Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Σύντομα προσβάσιμη η Κασταλία κρήνη στους Δελφούς

Το ικρίωμα που συγκρατεί τις Φαιδριάδες πέτρες  Τυλιγµένη σε ένα ικρίωµα ύψους 80 µ. υποδέχεται πλέον τους επισκέπτες ενός από τους µε...



Το ικρίωμα που συγκρατεί
τις Φαιδριάδες πέτρες 
Τυλιγµένη σε ένα ικρίωµα ύψους 80 µ. υποδέχεται πλέον τους επισκέπτες ενός από τους µεγαλύτερους και κορυφαίους σε επισκεψιµότητα αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα: των Δελφών. Είναι η απρόσιτη για το ευρύ κοινό – λόγω της πτώσης των Φαιδριάδων – κρήνη Κασταλία, που αφήνει «διψασµένους» τους επισκέπτες τα τελευταία 15 χρόνια. 

Η απελευθέρωσή της από τους απειλητικούς βράχους έχει ξεκινήσει ήδη χάρη όχι µόνο στο ικρίωµα, αλλά και σε αναρριχητές που επιστράτευσε η Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνηµείων ώστε να αδειάσουν τις βραχοπαγίδες που προστατεύουν ως τώρα την Κασταλία, ρίχνοντας τους βράχους σε ειδικά πλαστικά χωνιά προς το έδαφος. 

Οι βραχοπαγίδες έχουν ήδη ξεπεράσει το χρονικό όριο αντοχής τους και έχουν πάρει κλίση σχεδόν 90%. Η διαδικασία τηςαποφόρτισής τους όµως δεν σηµαίνει και την άµεση επαναλειτουργία της κρήνης. Στην τελική ευθεία όµως βρίσκεται η ολοκλήρωση ειδικής τεχνικής µελέτης για την ασφαλή πρόσβαση των επισκεπτών, που θα προβλέπει διακριτική µεν, αλλά ασφαλή στερέωση των επιθετικών βράχων. 

Η πτώση των Φαιδριάδων δεν είναι το µοναδικό πρόβληµατων Δελφών. Χωρίς περίφραξη µεγάλο µέρος του αρχαιολογικού χώρου – στην περιοχή της Προναίας, καθώς ουδείς µέχρι την πρόσφατη καταγραφή δεν γνώριζε ποιες εκτάσεις ήταν απαλλοτριωµένες υπέρ του 200 στρεµµάτων αρχαιολογικού χώρου –, χωρίς ενηµερωτικές πινακίδες, πρόσβαση για τα ΑµΕΑ και οργανωµένες στάσεις για τις οµάδες επισκεπτών, ώστε να µη δηµιουργείται συνωστισµός, µε µνηµείαπου χρειάζονται συντήρηση, λειτουργεί ο αρχαιολογικός χώρος που αριθµεί περισσότερους από 314.000 επισκέπτες ετησίως. Για να µπει τάξη στον µείζονος σηµασίας αρχαιολογικό χώρο, εκτιµάται ότι απαιτούνται περί τα 700.000-800.000 ευρώ, κονδύλι που θα εξασφαλιστεί από τοΕΣΠΑ και θαδώσει τη δυνατότητανα µετατραπούν οι Δελφοί από αρχαιολογικός χώρος σε αρχαιολογικό πάρκο, καθώς θα διαµορφωθεί όχι µόνο µια νέα διαδροµή που θα επιτρέπει την εσωτερική σύνδεσητου Ιερού µε το Μουσείο, αλλά θα αναδειχθεί και η «άγνωστη» στους επισκέπτες συνοικία της ύστερης αρχαιότητας, χώρος όπου κρύφτηκαν οι θησαυροί των Δελφών στην Κατοχή. 

Νέες πινακίδες – ήδη έχουν τοποθετηθεί πιλοτικά επτά – στα ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και σε µέθοδο µπράιγ, περίφραξη στην περιοχή της Προναίας – όπου σήµερα βόσκουν ελεύθερα βοοειδή και χοίροι –, τέσσερις νέες διαδροµές και αναβατόρια για τα ΑµΕΑ, µερική κάλυψη της ιεράς οδού µε µεταλλική κατασκευή ώστε να αντιµετωπιστεί η έντονη ολισθηρότητα, αναβάθµιση των εγκαταστάσεων υγιεινής είναι µερικά µόνο από τα άµεσα έργα που προγραµµατίζει το υπουργείο Πολιτισµού στον χώρο, ενώ στα σχέδια είναι και η κατασκευή ορειχάλκινου εκµαγείου του οφιόσχηµου στηρίγµατος του Τρίποδα των Πλαταιών (διάβασε περισσότερα εδώ), από γύψινο αντίγραφο που βρίσκεται στις αποθήκες. Το πρωτότυπο βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, ενώ το γύψινο αντίγραφο που έγινε µε πρωτοβουλία του καθηγητή Πέτρου Θέµελη διασώζει ίχνη επιγραφών που έχουν χαθεί από το πρωτότυπο. 



Οι Φαιδριάδες πέτρες έχουν διαδραματίσει διαχρονικά σημαντικό ρόλο στην περιοχή. Οι Πέρσες λέγεται πως είχαν φτάσει ως τον ναό της Προναίας, όταν δυο κομμάτια βράχων ξεκόλλησαν και τους πλάκωσαν. Ίδια τύχη είχαν και οι Γαλάτες μερικούς αιώνες αργότερα.




Πηγή: Τα Νέα, http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artId=4610882

Δεν υπάρχουν σχόλια