Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Τα αττικά αγγεία ανοίγουν νέους δρόμους στο διάστημα

Επιστήμονες μελετούν την αρχαία ελληνική κεραμεική 2.500 ετών καθώς πιστεύουν ότι οι ιδιότητες των αγγείων μπορούν να τους βοηθήσουν σημαντ...


Επιστήμονες μελετούν την αρχαία ελληνική κεραμεική 2.500 ετών καθώς πιστεύουν ότι οι ιδιότητες των αγγείων μπορούν να τους βοηθήσουν σημαντικά στην σχεδίαση αποτελεσματικότερων «θερμικών» ασπίδων για τα διαστημόπλοια.

Επιστήμονες του Ινστιτούτου Συντήρησης του Getty, του Εργαστηρίου Εθνικού Επιταχυντή του Stanford και της αεροδιαστημικής εταιρείας Aerospace πραγματοποιούν δοκιμές απορρόφησης ακτινών-Χ  προκειμένου να κατανοήσουν περισσότερο την μοριακή δομή της αττικής κεραμεικής.

Τα εξωτερικά κεραμεικά πλακίδια των διαστημόπλοιων είναι ικανά να αντέξουν τεράστιες αποκλίσεις θερμοκρασίας, από τους -120ο C του ψυχρού κενού του διαστήματος μέχρι τους 1650 ο C όταν εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης.  

Αυτή η τρομερά υψηλή θερμοκρασία δημιουργείται από την τριβή και είναι τόσο θερμή ώστε είναι ικανή να λιώσει τα μέταλλα. Τα πλακίδια, που ανέρχονται σε 27.000 σε ένα διαστημόπλοιο, αντέχουν καθώς είναι κατασκευασμένα από διοξείδιο του πυριτίου, υλικό που εμποδίζει την περαιτέρω εξάπλωση της θερμοκρασίας.

Τα αγγεία της αρχαίας αττικής αγγειοπλαστικής
όχι μόνο μπορούν να αντέξουν σε υψηλότατες θερμοκρασίες
αλλά να διατηρούν ταυτόχρονα,
σταθερή την χημική τους κατάσταση
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι κατά όμοιο τρόπο τα κεραμεικά χρώματα της αρχαίας αττικής αγγειοπλαστικής όχι μόνο μπορούν να αντέξουν σε υψηλότατες θερμοκρασίες αλλά να διατηρούν ταυτόχρονα, σταθερή την χημική τους κατάσταση.

Ο ερευνητής Mark Zurbuchen δήλωσε: «Τα κεραμεικά συστατικά χρησιμοποιούνται σε όλη το φάσμα της διαστημικής τεχνολογίας και στα διαστημικά οχήματα. Θα πρέπει να συνεχίσουμε να ερευνούμε τις αλληλεπιδράσεις των συστατικών μέσα σε αυτά τα υλικά ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα τα προβλήματα του αληθινού κόσμου»

Η επικεφαλής των ερευνών Karen Trentalman τονίζει ότι παρόλο που η αττική κεραμεική είναι πολύ παλαιά – χρονολογείται από τον 5ο και 6ο αιώνα π.Χ. – δεν σημαίνει ότι δεν είναι χρήσιμη για εμάς σήμερα: «Δεν χρειάζεται να είναι κάτι πολύπλοκο για να είναι εξελιγμένο. Εάν κατανοήσουμε την τεχνολογία με την οποία έχουν κατασκευαστεί αυτά τα έργα τέχνης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την γνώση αυτή για μια εντυπωσιακή γκάμα σύγχρονων πρακτικών εφαρμογών».


Πηγή: T. Thornhil, Daily Mail

Δεν υπάρχουν σχόλια