Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μεξικό: Ανακάλυψαν αρχαίο χωριό 1.500 ετών - Ανήκε στον προκολομβιανό πολιτισμό Τεοτιουακάν

[Credit: Juan Campos Archaeological Salvage/INAH] Ένα χωριό 1.500 ετών του πολιτισμού Τεοτιουακάν ανακάλυψαν αρχαιολόγοι κοντά στην πόλη του...

Μεξικό: Ανακάλυψαν αρχαίο χωριό 1.500 ετών - Ανήκε στον προκολομβιανό πολιτισμό Τεοτιουακάν
[Credit: Juan Campos Archaeological Salvage/INAH]

Ένα χωριό 1.500 ετών του πολιτισμού Τεοτιουακάν ανακάλυψαν αρχαιολόγοι κοντά στην πόλη του Μεξικού με την περιοχή να έχει πλήθος κεραμικών αλλά και τρεις τάφους. 

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ιστορίας και Ανθρωπολογίας του Μεξικού, οι ανασκαφές που διεξήχθησαν μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου έφεραν στο φως διάφορα απομεινάρια κτιρίων εντός του οικισμού, συμπεριλαμβανομένων καναλιών αποστράγγισης, δαπέδων, ενός πηγαδιού αλλά και τους τάφους ενός παιδιού και δύο ενηλίκων.

Με βάση τα ευρήματα των κεραμικών, οι ειδικοί χρονολόγησαν το χωριό γύρω στο 450 με 650 μ.Χ., δηλαδή την περίοδο που ο πολιτισμός Τεοτιουακάν βρισκόταν στο αποκορύφωμα της επιρροής του. 


Μεξικό: Ανακάλυψαν αρχαίο χωριό 1.500 ετών - Ανήκε στον προκολομβιανό πολιτισμό Τεοτιουακάν
[Credit: Juan Campos Archaeological Salvage/INAH]

Το επίκεντρο του πολιτισμού Τεοτιουακάν βρισκόταν περίπου 50 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της σημερινής πόλης του Μεξικού. Ο εν λόγω πολιτισμός επεκτάθηκε στη Μεσοαμερική στο απόγειό του τον 6ο αιώνα, ασκώντας ακόμη μεγαλύτερη επιρροή από τη μετέπειτα αυτοκρατορία των Αζτέκων.

Ο αρχαιολόγος, Φρανσίσκο Γκονζάλες Ρουλ είχε κάνει αναφορά στο χωριό που ανακαλύφθηκε από τη δεκαετία του 1960. Τα νέα ευρήματα «εδραίωσαν» και «απέδειξαν» την ύπαρξή του, όπως ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι επικεφαλής της ανασκαφής Χουάν Κάρλος Κάμπος Βαρέλα και Μάρα Αμπιγκάιλ Μπερέκα Αμεζκούα. 

Ο Ρουλ είχε αναφέρει τη δεκαετία του '60 ότι το εν λόγω χωριό πιθανότατα περιλάμβανε ψαράδες-τροφοσυλλέκτες που χρησιμοποιούσαν τους πόρους της λίμνης Τεξκόκο, μιας πρώην μεγάλης λίμνης που τώρα καταλαμβάνει μικρή έκταση μετά την τεχνητή αποξήρανσή της τον 17ο αιώνα. Ωστόσο, με βάση τα ευρήματα της ανασκαφής ο οικισμός διατηρούσε και βιοτεχνική παραγωγή κεραμικών. 

Λόγω της παρουσίας τέτοιων αντικειμένων, οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι το αγροτικό χωριό πρέπει να είχε εμπορικές σχέσεις και με άλλους οικισμούς του Τεοτιουακάν στις όχθες της λίμνης Τεξκόκο.


Πηγή: LiFO

Δεν υπάρχουν σχόλια