Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Χαττούσα: Βρέθηκε αντικείμενο από ελεφαντόδοντο που απεικονίζει την Σφίγγα και το Δέντρο της Ζωής

Ένα αντικείμενο από ελεφαντόδοντο ηλικίας 2.800 ετών από την Εποχή του Σιδήρου που απεικονίζει μια σφίγγα, ένα λιοντάρι και δύο δέντρα της ζ...

Χατούσα: Βρέθηκε αντικείμενο από ελεφαντόδοντο που απεικονίζει την Σφίγγα και το Δέντρο της Ζωής

Ένα αντικείμενο από ελεφαντόδοντο ηλικίας 2.800 ετών από την Εποχή του Σιδήρου που απεικονίζει μια σφίγγα, ένα λιοντάρι και δύο δέντρα της ζωής βρέθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην Χαττούσα.

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές, που ξεκίνησαν το 1907 στα ερείπια της Χαττούσας που βρίσκονται στην περιοχή Boğazkale του Çorum, την πρωτεύουσα των Χετταίων, ενός από τους πρώτους πολιτισμούς της Ανατολίας, συνεχίζονται από τον Δρ Andreas Schachner καθηγητή του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου.

Κατά τις φετινές ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στην Χαττούσα ανακαλύφθηκε ένα διακοσμητικό κομμάτι από ελεφαντόδοντο που εκτιμάται ότι χρονολογείται πριν από περίπου 2.800 χρόνια. Το τεχνούργημα, που βρέθηκε στη βορειοδυτική πλαγιά της περιοχής του Μεγάλου Κάστρου της αρχαίας πόλης, μπορεί να δώσει σημαντικές πληροφορίες για την καλλιτεχνική προσέγγιση της Εποχής του Σιδήρου.

Το έργο από ελεφαντόδοντο, το οποίο έχει μήκος περίπου 30 εκατοστά και πλάτος 10 εκατοστά, περιλαμβάνει μια σφίγγα (μέρος κεφαλιού ανθρώπου, μέρος σώματος ζώου), ένα λιοντάρι και δύο απεικονίσεις του δέντρου της ζωής. Οι φιγούρες φαίνονται μόνο κάτω από κατάλληλο φωτισμό.

Ο επικεφαλής της ανασκαφής Δρ Andreas Schachner δήλωσε ότι το εύρημα βρέθηκε στο στρώμα της Εποχής του Σιδήρου της Χαττούσας, μίας περιοχής που φέρει ίχνη πολλών πολιτισμών. Σύμφωνα με τον Schachner οι επιστημονικές μελέτες συνεχίζονται.


Χατούσα: Βρέθηκε αντικείμενο από ελεφαντόδοντο που απεικονίζει την Σφίγγα και το Δέντρο της Ζωής

Δηλώνοντας ότι το έργο πιθανότατα αποτελούσε το στολίδι σε ένα ξύλινο κουτί ή σε ένα ξύλινο έπιπλο, ο Schachner αναφέρει ότι η δεξιά και η αριστερή πλευρά είναι σπασμένες, ενώ η πάνω και η κάτω πλευρά διατηρούνται στην αρχική τους μορφή: «Έτσι μπορούμε να μαντέψουμε ότι είναι μεγαλύτερο σε μέγεθος».

Και προσθέτει: «Αυτό το έργο είναι ένα μοναδικό έργο για τον Boğazköy. Είναι η πρώτη φορά που ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα έργο της Εποχής του Σιδήρου τόσο έντονο και διακοσμημένο με μια τόσο όμορφη σκηνή. Στο Boğazköy έχουν πραγματοποιηθεί εκτεταμένες ανασκαφές στο παρελθόν αλλά ποτέ μέχρι τώρα δεν αποκαλύφθηκε ένα τόσο λεπτομερές έργο. Όσον αφορά τη σκηνή, την εικονογραφία και το ύφος που χρησιμοποιήθηκε, μπορούμε να αποκαλύψουμε καλύτερα τις σχέσεις του Boğazköy με τη Νοτιοανατολική Ανατολία και τις καλλιτεχνικές του σχέσεις με τη Νοτιοδυτική αλλά και με την Ελλάδα κατά την πρώτη χιλιετία π.Χ.».

«Αν υπάρχει ένα τέτοιο έργο, μπορούμε να πούμε ότι αυτός ο τόπος δεν είναι πλέον μια μικρή πόλη, αλλά ένα σημαντικό, ίσως κέντρο εξουσίας. Διότι όταν το αξιολογούμε με ανακαλύψεις των προηγούμενων ετών, μπορούμε να πούμε αν δείχνει μια σύνθετη κοινωνική δομή ή μια ιεραρχική κοινωνική δομή. Σιγά σιγά, μπορούμε να αποκτήσουμε καλύτερες πληροφορίες για την κοινωνική θέση εκείνης της περιόδου».

Μετά την ολοκλήρωση των επιστημονικών μελετών για το εύρημα θα εκτεθεί στο Μουσείο Boğazköy.


Πηγή: Arkeofili

Δεν υπάρχουν σχόλια