Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ανακαλύφθηκε το πατρικό σπίτι του αυτοκράτορα Αυγούστου;

Αρχαιολόγοι που ανασκάπτουν τον λόφο του Παλατίνο της Ρώμης ανακάλυψαν τα υπολείμματα ενός μεγάλου σπιτιού, το οποίο πιστεύεται ότι μπορεί...



Αρχαιολόγοι που ανασκάπτουν τον λόφο του Παλατίνο της Ρώμης ανακάλυψαν τα υπολείμματα ενός μεγάλου σπιτιού, το οποίο πιστεύεται ότι μπορεί να είναι ο τόπος γέννησης του πρώτου αυτοκράτορα της Ρώμης, Αυγούστου.


Η ανακοίνωση έγινε στο τέλος μιας ανασκαφής που διήρκησε δέκα χρόνια περίπου, από την ομάδα που διεύθυνε η Clementina Panella, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Ρώμης, La Sapienza. Το εύρημα ανακαλύφθηκε μερικώς το 2006, με την εμφάνιση ενός μέρος του διαδρόμου και άλλων στοιχείων ενός «αρχαίου αριστοκρατικού σπιτιού» κοντά στην Αψίδα του Τίτου στην ΒΑ πλευρά του Παλατίνου λόφου.
Εκτεταμένες ανασκαφές των τελευταίων πέντε ετών και ιστορικές διασταυρώσεις πηγών πρόσφεραν περαιτέρω ενδείξεις για την υποστήριξη της υπόθεσης ότι το σπίτι ανήκει στον Γάιο Οκτάβιο, πατέρα του Αυγούστου.
«Έχουμε αποκαλύψει περισσότερα από 10 δωμάτια, με πανέμορφα ψηφιδωτά στα πατώματα και στους τοίχους» αναφέρει η Panella.
Σύμφωνα με την αρχαιολόγο, το διώροφο κτίριο μοιάζει σαν να σκαρφάλωσε στο Παλατίνο, τον πιο αριστοκρατικό από όλους τους ρωμαϊκούς λόφους. Χτισμένο γύρω από ένα αίθριο, η οικία έχει θέα προς την Ρωμαϊκή Αγορά και τον Esquiline λόφο.
Πίσω από ένα τοίχο, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα ερείπια ενός ιερού.
«Πρόκειται για ένα σημαντικό εύρημα. Έχουμε αναγνωρίσει ότι πρόκειται για την περιοχή Curiae Veteres, την πιο πρώιμη μορφή ιερής περιοχής συνάθροισης των κουριών της Ρώμης» εξηγεί η Panella.
Σύμφωνα με την παράδοση, ο Ρωμύλος, ένας από τους δίδυμους ιδρυτές της πόλης, διαίρεσε τους Ρωμαίους σε 30 μέρη ή κουρίες. Αυτές με την  σειρά τους ομαδοποιήθηκαν σε τρία σετ των 10, που ονομάστηκαν φυλές.  
Όπως αναφέρεται από τον ρωμαίο ιστορικό Tacitus (56-117 μ.Χ.) η Curiae Veteres ήταν σημαντικό μέρος συνεύρεσης. Σε καθορισμένες μέρες του χρόνου, αντιπρόσωποι από τις 30 κουρίες συγκεντρώνονταν προκειμένου να επιβεβαιώσουν την συμμετοχή τους σε ένα τελετουργικό που περιελάμβανε προφορικές υποχρεώσεις και όρκους προς την Ρώμη.
Χιλιάδες προσφορές αναθημάτων και αντικειμένων τέχνης έχουν ανακαλυφθεί στην περιοχή υποδεικνύοντας ότι η Curiae Veteres παρέμενε ενεργό για τουλάχιστον 11 αιώνες -  από τον 7ο αιώνα π.Χ. μέχρι το 4ο αιώνα μ.Χ.
