Ο κυκλικός ναός βρέθηκε στον αρχαιολογικό χώρο El Tigre στη χερσόνησο Yucatán του Μεξικού. [Credit: INAH] Αρχαιολόγοι στο Μεξικό ανακάλυψαν ...
Ο κυκλικός ναός βρέθηκε στον αρχαιολογικό χώρο El Tigre στη χερσόνησο Yucatán του Μεξικού. [Credit: INAH] |
Αρχαιολόγοι στο Μεξικό ανακάλυψαν τα ερείπια ενός κυκλικού ναού που εκτιμάται πως είχε χτιστεί προς τιμήν του ερπετόμορφου θεού Κουκουλκάν (Kukulcán) των Μάγια.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Live Science, ο περίπου 1.000 ετών ναός βρέθηκε στο Ελ Τίγκρε, αρχαιολογικό χώρο στη Χερσόνησο του Γιουκατάν, και αποτέλεσε έναν από τους τελευταίους οικισμούς των Μάγια πριν την κατάρρευση του πολιτισμού τους, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Ινστιτούτου Ανθρωπολογίας και Ιστορίας (INAH).
Ανασκαφές αποκάλυψαν πως η κυκλική δομή περιελάμβανε δύο επίπεδα και σε κάποια φάση θα είχε από πάνω μια επίπεδη σκεπή.
«Το κτίριο αυτό διευρύνει τις γνώσεις μας για την ύστερη κατοίκηση του Ελ Τίγκρε» είπε ο Ντιέγκο Πριέτο Χερνάντεζ, ανθρωπολόγος και γενικός διευθυντής του ΙΝΑΗ, στο πλαίσιο διάσκεψης στις 30 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Mexico News Daily. «Τα κυκλικά κτίσματα γενικά αντιστοιχούν στην πρώιμη Μετακλασική περίοδο μεταξύ του 1000 και του 1200 μ.Χ., όταν η ζώνη των Μάγια συνδεόταν με άλλες περιοχές της Μεσοαμερικής, ειδικά με το κεντρικό Μεξικό, την Καξάκα και την Ακτή του Κόλπου».
Όπως είπε, κάποτε το κτίσμα αυτό θα είχε «μεγάλη σημασία για τους Μάγια».
Ερευνητές θεωρούν ότι ο ναός ίσως είναι ο ίδιος που αναφερόταν σε ένα ιστορικό έγγραφο γνωστό ως «Έγγραφα Παξμπολόν Μαλντονάντο», από τον Δον Πάμπλο Παξμπολόν, που ήταν αρχηγός Τσοντάλ (αρχηγός των Μάγια στην πολιτεία Ταμπάσκο του Μεξικού) μεταξύ του 1575 και του 1576. Το κείμενο περιλαμβάνει λεπτομέρειες για ναούς στο Ελ Τίγκρε (αναφέρεται ως Ιτζαμκανάκ) που ήταν αφιερωμένοι στις τέσσερις κύριες θεότητες των Μάγια της Μετακλασικής περιόδου, περιλαμβανομένου του Κουκουλκάν, που σχετίζεται με τον Κετζαλκόατλ των Αζτέκων, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Δεν είναι το πρώτο κυκλικό κτίσμα που βρέθηκε στη Χερσόνησο του Γιουκατάν. Παρόμοιοι χώροι έχουν βρεθεί και στο Ετζνά, το Μπεκάν, το Ουξμάλ και την Τσίτσεν Ιτζά, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Πηγή: The Huffington Post, Live Science
Δεν υπάρχουν σχόλια