Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Πρόσωπο με πρόσωπο με ένα μεσολιθικό αγόρι

Μετά την Μύρτις άλλη μια αναδημιουργία προσώπου βασισμένη στον καλύτερα σωζόμενο σκελετό της Εποχής του Λίθου από την Νορβηγία δίνει πλέον...


Μετά την Μύρτις άλλη μια αναδημιουργία προσώπου βασισμένη στον καλύτερα σωζόμενο σκελετό της Εποχής του Λίθου από την Νορβηγία δίνει πλέον την δυνατότητα να μελετηθούν τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά ενός αγοριού που έζησε πριν από 7500 χρόνια.


 «Ελπίζουμε ότι πρόκειται για μια πιστή ανακατασκευή του προσώπου, κατά τέτοιο τρόπο ώστε κάποιος που θα γνώριζε το αγόρι όσο ζούσε, θα το αναγνώριζε και σήμερα.¨ αναφέρει η Jenny Barber, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Dundee της Σκωτίας.

Ακολουθώντας επιστημονικές μεθόδους κατάφερε να αναδημιουργήσει το πρόσωπο του Viste Boy, ενός αγοριού που έζησε στη σπηλιά Vistehola στην περιοχή Stavanger της Νορβηγίας, με τέτοιο τρόπο ώστε οι άνθρωποι σήμερα να μπορούν να τον κοιτάξουν κατευθείαν στα μάτια. Η J. Barber είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια ιατροδικαστικής τέχνης (forensic art), ενός τομέα που συνδυάζει στοιχεία ανθρώπινης ανατομίας και αναγνώρισης, με τελικό σκοπό την ανακατασκευή της εμφάνισης ενός πραγματικού ανθρώπου. Χρησιμοποιείται κατά κόρον σε  αστυνομικές έρευνες, μια μέθοδος παντελώς άγνωστη τόσο στην Νορβηγία όσο και σε άλλες χώρες.   

Ανακαλύπτοντας το Αγόρι του Viste
Το κρανίο είναι πολύ εύθραυστο
και αποτελείται από
πολλά μικρά κομμάτια.

To Αγόρι του Viste ανακαλύφθηκε το 1907 και αντιπροσωπεύει τον πιο ολοκληρωμένο Νορβηγικό σκελετό της Λίθινης Εποχής. Είναι ο τρίτος παλαιότερος ανθρώπινος σκελετός που έχει βρεθεί ποτέ στη Νορβηγία και φυλάσσεται στο αρχαιολογικό μουσείο του Πανεπιστημίου του Stavanger. Εκτιμάται ότι ήταν περίπου 15 ετών όταν πέθανε, είχε ύψος λιγότερο από 1,25 μ. και πιθανότατα ζούσε σε μια ομάδα αποτελούμενη από 10-15 άτομα.

Από τις μελέτες που έχουν γίνει στην σπηλιά αλλά και στη γύρω περιοχή της Vistehola, οι αρχαιολόγοι είναι πεπεισμένοι ότι η φυλή του μπορούσε να τρώει ψάρι –κυρίως μπακαλιάρο – καθώς και στρείδια, μύδια, κορμοράνους, ελάφια και αγριογούρουνα. Πιθανολογούν ότι ο πρώιμος θάνατος του αγοριού οφείλεται σε αρρώστια που το είχε προσβάλλει.
Ο παλαιότερος σκελετός της Λίθινης Εποχής
Ο παλαιότερος σκελετός που έχει βρεθεί στην Νορβηγία από την Εποχή του Λίθου ανήκει σε μια γυναίκα και ανακαλύφθηκε στο Søgne κοντά στην περιοχή Kristiansand το 1994. Ο σκελετός της χρονολογήθηκε ότι ήταν 8600 ετών. Αποτέλεσε το πρώτο αντικείμενο έρευνας και ανακατασκευής από αρχαίους σκελετούς και παρουσιάστηκε στο μουσείο τέχνης του Πανεπιστήμιου του Όσλο το 1997. Το μοντέλο που κατασκευάστηκε βασίστηκε στα δεδομένα που προέκυψαν από μια σειρά ακτινογραφιών, όπου με την κατάλληλη επεξεργασία από ειδικούς του University College του Λονδίνου, οδηγήθηκαν στο τρισδιάστατο μοντέλο.
Ωστόσο, οι τεχνικές ανακατασκευής έχουν βελτιωθεί σημαντικά από τότε και το τρισδιάστατο μοντέλο του Αγοριού του Viste αναπαράγει τα χαρακτηριστικά του διαφορετικά από αυτό της γυναίκας του Søgne. «Ο σκοπός ήταν να κατασκευαστεί όσο το δυνατόν πιστότερο αντίγραφο του αυθεντικού προσώπου» εξηγεί η J. Barber «Η αναγνώριση και η αναπαράσταση ενός μοναδικού ανθρώπου είναι άλλωστε ο τελικός σκοπός!».

