Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ρωμαϊκά ψηφιδωτά κλάπηκαν στην Ισπανία

Δεν ήταν απλοί κλέφτες – ήταν ανίκανοι κλέφτες που κατάφεραν να καταστρέψουν ένα αρχαίο μνημείο. Αρχαιολόγοι πληροφορήθηκαν έντρομοι ότι πρ...


Δεν ήταν απλοί κλέφτες – ήταν ανίκανοι κλέφτες που κατάφεραν να καταστρέψουν ένα αρχαίο μνημείο. Αρχαιολόγοι πληροφορήθηκαν έντρομοι ότι πραγματοποιήθηκε διάρρηξη σε ιστορική Ρωμαϊκή βίλα όπου το κεντρικό ψηφιδωτό του 5ου αιώνα αφαιρέθηκε με σκαρπέλο!


Η καταστροφή έγινε στην Santa Cruz, ένα μικρό χωριουδάκι κοντά στο Burgos της βόρειας Ισπανίας. Την περασμένη Τετάρτη, κοντά στις 1 το μεσημέρι, δύο Καταλανοί τουρίστες επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο, όπου και τον βρήκαν ανοιγμένο.

Ο δήμαρχος Lorenzo Izcara δήλωσε: «Οι κλέφτες έκαναν μεγάλη ζημιά, ανυπολόγιστης αξίας γιατί αφαίρεσαν με τον πιο βάρβαρο τρόπο το ψηφιδωτό, πιθανότατα με ένα παγωμένο σκαρπέλο. Κατά την διάρκεια του χειμώνα, ο χώρος ανοίγεται μόνο κατόπιν αιτήματος: οι επισκέπτες καλούν σε έναν τηλεφωνικό αριθμό που βρίσκεται στην πόρτα και κάποιος έρχεται και τους ξεναγεί στον χώρο. Τον υπόλοιπο χρόνο υπάρχει κάποιος που φυλάει κατά την διάρκεια της ημέρας και οι κάτοικοι πάντα περνάνε και ρίχνουν μια ματιά».

Η ιστορικός και ειδικός σε ψηφιδωτά,
Guadalupe López Monteagudo εξηγεί την σπανιότητα του ψηφιδωτού: «Απεικόνιζε δύο σύνθετες σκηνές: την ερωτοτροπία του θεού Βάκχου μαζί με την νικηφόρα επιστροφή του από την Ινδία πάνω σε άμαξα που την τραβάνε πάνθηρες. Αυτού του τύπου την σύνθεση την συναντάμε μόνο σε άλλα δύο ψηφιδωτά, ένα στην Cordoba και το άλλο στο Ισραήλ».

Η τελευταία ξενάγηση έγινε στις 23 Δεκεμβρίου, που σημαίνει ότι η διάρρηξη έγινε μεταξύ εκείνης της ημέρας και της περασμένης Τετάρτης, αν και ο δήμαρχος πιστεύει ότι μπορεί να συνέβη το βράδυ της 27ης Δεκεμβρίου.

«Καθώς το ψηφιδωτό είναι ορατό από έξω, οι επισκέπτες κατάλαβαν αμέσως τι είχε συμβεί. Οι κλέφτες έσπασαν επίσης μερικά ξύλινα υποστυλώματα που προστάτευαν το εσωτερικό της βίλας» πρόσθεσε ο δήμαρχος.

Οι τουρίστες είδαν ότι λείπουν τρία μεγάλα κομμάτια του ψηφιδωτού: ένα στο κεντρικό μέρος και άλλα δύο στο χαμηλότερο μέρος, τα οποία απεικόνιζαν θεούς του ανέμου.
Ολόκληρο το ψηφιδωτό καλύπτει χώρο 66 τ.μ. και ο δήμαρχος ανέφερε ότι λόγω του τεράστιου μεγέθους των κομματιών που κλάπηκαν, οι κλέφτες θα πρέπει να τα έκοψαν σε μικρότερα κομμάτια καθώς δεν θα χωρούσαν να βγουν από την τρύπα, που έκαναν για να μπουν μέσα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος αρχαιολογικός χώρος γίνεται στόχος. Τον Νοέμβριο άγνωστοι εισέβαλαν μέσα στην βίλα και κατέστρεψαν μερικά εκατοστά του ψηφιδωτού αναγκάζοντας τις αρχές να αλλάξουν κλειδαριές και να υιοθετήσουν επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας.

«Ο συντηρητής μου είπε τότε ότι πολύ δύσκολα μπορεί κάποιος να κλέψει το ψηφιδωτό καθώς το είχε ενισχύσει με τσιμέντο, αλλά αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο γι’ αυτούς τελικά» αναφέρει ο δήμαρχος, ο οποίος είχε προειδοποιήσει τις αρμόδιες αρχές για την ανάγκη εγκατάστασης συστήματος επιτήρησης της ρωμαϊκής βίλας. Η απάντηση που είχε λάβει ήταν ότι με 23.000 αρχαιολογικούς χώρους και 150 πολιτιστικά κέντρα σε όλη την περιοχή, ήταν αδύνατο να παρακολουθούνται όλα επαρκώς.

Η Guadalupe López πιστεύει ότι με την ζημιά που υπέστη το ψηφιδωτό η καλύτερη λύση τώρα θα ήταν να αφαιρεθεί ότι έχει απομείνει και να εκτεθεί σε μουσείο αφού πρώτα γίνουν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης το συντομότερο δυνατό. «Είναι κρίμα γιατί πρόκειται για ένα από τα καλύτερα διατηρημένα ψηφιδωτά της ρωμαϊκής εποχής και η καλλιτεχνική του αξία είναι τεράστια» πρόσθεσε.

Η Ρωμαϊκή βίλα του
Baños de Valdearados ανακαλύφθηκε το Νοέμβριο του 1972, όταν ένας εκσκαφέας ισοπέδωνε το έδαφος της περιοχής κοντά σε μια φάρμα. Μέχρι στιγμής, μόνο το ¼ του αρχαιολογικού χώρου έχει ανασκαφτεί.  

Ο καλλιτέχνης του ψηφιδωτού δεν άφησε κάποιο όνομα, αν και πιθανότατα πρόκειται για έργο τοπικού εργαστηρίου. Επιτυχείς ανασκαφές έχουν αποκαλύψει 10 δωμάτια που κάποτε αποτελούσαν μέρη της ρωμαϊκής βίλας. 




Πηγή: Archaeology News Network

Δεν υπάρχουν σχόλια