Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαίοι Αλλιανοί: Σχεδόν 400 αρχαία ιατρικά εργαλεία παραπέμπουν στην ύπαρξη οργανωμένων Ρωμαϊκών ιατρείων

Μερικά από τα αρχαία ιατρικά εργαλεία που βρέθηκαν στους αρχαίους Αλλιανούς. [Credit: Daniş Baykan] Εκατοντάδες ιατρικά εργαλεία της ρωμαϊκή...

Μερικά από τα αρχαία ιατρικά εργαλεία που βρέθηκαν στους αρχαίους Αλλιανούς. [Credit: Daniş Baykan]
Μερικά από τα αρχαία ιατρικά εργαλεία που βρέθηκαν στους αρχαίους Αλλιανούς. [Credit: Daniş Baykan]

Εκατοντάδες ιατρικά εργαλεία της ρωμαϊκής εποχής που εξετάζονται τώρα από επιστήμονες μπορεί να προέρχονται από ένα από τα παλαιότερα γνωστά παραδείγματα ομαδικής ιατρικής πρακτικής ή τουλάχιστον από ένα μέρος όπου οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας συγκεντρώνονταν για να περιθάλψουν ανθρώπους.

Συνολικά 348 αντικείμενα που συνδέονται με την ιατρική βρέθηκαν στους αρχαίους Αλλιανούς, μια πόλη που φιλοξενούσε επίσης ένα μεγάλο λουτρικό συγκρότημα. Ο τεράστιος αριθμός των ευρημάτων ηλικίας 1.800 ετών μπορεί να υποδηλώνει ότι η τοποθεσία κάποτε αποτελούσε αρχαίο ιατρικό κέντρο. Τα ιατρικά όργανα ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια σωστικών ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 1998 και 2006, πριν από την κατασκευή ενός φράγματος που πλημμύρισε την τοποθεσία. Τα περισσότερα από τα ευρήματα, τα οποία έχουν μελετηθεί όλα αυτά τα χρόνια, βρέθηκαν μέσα σε δύο κτήρια σε ένα μεγαλύτερο συγκρότημα.

«Οι Αλλιανοί ήταν, ίσως, μια από τις πρώτες γνωστές περιπτώσεις μιας οργανωμένης, ομαδικής ιατρικής πρακτικής», έγραψε η Sarah Yeomans, αρχαιολόγος στο St. Mary's College του Maryland, στην περίληψη μιας εργασίας που παρουσίασε στην ετήσια συνάντηση της Εταιρείας Κλασικών Σπουδών, που διεξήχθη από τις 4 έως τις 7 Ιανουαρίου στο Σικάγο.

«Οι κατηγορίες και η ποικιλία των χειρουργικών εργαλείων δείχνουν ότι σχετικά εξελιγμένες χειρουργικές επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν στους αρχαίους Αλλιανούς», έγραψε η Yeomans. Αυτά περιλαμβάνουν όργανα που χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση αιμορροΐδων, καθώς και εργαλεία για την εξαγωγή λίθων στην ουροδόχο κύστη και στα νεφρά. Άλλα όργανα υποδεικνύουν ότι η χειρουργική επέμβαση καταρράκτη ή η αφαίρεση του θολού φακού των ματιών ενός ατόμου και η συρραφή πληγών μπορεί επίσης να έχουν πραγματοποιηθεί στο ιατρικό κέντρο.


Οι αρχαιολόγοι ανασκάπτουν μερικά από τα όργανα στους αρχαίους Αλλιανούς. [Credit: Daniş Baykan]
Οι αρχαιολόγοι ανασκάπτουν μερικά από τα όργανα στους αρχαίους Αλλιανούς. [Credit: Daniş Baykan]

Οι αρχαιολόγοι δεν γνωρίζουν πόσοι ιατροί εργάστηκαν στο χώρο ανά πάσα στιγμή, «αν και ήταν πιθανόν δεκάδες ή περισσότεροι, ανάλογα με τη χρονική περίοδο», δήλωσε η Yeomans στο Live Science.

Ωστόσο, ενώ αυτοί οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας μπορεί να συγκεντρώθηκαν στο ίδιο σημείο, αυτό δεν σημαίνει ότι ήταν συνάδελφοι.

«Λάβετε υπόψη σας ότι αυτή δεν ήταν μια οργανωμένη «πρακτική» με την έννοια ότι όλοι εργάζονταν για μια ενιαία επιχείρηση, όπως σήμερα», είπε η Yeomans. «Μάλλον, θα έμοιαζε περισσότερο με την Harley Street στο Λονδίνο τον 19ο αιώνα, όπου κάθε είδους επαγγελματίες ή ειδικοί έστηναν καταστήματα στην ίδια τοποθεσία».


Τμήμα του αρχαιολογικού χώρου των Αλλιανών. Οι αρχαιολογικές εργασίες συνεχίστηκαν μέχρι το 2006 όταν οι πλημμύρες από ένα φράγμα τις σταμάτησαν. [Credit: Daniş Baykan]
Τμήμα του αρχαιολογικού χώρου των Αλλιανών. Οι αρχαιολογικές εργασίες συνεχίστηκαν μέχρι το 2006 όταν οι πλημμύρες από ένα φράγμα τις σταμάτησαν. [Credit: Daniş Baykan]

Ο Daniş Baykan, καθηγητής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Trakya στην Τουρκία, ο οποίος δεν ασχολήθηκε με τη νέα έρευνα, αλλά ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή για τους αρχαίους Αλλιανούς, δήλωσε στο Live Science ότι είχε βρει στο παρελθόν παρόμοια ευρήματα. Ο Baykan διαπίστωσε επίσης ότι τα όργανα χρησιμοποιήθηκαν για μια ποικιλία ιατρικών διαδικασιών. Πρότεινε επίσης, ότι ο Γαληνός, ο οποίος έζησε περίπου από το 129 έως το 216 μ.Χ. και διέμενε στην κοντινή Πέργαμο, μπορεί να ασκήτευε στους Αλλιανούς.

Οι αρχαίες πηγές υποδεικνύουν ότι ο Γαληνός έκανε με επιτυχία χειρουργικές επεμβάσεις σε τραυματισμένους μονομάχους και μπορεί να τις είχε αναλάβει στους Αλλιανούς, σύμφωνα με τον Baykan.


Οι Αλλιανοί ήταν ένα αρχαίο ιατρικό κέντρο που χρησιμοποιήθηκε περίπου πριν από 1.800 χρόνια. [Credit: Daniş Baykan]
Οι Αλλιανοί ήταν ένα αρχαίο ιατρικό κέντρο που χρησιμοποιήθηκε περίπου πριν από 1.800 χρόνια. [Credit: Daniş Baykan]

Η Patty Baker, λέκτορας Kλασικών και Aρχαιολογικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Κεντ στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία επίσης δεν συμμετείχε στη νέα έρευνα, δήλωσε ότι δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η εγκατάσταση βρισκόταν κοντά σε ένα λουτρό. Στον ρωμαϊκό κόσμο, «πολλά ιατρικά εργαλεία βρίσκονται σε κτήρια λουτρών επειδή ήταν μέρη που θα πήγαιναν οι άνθρωποι για υγειονομική περίθαλψη», είπε η Baker στο Live Science.

Η Baker πρόσθεσε ότι ενώ είναι πιθανό μια ομάδα γιατρών να εργάστηκε στο χώρο, δεν μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα με βάση τα τρέχοντα στοιχεία.


Πηγή: Live Science

Δεν υπάρχουν σχόλια