Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το μινωικό ιερό στα βουνά της Κρήτης

Σφραγίδα από βαθυκόκκινο ιάσπη, που φέρει σε όλες τις πλευρές της εγχάρακτα σημεία της μινωικής ιερογλυφικής γραφής Την κήρυξη ως αρχα...

Σφραγίδα από βαθυκόκκινο ιάσπη, που φέρει σε
όλες τις πλευρές της εγχάρακτα σημεία της
μινωικής ιερογλυφικής γραφής

Την κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου περιοχής στο όρος Βρύσινας, στο Ρέθυμνο, όπου έχουν έρθει στο φως σπουδαία ευρήματα, μεταξύ των οποίων η σφραγίδα με την αρχαιότερη γραφή των Μινωιτών, την ιερογλυφική, ενέκρινε ομόφωνα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. 
Το σημαντικότερο ιερό κορυφής της δυτικής Κρήτης λειτούργησε από την παλαιοανακτορική περίοδο (1900-1700 π. Χ.) μέχρι και το τέλος της μινωικής εποχής (1450 - 1050 π.Χ.).

Κατά την τελευταία ανασκαφική περίοδο εντοπίστηκαν στην περιοχή 820 ειδώλια, ανθρωπόμορφα, γυναικεία και ανδρικά, ομοιώματα μελών του ανθρώπινου σώματος, αρκετά ζωόμορφα -ορισμένα από τα οποία μικρογραφικά- καθώς και σημαντική ποσότητα κεραμικής. Το εύρημα όμως που εντυπωσίασε περισσότερο ήταν μία λίθινη τετράπλευρη σφραγίδα από βαθυκόκκινο ίασπη, που φέρει σε όλες τις πλευρές της εγχάρακτα σημεία της μινωικής ιερογλυφικής γραφής, της αρχαιότερης γραφής των Μινωιτών. Είναι η πρώτη φορά που η γραφή αυτή εμφανίζεται στη δυτική Κρήτη.
Ζωόμορφο ειδώλιο από το όρος Βρύσινα, Ρέθυμνο Κρήτης
Στις ανασκαφές εντοπίστηκαν επίσης τμήματα πήλινων πλακιδίων που φέρουν επάνω ειδώλια πτηνών και διπλών κεράτων, καθώς και πολλά πήλινα σφαιρίδια. Τα ευρήματα αποκαλύφθηκαν στο τρίτο και μεγαλύτερο άνδηρο (ανάχωμα) του λόφου, επιβεβαιώνοντας τη θέση της ανασκαφής του καθηγητή Κωστή Δαβάρα, εκεί όπου το 2010 οι αρχαιολόγοι βρήκαν κι άλλα σημαντικά αρχαία αντικείμενα: μετάλλινοι λατρευτές, χάλκινοι μικρογραφικοί πελέκεις, χάλκινα ομοιώματα εγχειριδίων, καθώς και λίθινα σκεύη -ανάμεσά τους ένα πιθανότατα αιγυπτιακό.
Οι ανασκαφές, που πραγματοποιήθηκαν το καλοκαίρι, προχώρησαν και στο μεσαίο και στο ψηλότερο άνδηρο, που φτάνει μέχρι την κορυφή των 858 μ., όπου δεσπόζει το εκκλησάκι του Αγίου Πνεύματος, κάτω και γύρω από το οποίο βρισκόταν το κέντρο του μινωικού ιερού. Οι ανασκαφές, που ξεκίνησαν το 2004, διεξάγονται από την ΚΕ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων υπό την ευθύνη της αρχαιολόγου Ελένης Παπαδοπούλου, καθώς και από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης με την ευθύνη της καθηγήτριας Ιριδας Τζαχίλη. Ο νέος αρχαιολογικός χώρος θα καταλαμβάνει έκταση 672 στρέμματα.
Και στο Άργος
Ο νεότερος ναός της Ήρας στο Ηραίο
Το ΚΑΣ γνωμοδότησε θετικά για την αναοριοθέτηση ενός ακόμα σημαντικού αρχαιολογικού χώρου, αυτό του Ηραίου στο Άργος. Η νέα έκταση είναι πολύ μεγαλύτερη από την παλιά κήρυξη και περιλαμβάνει, εκτός από την περιοχή του ιερού της Ήρας, και άλλα σημαντικά μνημεία, όπως οι θαλαμοειδείς τάφοι, ο αρχαίος μυκηναϊκός δρόμος που οδηγούσε στις Μυκήνες, το υδραγωγείο και τα αρχαία φρέατα. Το Ηραίο, που βρίσκεται ανάμεσα στο Άργος και τις Μυκήνες, ιδρύθηκε στις πλαγιές ενός λόφου στα μέσα του 8ου αιώνα π.Χ., λειτουργώντας αρχικά ως θρησκευτικό κέντρο της περιοχής και από τις αρχές του 7ου αιώνα π. Χ. ως επίσημο θρησκευτικό κέντρο της πόλης του Άργους. Σύμφωνα με την παράδοση, ιδρυτής του ήταν ο ήρωας Άργος ή ο Φορωνέας, γιος του ποταμού θεού Ινάχου. Η περίοδος ακμής του ιερού τοποθετείται στις αρχές του 6ου αι. π. Χ. και κυρίως στο δεύτερο μισό του 5ου αιώνα π. Χ.


Πηγή: Εφημερίδα "Αγγελιοφόρος"
Πηγή εικόνων: Εφημερίδα "Αγγελιοφόρος", Βικιπαίδεια, Δήμος Ρεθύμνης

Δεν υπάρχουν σχόλια