Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Σκελετός με 4 προσθετικά μεταλλικά δάχτυλα ανακαλύφθηκε σε μεσαιωνικό τάφο στη Γερμανία

Το προσθετικό χέρι αντικατέστησε τέσσερα δάχτυλα που έλειπαν στο αριστερό χέρι του σκελετού, με μόνο τον αντίχειρα να είναι ακόμα συνδεδεμέν...

Το προσθετικό χέρι αντικατέστησε τέσσερα δάχτυλα που έλειπαν στο αριστερό χέρι του σκελετού, με μόνο τον αντίχειρα να είναι ακόμα συνδεδεμένος. [Credit: Bayerisches Landesamt für Denkmalpflege]
Το προσθετικό χέρι αντικατέστησε τέσσερα δάχτυλα που έλειπαν στο αριστερό χέρι του σκελετού, με μόνο τον αντίχειρα να είναι ακόμα συνδεδεμένος. [Credit: Bayerisches Landesamt für Denkmalpflege]

Ο σκελετός ενός μεσήλικα που πέθανε μεταξύ 1450 και 1620 βρέθηκε με ένα προσθετικό χέρι ακόμα συνδεδεμένο στο αριστερό του χέρι. Σε αυτό είχε αντικαταστήσει τέσσερα δάχτυλα που πιθανότατα έχασε λόγω ακρωτηριασμού.

Οι αρχαιολόγοι στη Γερμανία ανακάλυψαν έναν σκελετό με ένα μεταλλικό προσθετικό χέρι ακόμα συνδεδεμένο στο αριστερό του χέρι, αντικαθιστώντας τα δάχτυλα που πιθανότατα είχαν ακρωτηριαστεί.

Η ανάλυση αποκάλυψε ότι το προσθετικό υλικό κάποτε ήταν καλυμμένο με δέρμα και δεμένο στο χέρι του ατόμου με επιδέσμους. Ο σκελετός, που ανακαλύφθηκε στη νότια πόλη Freising, ανήκε σε άνδρα ηλικίας 30 έως 50 ετών που πέθανε μεταξύ των ετών 1450 και 1620, ανακοίνωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι σε δήλωση στις 27 Οκτωβρίου.

«Ο προσθετικός μηχανισμός στο αριστερό χέρι αντικατέστησε τέσσερα δάχτυλα», είπε στη δήλωση ο Walter Irlinger, Διευθυντής στο Γραφείο Συντήρησης Μνημείων της Βαυαρίας. «Ο δείκτης, το μεσαίο, ο παράμεσος και τα μικρά δάχτυλα είναι ξεχωριστά διαμορφωμένα από λαμαρίνα και είναι ακίνητα».

Τα σημάδια στα εναπομείναντα οστά του αριστερού χεριού υποδηλώνουν ότι τα δάχτυλα ακρωτηριάστηκαν ενώ ο άνδρας ήταν ζωντανός, αλλά παραμένει ασαφές γιατί οι γιατροί έπρεπε να εκτελέσουν τη διαδικασία. Ένα οστό του αντίχειρα που βρέθηκε κολλημένο στο διαβρωμένο μεταλλικό προσθετικό υποδεικνύει ότι ο ασθενής κράτησε τον αντίχειρά του.


Οι αρχαιολόγοι καθάρισαν το χέρι που είχε τον πρόσθετο μηχανισμό, ο οποίος απεικονίζεται εδώ πριν ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης. [Credit: Bayerisches Landesamt für Denkmalpflege]
Οι αρχαιολόγοι καθάρισαν το χέρι που είχε τον πρόσθετο μηχανισμό, ο οποίος απεικονίζεται εδώ πριν ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης.
[Credit: Bayerisches Landesamt für Denkmalpflege]

Οι αρχαιολόγοι αφαίρεσαν το χέρι που φορούσε τον προσθετικό μηχανισμό από τον σκελετό για εργασίες αποκατάστασης και ανάλυσης. Οι σαρώσεις αποκάλυψαν ότι ήταν ένα απλό μεταλλικό σκεύασμα με υπολείμματα υφάσματος και δέρματος κολλημένα στα αντίγραφα των δακτύλων, δείχνοντας ότι το εξωτερικό του προσθετικού χεριού ήταν τουλάχιστον εν μέρει καλυμμένο. Τα υπολείμματα ενός υλικού που μοιάζει με γάζα μέσα στα κούφια δάχτυλα υποδηλώνουν ότι η προσθετική συσκευή μπορεί να έχει γεμίσει για να προστατεύει το υπόλοιπο τμήμα του χεριού από το μέταλλο.

Τα δάχτυλα ήταν ελαφρώς κυρτά και ήταν παράλληλα μεταξύ τους για να μιμηθούν τη φυσική θέση ανάπαυσης ενός χεριού, δήλωσε ο Irlinger.

Η ανακάλυψη υποδηλώνει ότι η ιατρική της περιόδου ασχολήθηκε με την ευημερία των ακρωτηριασμένων και βρήκε λύσεις για να διευκολύνει τη ζωή τους. Ο σκελετός χρονολογείται σε μια περίοδο που σημαδεύτηκε από στρατιωτικές συγκρούσεις που μπορεί να οδήγησαν σε μεγάλο αριθμό τραυματισμών και ακρωτηριασμών, που πιθανότατα αύξησαν τη ζήτηση για προσθετικά μέσα γύρω από το Freising.


Ο σκελετός βρέθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών τοποθέτησης σωλήνων στην πόλη Freising της νότιας Γερμανίας. [Credit: Bayerisches Landesamt für Denkmalpflege]
Ο σκελετός βρέθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών τοποθέτησης σωλήνων στην πόλη Freising της νότιας Γερμανίας.
[Credit: Bayerisches Landesamt für Denkmalpflege]

Το προσθετικό χέρι δεν είναι το πρώτο στο είδος του που ανακαλύφθηκε. Οι αρχαιολόγοι έχουν περιγράψει περίπου 50 παρόμοιες ιατρικές συσκευές που βρέθηκαν στην Κεντρική Ευρώπη και χρονολογούνται από τον ύστερο Μεσαίωνα (1300 έως 1500) έως την πρώιμη σύγχρονη περίοδο (1500 έως 1800). Σε αντίθεση με το άκαμπτο εργαλείο που ανακαλύφθηκε στο Freising, ορισμένα από αυτά τα προσθετικά μέλη είχαν εξελιγμένα, κινητά μέρη, αναφέρει η ανακοίνωση.


Πηγή: Live Science

Δεν υπάρχουν σχόλια