Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

«Ζωντανεύει» το θέατρο της αρχαίας Απτέρας στα Χανιά

Μια σημαντική πολιτιστική παρέμβαση παίρνει σάρκα και οστά στα Χανιά. Πρόκειται για την αναστύλωση-ανάδειξη του θεάτρου στην Αρχαία Απτέρα.


Μια σημαντική πολιτιστική παρέμβαση παίρνει σάρκα και οστά στα Χανιά. Πρόκειται για την αναστύλωση-ανάδειξη του θεάτρου στην Αρχαία Απτέρα.


Ο δρόμος άνοιξε μετά την ομόφωνη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) αλλά και την βούληση του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Κρήτης για ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ.
«Η μελέτη αποκατάστασης του θεάτρου της αρχαίας Απτέρας, εγκρίθηκε ομόφωνα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και πλέον μετά την πρόταση για ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ ανοίγει ο δρόμος για την αποκατάσταση του σημαντικού αυτού μνημείου» δήλωσε σήμερα η αρχαιολόγος Βάλια Νινιού.
Το θέατρο βρίσκεται σε φυσική πλαγιά, με θέα προς τα Λευκά Όρη, κοντά στο νότιο τείχος της αρχαίας πόλης. Ανήκει στη ρωμαϊκή φάση, αλλά έχουν εντοπιστεί και ίχνη της ελληνιστικής περιόδου.

Έχει υποστεί σοβαρές ζημιές σε νεότερα χρόνια, από τη λειτουργία κυκλικής ασβεστοκαμίνου που είναι κατασκευασμένη με πρόχειρη λασπόχτιστη αργολιθοδομή. Σε σημεία της υπάρχουν ενσωματωμένα αρχιτεκτονικά μέλη του θεάτρου, μεταξύ των οποίων και μια επιγραφή της ελληνιστικής περιόδου.
Η αρχαία πόλη της Απτέρας, βρίσκεται πάνω σε λόφο ύψους 200 μέτρων, στη θέση Παλιόκαστρο, κοντά στο χωριό Μεγάλα Χωράφια. Ιδρύθηκε τη γεωμετρική εποχή, αλλά γνώρισε τη μεγαλύτερη ακμή της τον 4ο αιώνα π. Χ., οπότε ανέπτυξε μεγάλη εμπορική δραστηριότητα, κυρίως λόγω του ελέγχου του Κόλπου της Σούδας.

Ο 1ος και ο 2ος αιώνας μ.Χ., αποτέλεσαν μια νέα περίοδο ακμής για τα Άπτερα, όμως ο σεισμός του 365μ.Χ. που κατέστρεψε την Κρήτη, την ισοπέδωσε. Κατοικήθηκε μέχρι τον επόμενο σεισμό του 7ου αιώνα μ.Χ. και τις επιδρομές των Σαρακηνών, που την οδήγησαν τελικά στην εγκατάλειψη.
Τον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας αλλά και το αρχαίο θέατρο επισκέφθηκαν ο πρόεδρος του οργανισμού ''Διάζωμα'' Σταύρος Μπένος: ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, ο δήμαρχος Μανώλης Σκουλάκης και υπηρεσιακοί παράγοντες της εφορίας βυζαντινών αρχαιοτήτων.
Σύμφωνα με τον κ Μπένο, «η περιφέρεια και το υπουργείο πολιτισμού προχωρούν σε μια πολύ γενναία πράξη ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ, με 2,5 εκατομμύρια ευρώ».

«Aυτό το οποίο σήμερα βλέπουμε, ίσως αποδειχθεί στο μέλλον και πολύ σύντομα λένε οι αρχαιολόγοι μέχρι το 2013, ως το σημαντικότερο που έχει αναδειχθεί τα δεκάδες εκατοντάδες χρόνια» δήλωσε ο αντιπεριφερειαρχης Χανίων , ενώ ο δήμαρχος Μανώλης Σκουλάκης εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι οι εργασίες ανάδειξης θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο 2013.

Παράλληλα θα προχωρήσουν και οι διαδικασίες για την απαλλοτρίωση ενός ακόμα τμήματος δίπλα στο αρχαίο θέατρο.

Το ύψος της δαπάνης αυτής της παρέμβασης είναι 500.000 ευρώ.
Μετά την αποκατάσταση ,στο αρχαίο θέατρο θα μπορούν να φιλοξενηθούν μέχρι 300 θεατές.


Πηγή:cretalive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια