Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Οι 12 πιο συναρπαστικές ανακαλύψεις του 2023 – Τι αλλάζουν σε όσα γνωρίζαμε

Οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 2033 που έκανε η επιστήμη της αρχαιολογίας αποτελούν ένα μεγάλο ταξίδι στο χρόνο και σε διαφορετικούς πολιτ...

Οι 12 πιο συναρπαστικές ανακαλύψεις του 2023 – Τι αλλάζουν σε όσα γνωρίζαμε

Οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 2033 που έκανε η επιστήμη της αρχαιολογίας αποτελούν ένα μεγάλο ταξίδι στο χρόνο και σε διαφορετικούς πολιτισμούς. Καθένα από τα εκπληκτικά ευρήματα ρίχνει νέο φως στην κατανόηση του αρχαίου κόσμου.

Από τα βάθη των ταφικών τύμβων (kofun) της Ιαπωνίας, όπου ένα γιγάντιο σπαθί και ένας καθρέφτης υποδηλώνουν χαμένες τελετουργίες θανάτωσης δαιμόνων, μέχρι τα χωράφια της Δανίας, όπου η παλαιότερη επιγραφή του Όντιν ξαναγράφει τη σκανδιναβική μυθολογία, τα ευρήματα αυτά καλύπτουν ηπείρους και εποχές. Το αινιγματικό ειδώλιο ηλικίας 7.000 ετών που βρέθηκε σε ένα ιταλικό σπήλαιο, αποκαλύπτει πληροφορίες για την προϊστορική κοινωνία, ενώ  ένα «εξαιρετικής διατήρησης» σπαθί της Εποχής του Χαλκού που ανακαλύφθηκε στη Βαυαρία εξακολουθεί να λάμπει μετά από τρεις χιλιετίες.

Επίσης η ανακάλυψη ενός μεσαιωνικού σκελετού με προσθετικό χέρι στη Γερμανία προσφέρει μια ματιά στις πρώιμες ιατρικές καινοτομίες, ενώ ένας χώρος ταφής Βίκινγκ που αποκαλύφθηκε απροσδόκητα κατά τη διάρκεια μιας ανακαίνισης σπιτιού στη Νορβηγία μας υπενθυμίζει τους θησαυρούς που βρίσκονται κρυμμένοι κάτω από τα πόδια μας.

Στην Ισπανία, ανακαλύφθηκαν τα απομεινάρια νεολιθικών δωματίων ηλικίας 7.300 ετών, και στη Βρετανία, ένα χρυσό νόμισμα που φέρει τη σφραγίδα με το όνομα “Esunertos” υποδηλώνει την ύπαρξη ενός άγνωστου μέχρι πρότινος βασιλιά της Εποχής του Σιδήρου. Στη Νορβηγία, αποκαλύπτεται μια τεράστια μακρόστενη κατοικία των Βίκινγκς, ενώ στη Γερμανία, οι αρχαιολόγοι βρίσκουν αυτό που θα μπορούσε να είναι η θρυλική αίθουσα συνεδριάσεων του βασιλιά Χιντς.

Από τα πιο εκπληκτικά ευρήματα είναι η ανακάλυψη του αρχαιότερου πασσαλόπηκτου χωριού της Ευρώπης, στη λίμνη Οχρίδα, το οποίο προστατεύεται από αμυντικά καρφιά. Ξεχωρίζει επίσης ένα εντυπωσιακό εύρημα στη Ζάμπια, όπου η αρχαιότερη ξύλινη κατασκευή στον κόσμο, ηλικίας μισού εκατομμυρίου ετών, κυριολεκτικά προκαλεί τις αντιλήψεις μας για την αρχαία ανθρώπινη εφευρετικότητα.  Κάθε μία από αυτές τις ανακαλύψεις όχι μόνο παρέχει ένα συναρπαστικό στιγμιότυπο του παρελθόντος, αλλά και εμπλουτίζει την κατανόησή μας για το πολύπλοκο μωσαϊκό της ανθρώπινης ιστορίας.


