Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Εσπαζε αγγεία και πουλούσε ακριβότερα τα κομμάτια

Πέτυχε την ως τότε πώληση-ρεκόρ του 20ού αιώνα: 1 εκατ. δολάρια για ένα αρχαιοελληνικό αριστούργημα. Μυστηριώδης, μορφωμένος, πολυμήχανος, ...


Πέτυχε την ως τότε πώληση-ρεκόρ του 20ού αιώνα: 1 εκατ. δολάρια για ένα αρχαιοελληνικό αριστούργημα. Μυστηριώδης, μορφωμένος, πολυμήχανος, ο διάσημος έμπορος αρχαιοτήτων έπαιξε με τη φωτιά, αλλά δεν κάηκε και πέθανε σε ηλικία 92 ετών χωρίς να λερώσει το ποινικό του μητρώο 



H πορεία του Ρόμπερτ Χεκτ υπήρξε θρυλική και μυστηριώδης. Το 1962 σε μια πτήση προς την Τουρκία συνελήφθη να περιεργάζεται χρυσά νομίσματα. Κατηγορήθηκε ότι τα κατείχε παράνομα και απελάθηκε. Και ενώ όλοι τον υποψιάζονταν, ουδείς μπορούσε να αγγίξει τον Αμερικανό που απέκτησε φήμη στον κόσμο του εμπορίου τέχνης όταν στις αρχές της δεκαετίας του '50 πήρε άδεια να πουλήσει τη συλλογή του πρώην διευθυντή του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στη Ρώμη, του Λούντβιχ Κούρτιους.


Το καμπανάκι για τον γεννημένο Αμερικανό, ο οποίος υπηρέτησε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ως αξιωματικός του Ναυτικού και εν συνεχεία ως διερμηνέας σε δίκες για εγκλήματα πολέμου, χτύπησε έναν χρόνο μετά την πώληση του κρατήρα του Ευφρονίου, το 1973. Οι Ιταλοί συνέλαβαν τον αρχαιοκάπηλο που είχε συλήσει τάφο βορείως της Ρώμης και είχε βρει το αγγείο και ο οποίος κατέθεσε ότι τον πούλησε προς 8.800 δολάρια. Αν και απαγγέλθηκαν και στους δύο άνδρες κατηγορίες, ο αρχαιοκάπηλος άλλαξε την αρχική του κατάθεση και το δικαστήριο τους αθώωσε.


Στο μεταξύ οι δουλειές του Χεκτ πάνε από το καλό στο καλύτερο· ακόμη και όταν δεν έχει πρώτης ποιότητας κομμάτια να βγάλει στην αγορά, εκμεταλλεύεται τα ήδη υπάρχοντα. Εισάγει μια μοναδική πατέντα: σπάει τα πρωτοκλασάτα αγγεία, πουλάει το μεγαλύτερο κομμάτι σε ένα μουσείο και εν συνεχεία επιστρέφει σε βάθος χρόνου για να πουλήσει και τα όστρακα, λίγα λίγα και σε τιμές-φωτιά!
Συνεταιρίζεται εξάλλου με τον έμπορο νομισμάτων Μπρους ΜακΝέιλ. Και ενώ εκείνος αρχίζει να ασχολείται με την παραγωγή ταινιών και με την ομάδα χόκεϊ Los Angeles Kings την οποία αγοράζει, ο Χεκτ χρησιμοποιεί ως βιτρίνα την γκαλερί του συνεταίρου του στο Μπέβερλι Χιλς και «σπρώχνει» σε μουσεία προϊόντα αρχαιοκαπηλίας. Παράλληλα, σε συνεργασία με τον επιμελητή του Γκετί Τζίρι Φρελ, πείθει προσωπικότητες του Χόλιγουντ να δωρίσουν κλεμμένες αρχαιότητες στο μουσείο με αντάλλαγμα γενναίες φοροαπαλλαγές.


