Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ιταλία: Ο μεγαλύτερος γνωστός αυτοκρατορικός λατρευτικός ναός βρέθηκε στο Spello

[Credit: Saint Louis University] Αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Saint Louis ανακοίνωσαν την ανακάλυψη ενός αυτοκρατορικού λατρευτικού ν...

Ιταλία: Ο μεγαλύτερος γνωστός αυτοκρατορικός λατρευτικός ναός βρέθηκε στο Spello
[Credit: Saint Louis University]

Αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Saint Louis ανακοίνωσαν την ανακάλυψη ενός αυτοκρατορικού λατρευτικού ναού στο Spello της Ιταλίας, που βρίσκεται περίπου 110 χιλιόμετρα βόρεια της Ρώμης.

Το Spello κατοικήθηκε αρχικά από τους Ούμβριους (ή Ομβρικούς), μία από τις αρχαιότερες φυλές της Ιταλίας που κατακτήθηκε από την επεκτεινόμενη Ρωμαϊκή Δημοκρατία. Η πόλη έγινε ρωμαϊκή αποικία κατά τον 1ο αιώνα π.Χ. και αργότερα ονομάστηκε Flavia Constans από τον Μέγα Κωνσταντίνο.

Μια επιστολή του 4ου αιώνα μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο προς τους κατοίκους της πόλης — οδήγησε τον καθηγητής Douglas Boin από το Πανεπιστήμιο Saint Louis στο Spello, μια διάσημη μεσαιωνική πόλη στην κορυφή του λόφου. Αυτή η επιστολή αποκάλυψε μια ενδιαφέρουσα πτυχή της πολυπολιτισμικής ρωμαϊκής κοινωνίας. Επέτρεψε στους κατοίκους του Spello να πραγματοποιήσουν μια θρησκευτική γιορτή στην πόλη τους, υπό μία προϋπόθεση: έπρεπε να στήσουν ένα ναό αφιερωμένο στους θεϊκούς προγόνους του Κωνσταντίνου, την οικογένεια των Φλαβίων και να τους προσκυνήσουν.

Οι ανασκαφές στον χώρο του ναού αποκάλυψαν μια μνημειακή κατασκευή με τρεις μεγάλους τοίχους που χρονολογούνται από την εποχή της βασιλείας του Κωνσταντίνου. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ο ναός είναι ο μεγαλύτερος αυτοκρατορικός λατρευτικός ναός που βρέθηκε μέχρι σήμερα, παρέχοντας νέες γνώσεις για την κοινωνική αλλαγή από τους ειδωλολατρικούς θεούς στον Χριστιανισμό εντός της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Ο καθηγητής Douglas Boin δήλωσε σχετικά: «Ο ναός χρονολογείται στον 4ο αιώνα μ.Χ. και θα είναι μια αξιοσημείωτη προσθήκη στο τοπίο αυτής της γωνιάς της Ιταλίας. Θα βοηθήσει σημαντικά στην κατανόηση της αρχαίας πόλης, του αρχαίου αστικού τοπίου και της κοινωνίας των πόλεων στην ύστερη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, επειδή δείχνει τις συνέχειες μεταξύ του κλασικού παγανιστικού κόσμου και του πρώιμου χριστιανικού ρωμαϊκού κόσμου που συχνά θολώνουν ή γράφονται από ιστορικές αφηγήσεις».

«Υπήρχε μια αξιοσημείωτη θρησκευτική συνέχεια μεταξύ του ρωμαϊκού κόσμου και του πρώιμου χριστιανικού κόσμου», είπε ο Boin. «Τα πράγματα δεν άλλαξαν από τη μια μέρα στην άλλη. Πριν από την ανακάλυψή μας, δεν είχαμε ποτέ την αίσθηση ότι υπήρχαν πραγματικές φυσικές, θρησκευτικές τοποθεσίες που σχετίζονται με αυτήν την ύστερη αυτοκρατορική λατρευτική πρακτική. Αλλά λόγω της επιγραφής και της αναφοράς της σε ναό, το Spello προσφέρει πλέον μια δελεαστική δυνατότητα για μια σημαντική ανακάλυψη πώς αναπτύσσεται μια αυτοκρατορική λατρεία κάτω από έναν χριστιανό ηγεμόνα», πρόσθεσε ο καθηγητής Boin.

Ο ναός αποτελεί για τον Boin την μεγαλύτερη απόδειξη της ύπαρξης Αυτοκρατορικής λατρείας στην Ιταλία τόσο κατά την περίοδο του 4ου αιώνα μ.Χ. όσο και κατά την περίοδο της ύστερης Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

«Υπάρχουν στοιχεία από άλλα μέρη σε όλο τον ρωμαϊκό κόσμο ότι οι χριστιανοί ηγεμόνες υποστήριζαν τις αυτοκρατορικές λατρευτικές πρακτικές», είπε ο Boin. «Γνωρίζουμε ότι οι ειδωλολάτρες λάτρευαν στους ναούς τους τον 4ο αιώνα, αλλά αυτά τα ευρήματα ήταν όλα μικρά και ασήμαντα. Και ξέραμε ότι οι Χριστιανοί υποστήριζαν την αυτοκρατορική λατρεία, και το ξέραμε χωρίς καμία αίσθηση του πού θα είχε συμβεί. Αυτός ο ναός γεφυρώνει αυτά τα δύο ορόσημα, και από αυτή την άποψη, δεν μοιάζει με κανέναν ναό που γνωρίζω από τον μεσογειακό κόσμο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του 4ου αιώνα. Οποιαδήποτε μελέτη της αυτοκρατορικής λατρείας στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία του 4ου αιώνα θα πρέπει τώρα να λάβει υπόψη αυτόν τον ναό, ο οποίος είναι μια απίστευτη ανακάλυψη».

«Είμαστε σχεδόν έτοιμοι να δώσουμε ένα πολύ ορατό αποδεικτικό στοιχείο που ανατρέπει πραγματικά τον προσεγμένο και τακτοποιημένο τρόπο που σκέφτονται οι άνθρωποι για μεγάλες στιγμές πολιτισμικής αλλαγής», είπε ο Boin. «Οι πολιτιστικές αλλαγές δεν είναι ποτέ τόσο μεγάλες όσο νομίζουμε ότι είναι όταν ζούμε. Υπάρχει μία μεγάλη γκρίζα ζώνη μεταξύ των εθίμων των ανθρώπων και της ευρύτερης κοινωνίας και κουλτούρας. Και πολλά από αυτά μπορούν να μείνουν εκτός ιστορίας. Επομένως, το να είναι αυτός ο ναός δυνητικά ένας ναός αφιερωμένος στους θεϊκούς προγόνους του Κωνσταντίνου ως ένας τρόπος λατρείας του αυτοκράτορα σε έναν ολοένα και περισσότερο χριστιανικό κόσμο εκείνη την εποχή, είναι τόσο παράξενο και μου αρέσει που μπορούμε να τον φέρουμε στο φως».

Ο Boin και η ομάδα του θα επιστρέψουν στο Spello το επόμενο καλοκαίρι για να ανασκάψουν πλήρως την περιοχή και να εξετάσουν ολόκληρο τον ναό, ελπίζοντας για ακόμη σημαντικότερες ανακαλύψεις.


Πηγή: Heritage Daily, ArkeoNews

Δεν υπάρχουν σχόλια