Οι δώδεκα ανακαλύψεις αναλυτικά:


1. Ένα γιγαντιαίο σπαθί κι ένας καθρέφτης για τη θανάτωση δαιμόνων βρέθηκαν σε τάφο της Ιαπωνίας


Ένα γιγαντιαίο σπαθί κι ένας καθρέφτης για τη θανάτωση δαιμόνων βρέθηκαν σε τάφο της Ιαπωνίας

Ερευνητές στην Ιαπωνία έκαναν ανασκαφές σε έναν αρχαίο ταφικό τύμβο (κοφούν), όταν βρήκαν έναν τεράστιο χάλκινο καθρέφτη σε σχήμα ασπίδας και ένα γιγάντιο σιδερένιο σπαθί μήκους δύο μέτρων. Είναι το μεγαλύτερο σπαθί που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στο νησί.

Στις 25 Ιανουαρίου, ερευνητές από το Δημοτικό Κέντρο Έρευνας Ταφικών Πολιτιστικών Αγαθών της Νάρα και το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο του νομού Νάρα της Κασιχάρα ανακοίνωσαν “πρωτοφανείς και συναρπαστικές” ανακαλύψεις.

Ο καθηγητής Seigo Wada, διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου της Νομαρχίας Hyogo, ο οποίος ήταν σύμβουλος στην ανασκαφή, δήλωσε στην ASAHI ότι μια ομάδα ανασκάπτει τον μεγαλύτερο στρογγυλό ταφικό τύμβο “kofun” της Ιαπωνίας -το Tomio-Maruyama- που δημιουργήθηκε στο δεύτερο μισό του τέταρτου αιώνα μ.Χ.. Θαμμένο σε πηλό στο κέντρο ακριβώς του αρχαίου τάφου και τοποθετημένο πάνω από το σώμα του νεκρού, ανασύρθηκαν το πολύ ασυνήθιστο γιγάντιο σπαθί και ο καθρέφτης.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.


2. Η παλαιότερη επιγραφή του “Odin” αναμορφώνει όσα πιστεύαμε για τη σκανδιναβική μυθολογία


Η παλαιότερη επιγραφή του “Odin” αναμορφώνει όσα πιστεύαμε για τη σκανδιναβική μυθολογία

Η ιστορία αυτή ξεκινά με την ανακάλυψη (το 2021) μιας συλλογής σκανδιναβικών θησαυρών του 5ου αιώνα, στο Γέλινγκ της Δανίας. Είναι γνωστή ως θησαυρός του Βίντελεφ. Ο θησαυρός του Vindelev, που στεγάζεται στο Εθνικό Μουσείο της Δανίας στην Κοπεγχάγη και περιέχει 22 χρυσά αντικείμενα βάρους περίπου 800 γραμμαρίων, περιλαμβάνει διακοσμημένους χρυσούς δίσκους, από την περίοδο της μετανάστευσης της βόρειας Ευρώπης (400 μ.Χ.-550 μ.Χ.), μενταγιόν από ρωμαϊκά νομίσματα από τη βασιλεία του Κωνσταντίνου (306 μ.Χ.-337 μ.Χ.) και σπάνια χρυσά κοσμήματα με περίτεχνο σχέδιο κοκκοποίησης.

Μέχρι τώρα, η παλαιότερη επιγραφή που αναφέρει τον σκανδιναβικό θεό Όντιν εντοπίστηκε σε μια καρφίτσα που βρέθηκε στο Νόρντεντορφ της νότιας Γερμανίας και χρονολογείται στα τέλη της δεκαετίας του 500. Όμως, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Washington Post, το τελευταίο εύρημα σε έναν από τους χρυσούς δίσκους, αποδεικνύει ότι οι Δανοί λάτρευαν τον θεό Όντιν “150 χρόνια πριν από τις προηγούμενες υποθέσεις”.


