Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ιωάννινα: Το τηλεφώνημα που οδήγησε στους αρχαιοκάπηλους

Η γυναίκα… Ιντιάνα Τζόουνς και ο «βοηθός» της είχαν ηλεκτρονική συσκευή ραβδοσκόπων και ανιχνευτή μετάλλων. Αναζητούσαν αρχαία… αγάλματα και...

Ιωάννινα: Το τηλεφώνημα που οδήγησε στους αρχαιοκάπηλους

Η γυναίκα… Ιντιάνα Τζόουνς και ο «βοηθός» της είχαν ηλεκτρονική συσκευή ραβδοσκόπων και ανιχνευτή μετάλλων. Αναζητούσαν αρχαία… αγάλματα και νομίσματα.

Ο «ΝΑΡΘΙ ή ΝΑΡΣΙ ή ΝΑΡΝΤΙ», όπως ήταν το υποκοριστικό του, ουσιαστικά ο 48χρονος «Γιάννης» από την Αλβανία, θα ήταν ο «αγοραστής» αρχαίων αντικειμένων που τα πωλούσε σε γνωστούς… συλλέκτες του εξωτερικού. Κάτοχοι των αμφορέων, αγγείων, εικόνων, νομισμάτων, ήταν η 59χρονη «Αλεξία» και ο 64χρονος «Ηλίας», οι οποίοι έκαναν λόγο για… οικογενειακά κειμήλια, και αρχαία που βρήκαν τυχαία στο… βυθό της θάλασσας.

Η ιστορία εξελίσσεται στη… Βουνοπλαγιά Ιωαννίνων, και την αφηγείται άγνωστος που επικοινωνεί στις 16 Οκτωβρίου με το Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Καταγγέλλει ότι μια γυναίκα κάτοικος του συγκεκριμένου χωριού, για την οποία έδωσε λεπτομέρειες, έχει στην κατοχή της αρχαία αντικείμενα που θέλει να πουλήσει. Ο άγνωστος πληροφοριοδότης κλείνει το τηλέφωνο.

Την επόμενη μέρα κλιμάκιο της αρμόδιας υπηρεσίας με τη συνδρομή εισαγγελέα προβαίνουν σε νομότυπη έρευνα στο σπίτι της όπου εντοπίζονται αρχαία αντικείμενα και εικόνες, που προκαλούν τη σύλληψή της.


Ιωάννινα: Το τηλεφώνημα που οδήγησε στους αρχαιοκάπηλους

Η 59χρονη υποστήριξε ότι οι εικόνες ήταν οικογενειακά της κειμήλια, ενώ οι δύο αμφορείς ανήκαν στον 64χρονο, ο οποίος είχε κανονίσει συνάντηση με άγνωστο άτομο το απόγευμα της ίδιας μέρας στα Γιάννενα προκειμένου να δείξει τα αντικείμενα που ήθελαν να πουλήσουν. Οι αστυνομικοί πήγαν στο σημείο που τους υπέδειξε η γυναίκα, όπου εντόπισαν τον 64χρονο, ο οποίος είχε στην κατοχή του τα αρχαία αντικείμενα και συνελήφθη και εκείνος. Οταν τον ρώτησαν οι αστυνομικοί πού βρήκε τα αρχαία αντικείμενα και για την προγραμματισμένη αγοραπωλησία, ο «Ηλίας» απάντησε: «Τους αμφορείς τους βρήκα τυχαία, στο βυθό της θάλασσας, σε μεγάλο βάθος».

Στην κατοχή τους καθώς και από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικία -μεταξύ άλλων- βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:


  • -2- οξυπυθμένοι αμφορείς ρωμαϊκών χρόνων,
  • -2- δίζωνες εικόνες, που απεικονίζουν την Παναγία και Αγίους,
  • -3- εικόνες, που απεικονίζουν τον Άγιο Γεώργιο,
  • μικρός αμφορέας, πιθανόν βυζαντινών χρόνων,
  • εφυαλωμένο αγγείο κλειστού τύπου,
  • ασημένιο νόμισμα της Αρχαίας Αθήνας, πιθανόν του 4ου αιώνα π.Χ,
  • βαλιτσάκι με -2- ζεύγη ραβδοσκόπων, ηλεκτρονική συσκευή συντονισμού των ραβδοσκόπων και φορτιστή αυτής και
  • συσκευή ανίχνευσης μετάλλων.

Ιωάννινα: Το τηλεφώνημα που οδήγησε στους αρχαιοκάπηλους

Σε μία από τις εικόνες εικονίζονται ο Αγιος Μόδεστος, ο οποίος πλαισιώνεται από τους έφιππους Αγίους Δημήτριο και Γεώργιο, που χρονολογείται με βάση επιγραφή το 1871 και αποτελεί έργο των Δημητρίου και Νικολάου Χιονιαδιτών.

Τα αρχαία αντικείμενα παραδόθηκαν για φύλαξη και τελική εκτίμηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων και Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων αντίστοιχα.


Πηγή: Π. Σπυρόπουλος, Ελεύθερος Τύπος, The TOC

Δεν υπάρχουν σχόλια