Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Κύπρος: Στο φως ελληνιστικό συγκρότημα λουτρών

Ανακαλύφθηκε συγκρότημα λουτρών, που χρονολογείται στην Ελληνιστική Περίοδο (3ο αιώνα π.Χ.) και όπως φαίνεται η χρήση του συνεχίστηκε έως ...



Ανακαλύφθηκε συγκρότημα λουτρών, που χρονολογείται στην Ελληνιστική Περίοδο (3ο αιώνα π.Χ.) και όπως φαίνεται η χρήση του συνεχίστηκε έως και τη Ρωμαϊκή Περίοδο (1ο αιώνα μ.Χ.), στο Αρχαίο Ιδάλιο της Κύπρου, μεταξύ Λευκωσίας-Λάρνακας.


Ανακαλύφθηκε συγκρότημα λουτρών, που χρονολογείται στην Ελληνιστική Περίοδο (3ο αιώνα π.Χ.) και όπως φαίνεται η χρήση του συνεχίστηκε έως και τη Ρωμαϊκή Περίοδο (1ο αιώνα μ.Χ.), στο Αρχαίο Ιδάλιο της Κύπρου, μεταξύ Λευκωσίας-Λάρνακας. Το ελληνιστικό και ρωμαϊκό συγκρότημα λουτρών ήρθε στο φως έπειτα από αρχαιολογική σκαπάνη του Κολεγίου του Λαϊκόμινγκ, υπό τη διεύθυνση της δρος Πάμελα Γκάμπερ. Ανασκάφηκε λαξευμένο κανάλι που περιείχε μεγάλο αριθμό πήλινων αγωγών, ενώ βρέθηκαν και πολυάριθμα θραύσματα από ασβεστολιθικά αγάλματα και πήλινα ειδώλια.
Η ίδια ομάδα αρχαιολόγων διερεύνησε και τον γνωστό "Ναό των Δύο Θεοτήτων" και εντόπισε μέσα σε αυτόν βωμούς και λάκκους ιεροτελεστιών που περιείχαν στάχτη. Κάτω από το κτίριο του ναού, αποκαλύφθηκαν εντυπωσιακά λαξευτά κανάλια. Αυτά είχαν διανοιχτεί για να μεταφέρουν νερό μέσα σε ένα είδος σπηλαίου λαξευμένου στον φυσικό βράχο. Η ίδια αποστολή συμπέρανε πως τα κτίρια που ανασκάφηκαν τις προηγούμενες περιόδους, στο Τέμενος του Aδωνη, στην Ανατολική Ακρόπολη, στη θέση Μούττη του Αρβίλη ανάγονται στην Κυπρογεωμετρική περίοδο, πιθανόν στον 9ο αι. π.Χ. Κι αυτό σημαίνει πως δύο από τους έξι ναούς στο Αρχαίο Ιδάλιο χρησιμοποιούνταν για περισσότερα από 1.000 χρόνια.

Πηγή: Εφημερίδα "Έθνος"

Δεν υπάρχουν σχόλια