3. Αινιγματικό ειδώλιο 7.000 ετών που βρέθηκε σε ιταλικό σπήλαιο συγκλονίζει τους αρχαιολόγους


Αινιγματικό ειδώλιο 7.000 ετών που βρέθηκε σε ιταλικό σπήλαιο συγκλονίζει τους αρχαιολόγους

Όταν οι αρχαιολόγοι στην Ιταλία εξερευνούσαν το θεαματικό σπήλαιο Battifratta, δεν περίμεναν ότι θα έβρισκαν “ένα σπάνιο” πήλινο γυναικείο ειδώλιο. Και ούτε ήταν έτοιμοι για τη χρονολόγηση του κομματιού, η οποία καθόρισε ότι το τεχνούργημα δημιουργήθηκε πριν από περίπου 7.000 χρόνια!

Το σπήλαιο Battifratta είναι ένα γεωλογικό θαύμα που βρίσκεται κοντά στο Poggio Nativo στη Sabina της Ιταλίας. Βαθιά μέσα σε έναν λαβύρινθο από υπόγειους θαλάμους και σήραγγες, στολισμένους με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, μια ομάδα αρχαιολόγων εξερευνητών από το Τμήμα Αρχαίων Επιστημών της Sapienza ανακάλυψε την εν λόπγω αρχαία κούκλα κατά τη διάρκεια της τελευταίας ανασκαφικής της εκστρατείας.

Θεωρούμενη “μοναδική” στην περιοχή αυτή, η φθαρμένη από το χρόνο γυναικεία κούκλα μας πληροφορεί για την προϊστορική κοινωνία και διηγείται ιστορίες για αρχαίες τελετουργίες και ταξίδια στη μετά θάνατον ζωή.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.


4. Το εξαιρετικά διατηρημένο και “ακόμα λαμπερό” ξίφος της εποχής του Χαλκού που ανακαλύφθηκε στη Βαυαρία


Το εξαιρετικά διατηρημένο και “ακόμα λαμπερό” ξίφος της εποχής του Χαλκού που ανακαλύφθηκε στη Βαυαρία

Είναι ένα σπαθί 3.000 ετών από την εποχή του Χαλκού. Βρέθηκε στην πόλη Nördlingen της Βαυαρίας, στη Γερμανία. Η τυχαία αυτή ανακάλυψη ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια της ανασκαφής ενός χώρου ταφής που περιείχε τα λείψανα ενός άνδρα, μιας γυναίκας και ενός παιδιού. Μέχρι στιγμής, δεν είναι σαφές αν τα τρία άτομα ήταν συγγενικά ή ενταφιάστηκαν σε στενή διαδοχή.

Με ηλικία 3.000 ετών και ακόμα κοφτερό, η άριστη κατάσταση διατήρησης του σπαθιού ήταν μια χαρά για τους αρχαιολόγους. Κατασκευασμένο από χαλκό, το όπλο έχει μια εξαιρετική περίτεχνη οκταγωνική λαβή. Αυτή έχει αποκτήσει μια πρασινωπή πατίνα με την πάροδο του χρόνου λόγω της οξείδωσης του χαλκού που υπάρχει στο κράμα του μπρούντζου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρατικού Γραφείου Προστασίας Μνημείων, της Βαυαρίας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.


5. Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν μεσαιωνικό σκελετό με προσθετικό χέρι


Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν μεσαιωνικό σκελετό με προσθετικό χέρι

Είναι μια εξαιρετική αρχαιολογική ανακάλυψη που έγινε στο Φράιζινγκ της Γερμανίας. Οι ειδικοί έφεραν στο φως έναν μεσαιωνικό σκελετό, εξοπλισμένο με ένα σιδερένιο προσθετικό χέρι. Η ταφή, που χρονολογείται στον 15ο αιώνα, προσφέρει αδιάσειστα στοιχεία της πρώιμης προσθετικής τεχνολογίας και της ιατρικής καινοτομίας, εκείνης της εποχής.

Ο σκελετός βρέθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφικών εργασιών κοντά στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Η χρονολόγηση με άνθρακα δείχνει ότι ο άνδρας, ηλικίας 30 έως 50 ετών, έζησε και πέθανε κάποια στιγμή μεταξύ 1450 και 1620. Αυτή η περίοδος της ευρωπαϊκής ιστορίας γνώρισε μια έξαρση στην εξέλιξη της προσθετικής, που καθοδηγήθηκε εν μέρει από την ανάγκη να βοηθηθούν οι τραυματισμένοι στρατιώτες που επέστρεφαν από πολυάριθμες συγκρούσεις.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.


