Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Νεκροταφείο μέσα στην πόλη της Ιστιαίας, αποκαλύπτει η αρχαιολογική σκαπάνη

Κι ενώ οι εργασίες για το αποχετευτικό δίκτυο της Ιστιαίας διέτρεχαν όλους τους δρόμους, πριν από μέρες, στις 3 Νοεμβρίου 2023 όλοι βρεθήκαμ...

Νεκροταφείο μέσα στην πόλη της Ιστιαίας, αποκαλύπτει η αρχαιολογική σκαπάνη

Κι ενώ οι εργασίες για το αποχετευτικό δίκτυο της Ιστιαίας διέτρεχαν όλους τους δρόμους, πριν από μέρες, στις 3 Νοεμβρίου 2023 όλοι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ευρήματα που σταμάτησαν τους εκσκαφείς και πήρε προς η αρχαιολογική σκαπάνη.

Στην αρχή σε βάθος ενός μόλις μέτρου εντοπίστηκε ένας σκελετός, αμέσως μετά άλλος ένας, και η συνέχεια αποκάλυψε νεκροταφείο ολόκληρο μιας άλλης εποχής.

Τα ερωτήματα πολλά. Ποιας εποχής είναι; Σε τόσο χαμηλό βάθος μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι θαμμένοι; Πότε έζησαν αυτοί; Γιατί θάφτηκαν στο συγκεκριμένο σημείο; Συνήθως τα νεκροταφεία ήταν εκτός πόλης. Ποια ήταν τα όρια του παλιού οικισμού και πόσο επεκτάθηκε, ώστε το νεκροταφείο να βρίσκεται σήμερα στον κεντρικότερο δρόμο της Ιστιαίας;


Νεκροταφείο μέσα στην πόλη της Ιστιαίας, αποκαλύπτει η αρχαιολογική σκαπάνη

Τα χαρακτηριστικά της ταφής

Στο μήκος των τομών που υπάρχουν λόγω των δημοτικών έργων δεν έχουν βρεθεί στοιχεία που να επιτρέπουν με ευκολία την χρονολόγηση της ταφής. Τα μόνα συνοδευτικά της ταφής είναι κεραμικά τα οποία συνηθίζονταν σε ταφή -πριν την σύγχρονη ταφή με μάρμαρο- στα σύγχρονα πλέον νεκροταφεία. Αυτή η ταφή με κεραμίδια προσομοιάζει στους λεγόμενους καλυβίτες με ανατολικό προσανατολισμό προς τον ήλιο. Ο ίδιος προσανατολισμός ταφής που συνηθίζεται μέχρι και σήμερα. Δεν βρέθηκαν όμως συνοδευτικά κτερίσματα ή άλλο στοιχείο που να προσδιορίζει εποχή.  Η διάκριση ανδρών και γυναικών μπορεί να γίνει μόνο από το μέγεθος της λεκάνης. Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη λεκάνη. Επίσης δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ευκολία από τα οστά αν είχε γίνει στο σημείο εκείνο κάποια μάχη, γιατί οι σκελετοί που έχουν βρεθεί είναι ακέραιοι και φαίνεται από τη σωστική ανασκαφή να έχει γίνει κανονικά η ταφή τους.

Την Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023, η αρχαιολογική σκαπάνη είχε φτάσει σε βάθος 1,60 μέτρων, ενώ οι σωλήνες για το αποχετευτικό δίκτυο πρέπει να μπουν σε 2,40 μέτρα βάθος. Αυτό σημαίνει πως η σωστική ανασκαφή που προχωρά, αν ο καιρός κι οι συνθήκες το επιτρέψουν θα ολοκληρωθεί ίσως μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Σε κάθε περίπτωση αναμένουμε την μελέτη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας προκειμένου να πέσει φως στο μυστήριο του νεκροταφείου που υπάρχει κάτω από τα πόδια μας και πλησίον του Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου που χρονολογείται 190 χρόνια πίσω μας.

Παρά το γεγονός ότι ο δρόμος το πρωί λόγω των εργασιών είναι κλειστός πολλοί διέρχονται σε αυτόν παραβλέποντας την ασφάλεια των εργαζομένων. Ας είμαστε περισσότερο προσεκτικοί σε αυτό το θέμα. Η υπομονή μας είναι απαραίτητη σε τέτοιου είδους εργασίες.


Πηγή: Π. Ντελκή, PalmosEv

Δεν υπάρχουν σχόλια