Προσδιορισμός της ανατομίας

Το ψηφιακό μοντέλο μετατρέπεται
σε πλαστικό μοντέλο και οι μύες, το δέρμα
και άλλα χαρακτηριστικά πλάθονται
πάνω σε αυτό με πηλό.
Ο σκελετός του αγοριού σαρώθηκε με ένα laser σαρωτή επιφάνειας, παρέχοντας ακριβή δεδομένα για την ανατομία του. Επειδή το κρανίο είχε υποστεί αρκετές απώλειες, το περισσότερο μέρος του αντιγράφηκε. Για να υποστηρίξει περαιτέρω την εργασία της η J. Barber σχεδίασε ένα ψηφιακό αντίγραφο του σκελετού ενός άλλου δεκαπεντάχρονου αγοριού. Παρόλα αυτά, η τελική ανατομία του τρισδιάστατου μοντέλου ανταποκρίνεται σε όλους τους σκοπούς και τις εκφάνσεις του αυθεντικού σκελετού.
Μετά τον προγραμματισμό, η J. Barber μετέτρεψε το ψηφιακό δημιούργημα σε ένα πλαστικό μοντέλο όπου διαμόρφωσε πάνω σε αυτό, μυς, δέρμα και χαρακτηριστικά από πηλό. Το πήλινο μπούστο αποτέλεσε την βάση για ένα αρνητικό καλούπι, με το τελικό κατασκεύασμα να δημιουργείται από πλαστική ρητίνη και fiberglass. Τα μάτια, τα αυτιά και άλλες λεπτομέρειες ζωγραφίστηκαν ή προστέθηκαν στο τελικό μοντέλο.


Η γενετική δυσμορφία



Η δουλειά της J. Barber αποκάλυψε ότι το Αγόρι του Viste έπασχε από scaphocephaly (σκαφοειδές σχήμα κεφαλιού) μια γενετική δυσφορμία που κάνει τον σκελετό μακρύ και στενό. Για τον λόγο αυτό άφησε το κεφάλι του μοντέλου χωρίς μαλλιά προκειμένου να δείξει την δυσμορφία αυτή.

«Το γεγονός ότι το αγόρι έπασχε από αυτό το είδος της γενετικής δυσμορφίας είναι μια ιατρική λεπτομέρεια που δεν είχε παρατηρηθεί μέχρι στιγμής» επισημαίνει ο Mads Rayn, επικεφαλής της έρευνας του αρχαιολογικού μουσείου. Είναι πολύ ενθουσιασμένος με την δουλειά της J. Barber, και επισημαίνει ότι παρόμοια δουλειά έχει γίνει από το Moesgård Μουσείο της Δανίας για τον Grauballe Man – ένα σκελετό που ανακαλύφθηκε σε δανέζικο βάλτο. Σε αυτόν αποδείχθηκε ότι το σαγόνι του προεξείχε ενώ η απόσταση των ματιών του ήταν μικρότερη από το συνηθισμένο, αναπτύσσοντας έτσι την θεωρία ότι πρόκειται για έναν εκτελεσμένο εγκληματία παρά για έναν πλούσιο άντρα που έγινε θυσία στους θεούς. «Απλά φανταστείτε, ότι παίρνουμε μια ιδέα πως ήταν ο παλαιότερος άνθρωπος στη Νορβηγία. Η πρόκληση στην αρχαιολογία είναι να παρουσιάσεις σωστά τα ευρήματα σου. Η δουλειά της κ. J.Barbery μας έδωσε μια φανταστική ευκαιρία να δούμε ζωντανά ένα αρχαίο εύρημα.» αναφέρει ο Mads Ryan.

Το Αγόρι του Viste

«Η ανακατασκευή αποδεικνύει ότι το αγόρι ήταν ένα μυώδης, σφριγηλό άτομο» επισημαίνει η J. Barber. «Άρα δεν είναι σίγουρο ότι ήταν άρρωστος, όπως νομίζαμε αρχικά. Η ανάλυση των οστών δεν έδωσε καμία τέτοια διάγνωση, ενώ δεν παρουσιάστηκαν άλλες γενετικές ανωμαλίες εκτός της scaphocephaly

Η J. Barber επισημαίνει την εκπαιδευτική σημασία του project ως κίνητρο για την ολοκλήρωση της εργασίας της. «Οι άνθρωποι έλκονται από τα πρόσωπα. Το Αγόρι της Viste θα τραβήξει την προσοχή της έκθεσης του μουσείου, μεταφέροντας την ιστορία της περιοχής, την δική του και των άλλων ανθρώπων που έζησαν την εποχή του Λίθου με πιο ζωντανό τρόπο στους επισκέπτες.»


Πηγή: Past Horizons

Δεν υπάρχουν σχόλια