Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Έργα αποκατάστασης στον Πύργο Ζωγράφου Χαλκιδικής

Εργασίες αποκατάστασης ενός σημαντικού μνημείου της Χαλκιδικής, του Πύργου Ζωγράφου, που βρίσκεται στον ομώνυμο οικισμό κοντά στα Νέα Μου...




Εργασίες αποκατάστασης ενός σημαντικού μνημείου της Χαλκιδικής, του Πύργου Ζωγράφου, που βρίσκεται στον ομώνυμο οικισμό κοντά στα Νέα Μουδανιά, προγραμματίζονται από τη 10η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Η αίτηση χρηματοδότησης που κατέθεσε η 10η ΕΒΑ στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αξιολογήθηκε θετικά και επιλέχτηκε για χρηματοδότηση με προϋπολογισμό 460.338 ευρώ.



Ο Πύργος Ζωγράφου ανήκε στο μετοχιακό συγκρότημα της μονής Ζωγράφου. Δεν είναι γνωστό πότε κατασκευάστηκε (ίσως μετά το 1325), αλλά το 1465 ήταν ήδη κατεστραμμένος και ενδεχομένως δεν ανακαινίστηκε μέχρι τα τέλη του 16ου αι. Το 1597 καταστράφηκε το μετόχι και μόνο το 1869 αναφέρεται στις πηγές ως οικία λεγόμενη «πύργος». Το 1922 παραχωρήθηκε για την εγκατάσταση προσφύγων από την Καππαδοκία, ενώ το 1996, στο πλαίσιο της προστασίας του μνημείου, πραγματοποιήθηκε, από τη 10η ΕΒΑ, αποκατάσταση της στέγης.
Πρόκειται για ένα κτίσμα ορθογωνικής κάτοψης, με τρεις ορόφους και σωζόμενο ύψος 12 μ. περίπου. Η πρόταση αφορά τη στερέωση και αποκατάσταση των λιθόκτιστων τοιχοποιιών στο σωζόμενο ύψος, καθώς και τη συντήρηση και μερική συμπλήρωση των ξύλινων τμημάτων. Επίσης διατηρείται η υφιστάμενη στέγη, που αναπαράγει τη φάση του πυργόσπιτου, αλλά στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού της προβλέπονται μονωτικές στρώσεις.
Το έργο χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα Μακεδονίας- Θράκης 2007-2013 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.


Πηγή: Εφημερίδα "Αγγελιοφόρος"

Δεν υπάρχουν σχόλια