Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αποστολή στη Νουβία

Εργάστηκαν, ταξίδεψαν και έζησαν τα τελευταία χρόνια στο Σουδάν οι δύο αρχαιολόγοι Αλέξανδρος Τσάκος  και  Henriette Hafsaas - Tsakos  στο ...


Εργάστηκαν, ταξίδεψαν και έζησαν τα τελευταία χρόνια στο Σουδάν οι δύο αρχαιολόγοιΑλέξανδρος Τσάκος και Henriette Hafsaas - Tsakos στο πλαίσιο μιας ελληνο - νορβηγικής αποστολής και τις εμπειρίες τους, καταγραμμένες από τη φωτογραφική τους μηχανή τις παρουσιάζουν από τις 6 Οκτωβρίου στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης του Μουσείου Μπενάκη.


Πρόκειται για περισσότερες από 80 φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζονται ιστορικά μνημεία, όπως πυραμίδες και ναοί από την παγανιστική περίοδο, χριστιανικές εκκλησίες, καθώς και τα χαρακτηριστικά δημιουργήματα της ισλαμικής αρχιτεκτονικής όπως είναι τα τζαμιά και οι κουμπέδες (ταφικά μνημεία). Σημαντικό τμήμα της έκθεσης επικεντρώνεται εξάλλου σε ορισμένες μοναδικές φωτογραφίες από τον Τέταρτο Καταρράκτη του Νείλου, που πλημμύρισε όταν το αμφιλεγόμενο Φράγμα Μαράουϊ εγκαινιάστηκε το 2009 με αποτέλεσμα 173 χιλιόμετρα της Μέσης Κοιλάδας του Νείλου να εξαφανισθούν κάτω από το νερό.
«Από τη Νουβία στο Σουδάν» είναι ο τίτλος της έκθεσης αλλά όλες οι φωτογραφίες προέρχονται από βόρειο τμήμα του κράτους, δηλαδή τη Νουβία, όπως λεγόταν κατά το Μεσαίωνα το τμήμα της Κοιλάδας του Νείλου από το Χαρτούμ του Σουδάν ως το Ασουάν της Αιγύπτου (να σημειωθεί ότι το Νότιο Σουδάν κέρδισε την ανεξαρτησία του στις 9 Ιουλίου 2011). Πρόκειται για έναν ξεχωριστό τόπο, ένα σταυροδρόμι του Ισλάμ και του Χριστιανισμού στο αφρικανικό τοπίο του Νείλου, όπου οι Έλληνες έχουν αφήσει τα ίχνη τους
.
Την ημέρα των εγκαινίων, ο κ. Τσάκος θα αναφερθεί σε αυτή την εμπειρία ενώ την Τρίτη 11 Οκτωβρίου (ώρα 19:00) οι δύο αρχαιολόγοι θα μιλήσουν στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Αθηνών με θέμα «Ένας Μητροπολιτικός Ναός μέσα στην άμμο. Ελληνο - νορβηγικές ανασκαφές στο Σουδάν».
Πού και Πότε
Μουσείο Μπενάκη - Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης (Αγ. Ασωμάτων 22 και Διπύλου, Κεραμεικός, τηλ. 210 3251311). Διάρκεια: 6 Οκτωβρίου _ 20 Φεβρουαριου 2012. Νορβηγικό Ινστιτούτο Αθηνών:Τσάμη Καρατάσου 5, τηλ. 210 92 31 351.






Πηγή: Μαρία Θερμού, Εφημερίδα "Το Βήμα"

Δεν υπάρχουν σχόλια