Επιχείρηση «καθαρά χέρια» της ιταλικής Αστυνομίας το 1994 φέρνει στα χέρια των Αρχών τα αρχεία κλεπταποδόχου, όπου το όνομα του Χεκτ βρίσκεται πρώτο στη λίστα. Το νήμα οδηγεί στον Τζιάκομο Μέντιτσι και στις αποθήκες που διατηρεί στη Γενεύη. Μεθοδικός, ο Μέντιτσι έχει καταγράψει κάθε συναλλαγή. Και το όνομα του Χεκτ ήταν αναμεμειγμένο σε πολλές εξ αυτών.


Το κλίμα δεν τον σηκώνει άλλο στη Ρώμη. Μεταφέρει την έδρα του στο Παρίσι. Ο κλοιός σφίγγει περισσότερο γύρω του όταν η Αστυνομία το 2001 κάνει έφοδο στο σπίτι του και εντοπίζει το ημερολόγιό του. Ανάμεσα σε άλλα αναφέρει ότι απέκτησε τον κρατήρα του Ευφρονίου από τον Μέντιτσι. Στους αστυνομικούς επιμένει λέγοντας ότι η πηγή του ήταν συλλογή από τη Βηρυτό. Και όταν αισθάνεται να στριμώχνεται ρίχνει στο τραπέζι το επιχείρημα: «Δεν έχει σημασία πού βρέθηκε, σημασία έχει ότι τώρα μπορούν να το δουν και να το εκτιμήσουν πολύ περισσότεροι».

Διεθνή παιχνίδια αρχαιοκαπηλίας



Ο αρχαιοπώλης Τζιάκομο Μέντιτσι πιάνεται στη μέγγενη της Δικαιοσύνης και καταδικάζεται το 2005 σε δέκα χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο 10 εκατ. ευρώ, ενώ οι ιταλικές Αρχές καθίζουν στο ειδώλιο τους δύο παλιούς φίλους και συνεργάτες: την πρώην επιμελήτρια του Μουσείου Γκετί, τη Μάριον Τρου, και τον προμηθευτή της Ρόμπερτ Χεκτ. Τα ενοχοποιητικά στοιχεία αποκαλύπτονται το ένα μετά το άλλο.


Στο μεταξύ «σκάει» στην Ελλάδα το σκάνδαλο με τη βίλα στη Σχοινούσσα: μια έπαυλη σε νησί της άγονης γραμμής λειτουργεί ως αποθήκη για ένα άλλο δίδυμο -τον Ρόμπιν Σάιμς και τον έλληνα συνεργάτη και σύντροφό του, που σκοτώθηκε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, τον Χρήστο Μιχαηλίδη. Πλέον οι μεγάλοι του κυκλώματος εμπορίας - αρχαιοκαπηλίας βρίσκονται στο στόχαστρο. Οι εξελίξεις παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας.


Το Μητροπολιτικό Μουσείο αναγκάζεται να επιστρέψει τον κρατήρα του Ευφρονίου στην Ιταλία μαζί με ακόμη 20 αρχαιότητες και το Γκετί προβαίνει σε ανάλογες κινήσεις προς την Ιταλία και την Ελλάδα, καθώς είναι σαφές ότι πολλές από τις αρχαιότητες έχουν παράνομα διακινηθεί από αρχαιοπώλες-αρχαιοκαπήλους και αρκετές έχουν αγοραστεί από τη Μάριον Τρου για το Μουσείο Γκετί. Παρ' όλες όμως τις επιστροφές, το ιταλικό δικαστήριο διαπίστωσε ότι είχε καθυστερήσει. Τρεις μόλις εβδομάδες πριν από τον θάνατο του Χεκτ ανακοινώθηκε ότι τα αδικήματά του είχαν παραγραφεί και ο αρχαιοπώλης για ακόμη μία φορά έχει γλιτώσει. Είναι όμως από τους νεκρούς που δεν δικαιώνονται.



Πηγή: Εφημερίδα "Τα Νέα1", "Τα Νέα2" 

Δεν υπάρχουν σχόλια