Με σημαντικό αριθμό ναών, ένα αμφιθέατρο, μια τεράστια αγορά με τα αντίστοιχα δημόσια κτίρια, σχολές μονομάχων, επιβλητικές οχυρώσεις και α...
Με σημαντικό αριθμό ναών, ένα αμφιθέατρο, μια τεράστια αγορά με τα αντίστοιχα δημόσια κτίρια, σχολές μονομάχων, επιβλητικές οχυρώσεις και αρκετές νεκροπόλεις, ένας απλός επισκέπτης θα νομίζει ότι περπατάει ανάμεσα σε απομεινάρια όχι πολύ μακριά από το κέντρο της αρχαίας αυτοκρατορικής Ρώμης.
Ωστόσο αυτός ο χώρος βρίσκεται σε μια πεδιάδα στους πρόποδες του βουνού Retezat στην νότια Τρανσυλβανία, της Ρουμανίας. Εδώ, οι αρχαιολόγοι έχουν συστηματικά ανασκάψει ένα αρχαίο ρωμαϊκό κέντρο, το οποίο κατά την άνθησή του το 2ο αιώνα μ.Χ., έλεγχε την περιφέρεια ως η πρωτεύουσα των κατακτημένων περιοχών των Δάκων.
Ωστόσο αυτός ο χώρος βρίσκεται σε μια πεδιάδα στους πρόποδες του βουνού Retezat στην νότια Τρανσυλβανία, της Ρουμανίας. Εδώ, οι αρχαιολόγοι έχουν συστηματικά ανασκάψει ένα αρχαίο ρωμαϊκό κέντρο, το οποίο κατά την άνθησή του το 2ο αιώνα μ.Χ., έλεγχε την περιφέρεια ως η πρωτεύουσα των κατακτημένων περιοχών των Δάκων.
Όταν οι Δάκες ηττήθηκαν το 106 μ.Χ, από τις λεγεώνες του Τραϊανού, μια πόλη χτίστηκε στην περιοχή όπου έλαβε χώρα η κύρια μάχη μεταξύ των ρωμαϊκών λεγεώνων και των Δάκων στρατιωτών. Η πόλη γνωστή ως Ulpia Traiana Sarmizegetusa, εκτείνεται σε μια περιοχή 30 εκταρίων, είχε πληθυσμό περίπου 25.000 ατόμων μεταξύ 2ου και 3ου αιώνα μ.Χ. και ήταν χτισμένη σε κομβικό σημείο όπου ο χρυσός, ο σίδηρος και ο χαλκός αποτελούσαν βασικές πηγές εμπορίου της ευρύτερης περιοχής. Τα μνημεία της ήταν κατασκευασμένα από υψηλής ποιότητας ασβεστόλιθο και μάρμαρο, τόσο υψηλής αξίας με το πέρασμα των αιώνων ώστε οι μεσαιωνικές εκκλησίες και κάστρα φέρουν στα αρχιτεκτονικά τους μέλη θραύσματα και αγάλματα που κάποτε κοσμούσαν την αρχαία ρωμαϊκή πόλη. Η ρωμαϊκή αγορά αποτέλεσε από μόνη της πηγή εξόρυξης ασβεστίου για εκατοντάδες χρόνια, καθώς οι μεσαιωνικοί χτίστες ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν ως υλικό περισσότερο τσιμεντοκονίαμα παρά τούβλα.
Οι αρχαιολόγοι ξεκίνησαν να ανασκάπτουν τον αρχαιολογικό χώρο από το 1924 ως το 1936 υπό την καθοδήγηση του καθηγητή C. Daicoviciu. Οι εργασίες ξεκίνησαν ξανά το 1973, πάλι από τον C. Daicoviciu, σε συνεργασία με τους καθηγητές D. Alicu και I. Piso. Πρόσφατα, διενεργήθηκαν έρευνες από το Archaeological Techniques and Research Centre (ArchaeoTek - Καναδάς) και το Κέντρο Ρωμαϊκών Σπουδών (Πανεπιστήμιο Babes-Bolyai, Ρουμανία) υπό την καθοδήγηση των καθηγητών Andre Gonciar και Ioan Piso. Η ομάδα τους αποτελούμενη από επαγγελματίες και φοιτητές θα επιστρέψουν στον αρχαιολογικό χώρο το ερχόμενο καλοκαίρι του 2012.
«Προς το παρόν, κάτι λιγότερο από το 15% του αρχαιολογικού χώρου έχει έρθει στο φως, αποκαλύπτοντας μια κοσμοπολίτικη και πλούσια ρωμαϊκή μητρόπολη. Οι ανασκαφές μας θα συνεχίσουν την εξερεύνηση της Αγοράς και των σχετικών ναών καθώς και την αναγνώριση των τοπικών οικιών που βρίσκονται εκτός των δημόσιων πλατειών. Θα ερευνήσουμε επίσης, τις νεκροπόλεις της πόλης» εξηγεί ο A. Gonciar μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας.
Πανοραμική άποψη του Domus Procuratoris στην Ulpia Traiana Sarmizegetusa |
Το ArchaeoTek αναζητεί φοιτητές και εθελοντές για τις ανασκαφές που θα γίνουν το ερχόμενο καλοκαίρι, από τις 8 Ιουλίου μέχρι και τις 11 Αυγούστου 2012. Για εκδήλωση ενδιαφέροντος επισκεφθείτε την σελίδα:
Δεν υπάρχουν σχόλια