Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαίο ρωμαϊκό ψυγείο βρέθηκε στο Novae

[Credit : Krzysztof Narloch] Αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας ανακάλυψαν ένα ρωμαϊκό ψυγείο κατά τις ανασκαφές που πραγματοποιο...

Ρωμαϊκό ψυγείο βρέθηκε στο Novae
[Credit : Krzysztof Narloch]

Αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας ανακάλυψαν ένα ρωμαϊκό ψυγείο κατά τις ανασκαφές που πραγματοποιούνται στο ρωμαϊκό φρούριο του Novae.

Το Novae ήταν ένα από τα σημαντικά φρούρια των λεγεωνάριων στο Limes Moesiae κατά μήκος του Δούναβη στη βόρεια Βουλγαρία. Με την πάροδο του χρόνου, αυτός ο οικισμός εξελίχθηκε σε μια ακμάζουσα πόλη στη ρωμαϊκή επαρχία Moesia Inferior, και τελικά έγινε μέρος της Moesia Secunda.

Το φρούριο κατασκευάστηκε για πρώτη φορά κατά τον 1ο αιώνα μ.Χ. και χρησίμευσε ως βάση επιχειρήσεων για εκστρατείες εναντίον βαρβαρικών φυλών κατά τη διάρκεια των Δακικών Πολέμων του Τραϊανού στις αρχές του 2ου αιώνα μ.Χ.

Τις τελευταίες δεκαετίες, το φρούριο έχει ανασκαφεί από αρχαιολόγους της Πολωνίας και της Βουλγαρίας. Η φετινή ανασκαφική περίοδος διενεργείται με επικεφαλής τον καθηγητή Piotr Dyczek από το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας.

Φέτος οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν ένα σύμπλεγμα από ξύλινους και χωματένιους στρατώνες, μήκος 60 μέτρων και πλάτος 38 μέτρων. Οι στρατώνες φυλάσσονταν από την Legio VIII Augusta («8η Λεγεώνα του Αυγούστου»), μια από τις παλαιότερες λεγεώνες του αυτοκρατορικού ρωμαϊκού στρατού.


Ασημένιο ποντίκι. [Credit : Krzysztof Narloch]
Ασημένιο ποντίκι. [Credit : Krzysztof Narloch]

Η αρχαιολογική ομάδα ανακάλυψε επίσης ένα σύστημα υδραγωγείων από κεραμικούς και μολύβδινους σωλήνες, εκτός από ένα κεραμικό αγγείο που έχει αναγνωριστεί ως αρχαίο ρωμαϊκό ψυγείο. Η ανακάλυψη είναι το δεύτερο ρωμαϊκό ψυγείο που βρέθηκε στο Novae. Ωστόσο, το τελευταίο ψυγείο βρέθηκε με θραύσματα δοχείων οινοποσίας, κύπελλα και οστά ζώων in situ.

Οι ανασκαφές έχουν επίσης αποκαλύψει έναν κεραμικό κλίβανο του 4ου αιώνα μ.Χ., ένα σύνολο από δοχεία πόσης για κρασί, διακοσμημένα αγγεία με λείο και χτενισμένο μοτίβο και πάνω από 200 διάφορα τεχνουργήματα που περιλαμβάνει ένα περίτεχνο χειροποίητο ασημένιο ποντίκι.


Πηγή: Heritage Daily

Δεν υπάρχουν σχόλια