Το λιμάνι του Λεχαίου, στις ακτές του Κορινθιακού Κόλπου, αποτέλεσε το μεγαλύτερο λιμένα της αρχαίας Κορίνθου ήδη από το 600 π.Χ. Η συνεργα...
Το λιμάνι του Λεχαίου, στις ακτές του Κορινθιακού Κόλπου, αποτέλεσε το μεγαλύτερο λιμένα της αρχαίας Κορίνθου ήδη από το 600 π.Χ.
Η συνεργατική έρευνα της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του Ινστιτούτου της Δανίας στην Αθήνα είχε ως σκοπό, μεταξύ άλλων, να μελετήσει και να αναδείξει την πρωιμότερη περίοδο χρήσης του αρχαίου λιμένα αυτή, δηλαδή, που συνδέεται με την εδραίωση της αρχαίας Κορίνθου ως ισχυρού διαμετακομιστικού κέντρου εμπορίου τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της ίδρυσης αποικιών στη δύση.
Μετά από εκτεταμένες δειγματοληψίες και εργαστηριακές αναλύσεις, το Lechaion Harbour Project φέρνει στο φως σημαντικά στοιχεία που υποδεικνύουν έντονη μεταλλουργική δραστηριότητα στον χώρο του αρχαίου λιμένα από την Εποχή του Χαλκού έως την Εποχή του Σιδήρου. Τα ιζήματα των γεωτρήσεων που ανακτήθηκαν από τις λιμενολεκάνες δείχνουν μεγάλες συγκεντρώσεις μολύβδου και λιγνίτη. Οι συγκεντρώσεις αυτές αναμεμειγμένες και με οργανικά κατάλοιπα ραδιοχρονολογούνται στο τέλος της Εποχής του Χαλκού (1381-1056 π.Χ.).
Τα νέα αυτά στοιχεία συμβάλλουν στην περαιτέρω κατανόηση των εξελίξεων στη μεταλλουργεία, αλλά και της δια θαλάσσης εμπορικής δραστηριότητας στην Κόρινθο και την ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο κατά τη χρονική περίοδο της μετάβασης από την Εποχή του Χαλκού στην Εποχή του Σιδήρου. Τα αποτελέσματα που μόλις δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Marine Geology συνιστούν εκ των πρωιμότερων ενδείξεων λιμενικής δραστηριότητας στον Ευρωπαϊκό χώρο.
Διαβάστε εδώ τη σχετική επιστημονική δημοσίευση.
Πηγή: Lechaion Harbour Project
Δεν υπάρχουν σχόλια