6. Ταφή Βίκινγκ, σπαθί και θησαυρός που ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφής για την ανακαίνιση σπιτιού


Ταφή Βίκινγκ, σπαθί και θησαυρός που ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφής για την ανακαίνιση σπιτιού

Ο Oddbjørn Holum Heiland δεν ήξερε τι θα έβρισκε όταν ένα βράδυ Παρασκευής, ξεκίνησε να σκαβει πίσω από το Setesdalshouse του 1740 μαζί με τη σύζυγό του, Anne. Εκεί βρήκαν μια επιμήκη κορυφή ταφόπλακας και μια σιδερένια λαβή σπαθιού, που και τα δύο σχετίζονται με την εποχή των Βίκινγκς! Η πλήρης σημασία της ανακάλυψης; Είναι ένας εκπληκτικός χώρος ταφής των Βίκινγκς που ήταν εντελώς ανεξερεύνητος.

Το σχέδιό τους ήταν να επεκτείνουν το σπίτι, δημιουργώντας επιπλέον χώρο στο πίσω μέρος. Μιλώντας τηλεφωνικά στο Science in Norway από το Setesdal της Νότιας Νορβηγίας, ο Heiland ανέφερε: “Αρχικά σκόπευα να κάνω μόνο ένα μικρό σκάψιμο στην πλαγιά πίσω από το σπίτι, για να δημιουργήσω κάποια απόσταση μεταξύ του σπιτιού και της γύρω γης”. Όμως, τι «Κουτί Πανδώρας» άνοιξε!

Διαβάστε περισσότερα εδώ.


7. Απομεινάρια νεολιθικών δομών, ηλικίας 7.300 ετών ανακαλύφθηκαν στην Ισπανία!


Απομεινάρια νεολιθικών δομών, ηλικίας 7.300 ετών ανακαλύφθηκαν στην Ισπανία!

Αξιοσημείωτα ευρήματα αποκαλύφθηκαν στη νεολιθική τοποθεσία La Draga de Banyoles. Οι ανασκαφικές εργασίες αποκάλυψαν τα καλοδιατηρημένα απομεινάρια από αρχαίες ξύλινες καλύβες, ρίχνοντας φως στον τρόπο ζωής των αγροτικών κοινοτήτων που κάποτε εγκαταστάθηκαν γύρω από το L’Estany, πριν από περίπου 7.300 χρόνια.

Η La Draga είναι μια πρώιμη νεολιθική παραλίμνια τοποθεσία που βρίσκεται στο Banyoles, στην Καταλονία, της Ισπανίας και είναι η μοναδική προϊστορική λιμναία τοποθεσία που είναι γνωστή στην Ιβηρική Χερσόνησο. Έχει υποστεί αρκετές ανασκαφές γύρω από την περιοχή από το 1990, όταν ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια των έργων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992, που πραγματοποιήθηκαν στη Βαρκελώνη.

Από αρχαιολογικής άποψης, η La Draga ξεχωρίζει λόγω της εξαιρετικής διατήρησης των υδάτινων οργανικών υλικών -όπως οστά, ξύλο, ίνες, υφάσματα, σπόροι, φύλλα και μανιτάρια- που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών. Τα ευρήματα αυτά έχουν προσφέρει ανεκτίμητες πληροφορίες για το αρχαίο περιβάλλον και την κοινωνική δυναμική της περιοχής.


