Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μαρμάρινο Αρχαϊκό Περιρραντήριο του ιερού της Ισθμίας

Μαρμάρινο αρχαϊκό περιρραντήριο 7ος αι. π.Χ. Από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ισθμίας. Χρονολογείται στον 7ο αι. π.Χ. Συγκολλήθηκε από τμήματα πο...

Μαρμάρινο αρχαϊκό περιρραντήριο 7ος αι. π.Χ.
Μαρμάρινο αρχαϊκό περιρραντήριο 7ος αι. π.Χ.

Από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ισθμίας.

Χρονολογείται στον 7ο αι. π.Χ.

Συγκολλήθηκε από τμήματα που βρέθηκαν στους αποθέτες των του Αρχαικού Ναού του Ποσειδώνα. 

Το μαρμάρινο περιρραντήριο αποτελείται από μια λεκάνη διαμέτρου 1,24μ. που στηρίζεται σε ένα περίτεχνο υποστατό που διαμορφώνεται από ένα δακτύλιο που στηρίζουν 4 κόρες. 

Κάθε κόρη πατά στην πλάτη ενός καθιστού λιονταριού και στο ένα χέρι κρατά το λουρί του ζώου, ενώ στο άλλο την ουρά του. Μεταξύ των κορών στον δακτύλιο υπάρχουν ολόγλυφες κεφαλές κριαριών. Τα μαλλιά, το πρόσωπο και τα ενδύματα των κορών φέρουν ίχνη βαφής. 


Σχεδιαστική αναπαράσταση του αρχαϊκού περιρραντήριου
Σχεδιαστική αναπαράσταση του αρχαϊκού περιρραντήριου.

Οι φθαρμένες επιφάνειες του χείλους και των λαβών μαρτυρούν τη συχνή χρήση του από τους επισκέπτες του Ναού, που πιθανότατα έπλεναν τελετουργικά τα χέρια τους προτού πλησιάσουν τον σηκό. 

Το περιρραντήριο της Ισθμίας ξεχωρίζει για την πολύπλοκη σύνθεση και την καλλιτεχνική του αρτιότητα. Μπορεί κανείς με ασφάλεια να συμπεράνει ότι ήταν ανάθημα στον Ποσειδώνα της Ισθμίας από κάποιο σημαντικό και πλούσιο πρόσωπο ή οικογένεια (ίσως των Κυψελιδών τυράννων της Κορίνθου). 


Σχεδιαστική αναπαράσταση κεφαλών κριού και λεόντων από το υποστατό του περιρραντήριου.
Σχεδιαστική αναπαράσταση κεφαλών κριού και λεόντων από το υποστατό του περιρραντήριου.

Σχεδιαστική αναπαράσταση κόρης του περιρραντήριου
Σχεδιαστική αναπαράσταση κόρης του περιρραντήριου.

Επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο Ισθμίας, ενταγμένο στον αρχαιολογικό χώρο του ιερού του Ισθμίου Ποσειδώνα, το οποίο χτίστηκε σε σχέδια του αρχιτέκτονα Παύλου Μυλωνά. Παρουσιάζει ευρήματα που ήρθαν στο φως από τις ανασκαφές σε μυκηναϊκά νεκροταφεία της περιοχής, στο ιερό του Ποσειδώνα, στο ρωμαϊκό λουτρό, στο Ιουστινιάνειο τείχος, στο λόφο της Ράχης Ισθμίας καθώς και στο λιμάνι των Κεγχρεών. Από το τελευταίο και συγκεκριμένα από τον ναό της Ίσιδας προέρχονται τα υαλοθετήματα που αποτελούν εξέχον έκθεμα του Μουσείου.

Ωράριο Λειτουργίας: Καθημερινά (εκτός Τρίτης) 08.30-15.30

1η Απριλίου - 31 Οκτωβρίου: Κανονικό εισιτήριο 3 ευρώ, Μειωμένο 2 ευρώ

1η Νοεμβρίου - 31 Μαρτίου: γενική είσοδος 2 ευρώ

Πληροφορίες: 27410 37244


Πηγή: ΥΠΠΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια