Δύο χιλιάδες αρχαιολογικά ευρήματα, αντίγραφα από εμβληματικά αντικείμενα των αρχαίων χρόνων, εικαστικές εγκαταστάσεις σύγχρονων καλλιτεχνώ...
Δύο χιλιάδες αρχαιολογικά ευρήματα, αντίγραφα από εμβληματικά αντικείμενα των αρχαίων χρόνων, εικαστικές εγκαταστάσεις σύγχρονων καλλιτεχνών με θέμα τη στενή και διαχρονική σχέση του Έλληνα με τη θάλασσα. Αυτά είναι μερικά εκθέματα από τα οποία περιλαμβάνει η μουσειολογική προμελέτη για το νέο Μουσείου Ενάλιων Αρχαιοτήτων στο κτίριο του «ΣΙΛΟ», στην «Πολιτιστική Ακτή Πειραιώς» που ενέκρινε χθες το Συμβούλιο Μουσείων, του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.
Στα 6.500 τετραγωνικά μέτρα του υπερσύγχρονου εκθεσιακού χώρου θα βρίσκονται τα ημερολόγια του Κουστώ, όλα τα ευρήματα από το ναυάγιο στην περιοχή της Αλοννήσου, εμπορικοί αμφορείς, κεραμικά της βυζαντινής εποχής, εξοπλισμοί πλοίων, λίθινες άγκυρες, νομίσματα, οπλισμοί, οικιακά σκεύη των νεότερων και σύγχρονων χρόνων.
Έξι θεματικοί άξονες, 23 αυτοτελείς ενότητες και 63 αυτοτελείς ιστορίες. Το νέο μουσείο στην «Πολιτιστική Ακτή Πειραιώς» δεν θα θυμίζει τίποτα από όσα ήδη ξέρει κανείς. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να «βυθιστούν» σε βαθιά νερά, μέσα από μια προσομοίωση τηλεκατευθυνόμενου βαθυσκάφους. Μερικά μέτρα πιο πέρα θα βρίσκεται ένα αρχαίο σκάφος κλυδωνιζόμενο σαν καρυδότσουφλο από τα κύματα της μανιασμένης θάλασσας, περιμένοντας όσους θέλουν να βιώσουν την εμπειρία. Οι πιο «θαρραλέοι» θα μπορούν να βυθιστούν στον τόπο καταστροφής ενός αρχαίου ναυαγίου. Ο χώρος θα έχει σκηνοθετηθεί και σκηνογραφηθεί έτσι ώστε κάποιος να αισθάνεται πως όντως βρίσκεται στο βυθό.
«Όταν αυτό το μουσείο καταφέρει να ολοκληρωθεί θα είναι ότι καλύτερο υπάρχει στην Ελλάδα» σχολίασε στη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Μουσείων η κυρία Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα.
Μεταξύ των όσων περιλαμβάνει η προμελέτη του μουσείου είναι και η δημιουργία χώρου gaming, δηλαδή η δημιουργία ηλεκτρονικών ή συμβατικών παιχνιδιών που θα αφορούν το βυθό. Θα έχουν όμως αφετηρία τη λειτουργία της αποθήκης του ΣΙΛΟ.
Το κτίριο του ΣΙΛΟ χρησιμοποιούνταν για αποθήκευση των σιτηρών και κάποιοι από τους χώρους του θα διατηρηθούν ως έχουν.
Το κτίριο-τοπόσημο της περιοχής- συνολικού εμβαδού 13.100 τετραγωνικών μέτρων βρίσκεται σε περίοπτη θέση, ακριβώς μπροστά στο λιμάνι του Πειραιά. Στόχος είναι γίνει τόπος προσέλκυσης όχι μόνον όλων όσοι αγαπούν να περιηγούνται σε εκθεσιακούς - μουσειακούς χώρους, αλλά και όλων εκείνων που επισκέπτονται το λιμάνι μέσω κρουαζιερών.
Λόγω της ύπαρξης κυψελών (χώρος αποθήκευσης σιτηρών) μεγάλου ύψους, αλλά και της γειτνίασης του με τη θάλασσα κρίθηκε κατάλληλο για να στεγάσει το μοναδικό για τα ελληνικά, αλλά και τα διεθνή, δεδομένα μουσείο.
Για το νέο μουσείο προβλέπονται ακόμη χώροι συντήρησης όπως εργαστήρια κεραμικής, έφυδρου ξύλου, λίθων, μετάλλων και εκμαγείων. Επίσης, στα σχέδια υπάρχει και βιβλιοθήκη με αναγνωστήριο, φωτογραφικό εργαστήριο, χώρος εκπαιδευτικών προγραμμάτων με πολυμέσα, ακόμα και αμφιθέατρο.
Οι εισηγήτριες της προμελέτης Στέλλα Χρυσουλάκη και Ανδρονίκη Μιλτιάδου, αλλά και ολόκληρη αρμόδια επιτροπή έλαβε τα θερμά συγχαρητήρια των μελών του Συμβουλίου για την «εξαιρετική», όπως τη χαρακτήρισαν, δουλειά τους.
Πηγή: Εφημερίδα "Καθημερινή"
Δεν υπάρχουν σχόλια