8. Ένας νέος βασιλιάς της Εποχής του Σιδήρου στη Βρετανία; Βρέθηκε χρυσό νόμισμα με το όνομα ‘Esunertos’


Δυο νομίσματα που ξαναγράφουν την ιστορία της Βρετανίας
Δυο νομίσματα που ξαναγράφουν την ιστορία της Βρετανίας

Η ιστορία της Βρετανίας ενδέχεται να έχει υποστεί μια σημαντική προσθήκη, χάρη στην αξιοσημείωτη ανακάλυψη ενός νομίσματος που φέρει το όνομα ενός ξεχασμένου ηγεμόνα της Εποχής του Σιδήρου. Το νόμισμα ανακαλύφθηκε από έναν ανιχνευτή μετάλλων σε ένα χωράφι του Hampshire και φέρει την επιγραφή “Esunertos”. Οι ειδικοί εικάζουν ότι ο Esunertos μπορεί να βασίλευε ως βασιλιάς από το τρομερό οχυρό Danebury, και η ανακάλυψη αυτή θεωρήθηκε ως “μία από τις εξαιρετικές ανακαλύψεις των τελευταίων δεκαετιών”.

Αρχικά, το χρυσό νόμισμα αναμενόταν να αποφέρει περίπου 4.000 λίρες Αγγλίας (5.000 δολάρια) σε δημοπρασία. Ωστόσο, ξεπέρασε όλες τις προσδοκίες, σημειώνοντας νέο ρεκόρ στη δημοπρασία Spinks, όπου πουλήθηκε για το ιλιγγιώδες ποσό των 20.400 λιρών (25.500 δολαρίων), αναφέρει η Daily Mail.

Το νόμισμα βρήκε ο Lewis Fudge, με έναν ανιχνευτή μετάλλων. Είχε πάρει άδεια να ψάξει το χωράφι ενός αγρότη τον Μάρτιο του 2023. Ο Lewis Fudge εξέφρασε τον ενθουσιασμό του, δηλώνοντας:

“Είμαι ενθουσιασμένος. Αν δεν υπήρχαν οι άνθρωποι στην αίθουσα δημοπρασιών, θα είχα πηδήξει τριγύρω. Οι συλλέκτες με τους οποίους μίλησα είναι κατάπληκτοι. Είμαι τόσο χαρούμενος που δεν δέχτηκα τις ιδιωτικές προσφορές τους πριν από τη δημοπρασία. Το να σκέφτομαι ότι το εύρημά μου δημιούργησε τη δική του σελίδα στη Wikipedia είναι απίστευτο”.


9. Εντυπωσιακά ογκώδες μακρόστενο σπίτι των Βίκινγκς ανακαλύφθηκε στη Νορβηγία


Οι 12 πιο συναρπαστικές ανακαλύψεις του 2023 – Τι αλλάζουν σε όσα γνωρίζαμε

Κατά τη διάρκεια ανασκαφών κοντά στα ερείπια ενός βασιλικού κτήματος του 17ου αιώνα κοντά στο χωριό Σεμ, στην περιφέρεια Έικερ, της νοτιοανατολικής Νορβηγίας, οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως δεκάδες αρχαίες οπές, γύρω από το αχνό, αλλά αλάνθαστο περίγραμμα ενός μακρόστενου σπιτιού των Βίκινγκς.

Το αρχιτεκτονικό οικοδόμημα θα είχε τεράστιο μέγεθος. Οι πρώτες ενδείξεις υποδηλώνουν ότι πιθανώς κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια της εποχής των Βίκινγκς, η οποία στη Νορβηγία διήρκεσε από το 800 μ.Χ. περίπου έως το έτος 1066.

Οι πασσαλότρυπες αποτελούσαν τυπικό χαρακτηριστικό των μακρόστενων σπιτιών, ανεξάρτητα από το πότε κατασκευάστηκαν. Χρειάζονταν βαριές ξύλινες κολώνες για να στηρίξουν τους τοίχους και τις στέγες αυτών των ογκωδών κατασκευαστικών έργων και οι κολώνες έπρεπε να είναι σταθερά αγκυρωμένες στο έδαφος. Όμως η τοποθέτηση των πασσαλότρυπων στο νεοανακαλυφθέν μακρόστενο σπίτι των Βίκινγκς είναι περίεργη και μοναδική, καθώς είχαν τοποθετηθεί μόνο για τη στήριξη των τοίχων.

