Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Χωρίς το Μουσείο της Περγάμου το Βερολίνο λόγω ανακαίνισης

Κλείνει γιατί ανακαινίζεται το Μουσείο της Περγάμου στο Βερολίνο, το οποίο ως γνωστόν φιλοξενεί τον  περίφημο Βωμό της Περγάμου, που είχε α...


Κλείνει γιατί ανακαινίζεται το Μουσείο της Περγάμου στο Βερολίνο, το οποίο ως γνωστόν φιλοξενεί τον  περίφημο Βωμό της Περγάμου, που είχε αποσπασθεί ολόκληρος από την Πέργαμο της Μικράς Ασίας στα τέλη του 19ου αιώνα προκειμένου να μεταφερθεί στη Γερμανία.


Η αίθουσα του Βωμού θα είναι κλειστή από το 2014 και για τρία χρόνια, γεγονός που θα στοιχίσει ιδιαίτερα στα οικονομικά του μουσείου αν σκεφτεί κανείς ότι για το 2011 το Μουσείο της Περγάμου ήταν πρώτο σε επισκεψιμότητα με 1,3 εκατομμύρια επισκέπτες στο σύνολο των 4,6 εκατομμυρίων, που ήταν οι επισκέπτες όλων των Κρατικών Μουσείων του Βερολίνου.


Θυμίζουμε ότι ο Βωμός που ήταν αφιερωμένος στον Δία και την Αθηνά είχε ανεγερθεί στον 2ο π.Χ. αιώνα στην ακρόπολη της Περγάμου ενώ οι ανασκαφές που έφεραν στο φως τα οικοδομήματα και άλλα ευρήματα της αρχαίας πόλης είχαν γίνει στην περίοδο 1878 – 1886 από γερμανούς αρχαιολόγους με επικεφαλής τον Κάρλ Βίλχελμ Χούμαν. Για τη μεταφορά του στο Βερολίνο χρειάστηκε να αποδομηθεί το κτίσμα, το οποίο στη συνέχεια ανακατασκευάστηκε από ιταλούς συντηρητές που εργάσθηκαν για το σκοπό αυτό ως το 1902. Σημειώνεται εξάλλου ότι το πρώτο Μουσείο Περγάμου που κατασκευάσθηκε ειδικά για το Βωμό το 1901 είχε κριθεί ακατάλληλο, έτσι σύντομα κατεδαφίστηκε και στη θέση του κτίσθηκε το υπάρχον, που λειτουργεί από το 1930.


Η ανακαίνισή του πάντως αρχίζει από το φθινόπωρο και συγκεκριμένα από τη βόρεια πτέρυγά του και την αίθουσα της Ελληνιστικής Αρχιτεκτονικής.


Πηγή: Μ. Θερμού, Εφημερίδα "Το Βήμα"

Δεν υπάρχουν σχόλια