Ο ρωμαίος ιστορικός και βιογράφος Suetonius (69/75 περίπου μ.Χ.-130 μ.Χ.) ανέφερε ότι ο Αύγουστος γεννήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου του 63 π.Χ. «στην περιοχή του Παλατίνου που καλείται Ad Capita Bubula (σημαίνει «κεφάλια βοδιού»)». Αρκετοί μελετητές πιστεύουν ότι το τοπωνύμιο πιθανώς υποδεικνύει ένα μέρος της Curiae Veteres.
Ωστόσο, οι αμφιβολίες παραμένουν. «Ο Αύγουστος μπορεί να επινόησε την γέννησή του στη Curiae Veteres. Ίσως ήθελε απεγνωσμένα να γεννηθεί σε αυτό το μέρος, καθώς ήταν συμβολικό για τους Ρωμαίους. Αντιπροσώπευε την ίδρυση της πόλης από τον Ρώμυλο και άρα ο Αύγουστος με αυτή του την κίνηση, επανίδρυε την Ρώμη» αναφέρει η Panella.
Γεννημένος το 63 π.Χ. ο Γάιος Οκτάβιος, ο μελλοντικός αυτοκράτορας υιοθετήθηκε από τον Ιούλιο Καίσαρα στην ηλικία των 18 ετών. Μετά τους εμφύλιους πολέμους που ακολούθησαν την δολοφονία του Καίσαρα, ο Γάιος Οκτάβιος έγινε αυτοκράτορας το 29 π.Χ. παίρνοντας το όνομα «Αύγουστος». Θεοποιήθηκε μετά τον θάνατό του το 14 μ.Χ. τον ημερολογιακό μήνα Sextilis, ο οποίος μετονομάστηκε σε Augustus (Αύγουστος) προς τιμήν του.
Ο αρχιτέκτονας της “Pax Romana” (Ρωμαϊκής Ειρήνης), μια περίοδο 200 ετών ειρήνης και ευημερίας που ακολούθησε τα χρόνια του εμφυλίου, ο Αύγουστος έγινε γνωστός για τον φόβο που είχε για τους κεραυνούς και τις αστραπές καθώς και για την αντιπάθειά του σε θέματα επίδειξης και υπερβολής.
«Για περισσότερα από 40 χρόνια, χρησιμοποιούσε το ίδιο υπνοδωμάτιο για χειμώνα και καλοκαίρι» έγραψε ο Suetonius στο έργο του «Η ζωή του Αυγούστου».
Ο Αύγουστος ζούσε σε μια οικία κοντά στην περιοχή Curiae Veteres για 3 χρόνια. Η οικογένειά του μετακόμισε στην Carinae, ένα ύψωμα του λόφου Esquiline που έβλεπε προς το Παλατίνο.
Στην ηλικία των 18 ετών ο Αύγουστος αγόρασε ένα σπίτι κοντά στην Ρωμαϊκή Αγορά. Όταν ήταν 36 ετών μετακόμισε πάλι στο Παλατίνο όπου και αγόρασε το σπίτι του ρήτορα Hortensius.
Η επιλογή του σπιτιού του ήταν και πάλι συμβολική. Βρισκόταν ακριβώς επάνω από το σπήλαιο όπου πιστευόταν ότι ορκίστηκαν για πρώτη φορά οι ιδρυτές της πόλης, Ρωμύλος και Ρέμος.
Ο Αύγουστος έζησε εκεί, σε ένα πανέμορφο σπίτι με τοιχογραφίες, μέχρι που ανακηρύχθηκε πρώτος αυτοκράτορας της Ρώμης. Η οικία αυτή είναι επισκέψιμη για το κοινό από το 2008, μετά από μια αποκατάσταση 2 εκ. ευρώ. Το υποτιθέμενο μέρος της γέννησής του κοντά στην περιοχή Curiae Veteres καταστράφηκε εντελώς από την μεγάλη φωτιά του 64 μ.Χ.

«Το σπίτι θάφτηκε και στην συνέχεια ένας δρόμος κατασκευάστηκε από πάνω. Πρόκειται για μια μοναδική κατοικία, από όπου έχουμε να ανακαλύψουμε πολλά ακόμη» εξηγεί η Panella.






Πηγή: Discovery News

Δεν υπάρχουν σχόλια