“Οι αναλογίες [του σπιτιού] είναι πολύ διαφορετικές”, δήλωσε ο αρχαιολόγος Christian Lοchsen Rοdsrud, επικεφαλής των πιο πρόσφατων καλοκαιρινών ανασκαφών στο Σεμ, σε συνέντευξή του στο διαδικτυακό περιοδικό Science Norway. “Στα τυπικά προϊστορικά κτίρια, η οροφή στηρίζεται σε φέροντες στύλους που τοποθετούνται στο εσωτερικό του κτιρίου. Στο κτίριο στο Σεμ, φαίνεται ότι οι τοίχοι στηρίζουν την οροφή. Υπάρχουν εννέα μέτρα μεταξύ των δύο τοίχων. Αυτό είναι ένα μεγάλο άνοιγμα, ακόμη και για τις σύγχρονες κατασκευές”.

Έξω από το περίγραμμα που σχηματίστηκε από την πρώτη σειρά πασσαλότρυπων, περίπου 3,5 μέτρα μακριά, υπήρχαν κι άλλες πασσαλότρυπες σκαμμένες σε ευθείες γραμμές. Σύμφωνα με τους Νορβηγούς αρχαιολόγους, αυτές θα στήριζαν ξεχωριστό υλικό στέγης που κάλυπτε διαδρόμους που διέρχονταν κατά μήκος της εξωτερικής πλευράς της κύριας κατασκευής. Δεδομένης της απόστασης μεταξύ των εξωτερικών και των εσωτερικών πασσαλότρυπων, οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι οι εξωτερικοί πάσσαλοι μπορεί να είχαν κλίση προς τα μέσα, υποστηρίζοντας τους εξωτερικούς τοίχους για να μην λυγίσουν υπό το βάρος της στέγης της κατασκευής.


10. Κολοσσιαίο μνημείο ηλικίας 3.000 ετών βρέθηκε στη Γερμανία. Μπορεί να είναι η αίθουσα συνάντησης του βασιλιά Hinz


Η τοποθεσία που θεωρείται ότι είναι η αίθουσα συνάντησης του βασιλιά Hinz, κοντά στο Βρανδεμβούργο της Γερμανίας.
Η τοποθεσία που θεωρείται ότι είναι η αίθουσα συνάντησης του βασιλιά Hinz, κοντά στο Βρανδεμβούργο της Γερμανίας.

Στο ιστορικά πλούσιο έδαφος του Βρανδεμβούργου της Γερμανίας, οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως ένα κολοσσιαίο κτίριο της Εποχής του Χαλκού, το οποίο θεωρείται ότι ήταν η μυθική αίθουσα συνεδριάσεων του βασιλιά Χιντς, μιας θρυλικής μορφής που φέρεται να είναι θαμμένη σε ένα χρυσό φέρετρο. Η Κρατική Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων του Βρανδεμβούργου επιβεβαίωσε την εύρεση της αίθουσας κοντά στον βασιλικό τάφο στο Σεντίν, προκαλώντας εικασίες και ενθουσιασμό σχετικά με τη σύνδεσή της με τον αινιγματικό ηγεμόνα.

Το Spiegel ανέφερε ότι η ανακάλυψη της αίθουσας, που έχει εντυπωσιακές διαστάσεις (31 επί 10 μέτρα), ανακοινώθηκε από τον κρατικό αρχαιολόγο Franz Schopper ως “θεαματικό εύρημα”. Η ανασκαφή, με επικεφαλής τον Immo Heske από το Πανεπιστήμιο Georg-August του Γκέτινγκεν, ξεκίνησε τον Μάρτιο και έφτασε στην ολοκλήρωσή της το φθινόπωρο. Η δομή αυτή είναι ένα σπάνιο αρχιτεκτονικό διαμάντι της σκανδιναβικής εποχής του χαλκού. Χρονολογείται σχεδόν 3.000 χρόνια πριν, ενώ μόνο δύο άλλες είναι γνωστές στην περιοχή αυτή, η οποία που εκτείνεται από τη Δανία έως τη νότια Γερμανία.

