργική συνταγή αλλά και μία λεπτομερή εικόνα του πιάτου στα πλαίσια του δυνατού ανάλογα με τις διαθέσιμες πληροφορίες.



Το είδος της νωπογραφίας είναι το xenia, το οποίο, εξηγεί ο Miller στο παραπάνω βίντεο, «προέρχεται από την ελληνική λέξη που αναφερόταν σε ένα είδος κοινωνικού συμβολαίου μεταξύ οικοδεσποτών και καλεσμένων». Ο αρχαίος Ρωμαίος αρχιτέκτονας Βιτρούβιος περιέγραψε πώς οι Έλληνες «στα πλαίσια της φιλοξενίας τους διέθεταν τις τραπεζαρίες, τους θαλάμους και τις αποθήκες προμηθειών για τους καλεσμένους τους».

Τα φαγητά και τα ποτά που έβγαζαν για τα δείπνα τους έγιναν αντικείμενο έργων τέχνης xenia όπως αυτή η νωπογραφία από την Πομπηία, η οποία περιλαμβάνει ένα οικείο στρογγυλό ψωμί. Επιπλέον, «ορισμένοι μελετητές έχουν προτείνει ότι ένα από τα συστατικά που πιθανώς υπάρχει σε αυτό το ψωμί είναι κάτι σαν πίτσα, στο βαθμό που περιέχει ένα είδος τυριού που απλώνεται».

Η ποιότητα αυτού του συστατικού, που ονομάζεται μορέτο  (moretum), φαινομενικά φτιάχνει ή σπάει αυτή την αρχαία πίτσα, και έτσι ο Miller περνά το μεγαλύτερο μέρος του βίντεο εξηγώντας την προετοιμασία της, αντλώντας λεπτομέρειες από ένα ποίημα που αποδίδεται στον Βιργίλιο. Αν κάποιος ακολουθήσει την συνταγή θα πρέπει να μαζέψει δυο κεφάλια σκόρδο, μεγάλες χούφτες μαϊντανό και κόλιανδρο, μια μικρή χούφτα πήγανο και δέκα ουγγιές λευκό τυρί. Όταν το μορέτο είναι έτοιμο, μπορείτε να ψήσετε το ρωμαϊκό ψωμί, τα καρβέλια του οποίου διατηρήθηκαν από την έκρηξη του Βεζούβιου, στη συνέχεια να απλώσετε το μορέτο και να «τοποθετήσετε υλικά όπως λευκό τυρί, χουρμάδες, ρόδια ή οτιδήποτε άλλο είδατε στην νωπογραφία»

Ο Miller σημειώνει ότι οι πραγματικοί κάτοικοι της Πομπηίας πιθανότατα δεν θα έκοβαν το τελικό προϊόν σε φέτες, αλλά μάλλον θα έβγαζαν και θα έτρωγαν τη γαρνιτούρα του, ένα προς ένα υλικό, πριν φτάσουν στο ψωμί: μια μέθοδος κατανάλωσης πίτσας που εφαρμόζουν λίγοι από εμάς τους σύγχρονους, τουλάχιστον στην παιδική ηλικία.


Πηγή: Open Culture

Δεν υπάρχουν σχόλια