Οι ερευνητές γοητεύτηκαν από τις διαστάσεις της αίθουσας, γεγονός που υποδηλώνει ότι χρησίμευε ως ανακτορική κατοικία. Οι τεχνικές κατασκευής μιλούν για τη δεξιοτεχνία της εποχής, με τοίχους από ξύλινες σανίδες, ψάθα, νταούλι και αργιλώδη σοβά. Η στέγη είναι αχυρένα. Στο εσωτερικό, ένα κεντρικό τζάκι και ένα μικροσκοπικό αγγείο που αποκαλύφθηκε, το οποίο πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε σε τελετουργίες, ενισχύουν την αύρα μυστηρίου και ιστορικής σημασίας της αίθουσας.


11. Το παλαιότερο χωριό της Ευρώπης βρέθηκε κάτω από το νερό πίσω από αμυντικά καρφιά


Το παλαιότερο χωριό της Ευρώπης βρέθηκε κάτω από το νερό πίσω από αμυντικά καρφιά

Μια ομάδα υποβρύχιων ερευνητών που καταδύθηκε στη λίμνη Οχρίδα, μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, ανακάλυψε ένα αρχαίο, πασσαλόπηκτο χωριό που προστατεύεται από 100.000 αμυντικά ξύλινα καρφιά. Χτισμένο πριν από περίπου 8.000 χρόνια, πρόκειται ενδεχομένως για το αρχαιότερο πασσαλόπηκτο χωριό που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στην Ευρώπη.

Η λίμνη Οχρίδα βρίσκεται στα ορεινά σύνορα της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας και τα βάθη της κρύβουν αξιοσημείωτη αρχαιολογική σημασία που εκτείνεται πάνω από 8 χιλιετίες. Τώρα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν αυτό που πιστεύουν ότι μπορεί να είναι μια από τις “πρώτες καθιστικές κοινότητες της Ευρώπης” και ήταν έντονα αμυνόμενη.

Μια έκθεση στο PHYS.org αναφέρει ότι η ομάδα των αρχαιολόγων πιστεύει ότι η αλβανική όχθη της λίμνης Οχρίδας ήταν η τοποθεσία ενός οικισμού με πασσαλόπηκτα σπίτια. Εκτιμάται ότι 200 έως 500 άνθρωποι κατοικούσαν στον οικισμό ανά πάσα στιγμή και ότι χτίστηκε μεταξύ 6.000 και 5.800 π.Χ. Εάν αυτή η χρονολόγηση είναι ακριβής, τότε η τοποθεσία αποτελεί το αρχαιότερο παραλίμνιο χωριό που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στην Ευρώπη.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.


12. Το παλαιότερο ξύλινο οικοδόμημα του κόσμου βρέθηκε στη Ζάμπια – έχει ηλικία μισού εκατομμυρίου ετών!΄


Το παλαιότερο ξύλινο οικοδόμημα του κόσμου βρέθηκε στη Ζάμπια – έχει ηλικία μισού εκατομμυρίου ετών!΄

Στον αρχαιολογικό χώρο Kalambo Falls στη βορειοανατολική Ζάμπια, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δείγματα αρχαίου ξύλου με τη μορφή κορμών που είχαν διατηρηθεί σε αποξηραμένη άμμο, δίπλα στον ποταμό Kalambo για σχεδόν μισό εκατομμύριο χρόνια ή μάλλον επί 476.000 χρόνια, για να είμαστε ακριβείς.

Ενώ οι ερευντητές δεν ήταν σίγουροι για το τι είχαν βρει, μια νέα μελέτη από αρχαιολόγους του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ και του Πανεπιστημίου Aberystwyth στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποκάλυψε ότι οι κορμοί είχαν κοπεί και διαμορφωθεί σκόπιμα για να χρησιμοποιηθούν ως οικοδομικά υλικά. Χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνολογία χρονολόγησης γνωστή ως φωταύγεια, οι αρχαιολόγοι μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν την εκπληκτική ηλικία αυτών των απίστευτα αρχαίων αντικειμένων.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.


Ελπίζουμε το 2024 μπορεί να είναι ακόμα πιο πλούσιο σε ανακαλύψεις.


Πηγή: Enikos

Δεν υπάρχουν σχόλια