Τη Μύρτιδα, ένα λαμπρό επιστημονικό επίτευγμα, αποτέλεσμα μιας πολύχρονης διεπιστημονικής συνεργασίας που αφορά την ανάπλαση του προσώπου μ...
Τη Μύρτιδα, ένα λαμπρό επιστημονικό επίτευγμα, αποτέλεσμα μιας πολύχρονης διεπιστημονικής συνεργασίας που αφορά την ανάπλαση του προσώπου μιας νεαρής κοπέλας του 5ου π.Χ. αιώνα παρουσιάζουν αύριο Τετάρτη, στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη, το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς, η Ε΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και ο επίκουρος καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών Μανώλης Παπαγρηγοράκης.
Η ιστορία της Μύρτιδας είναι γνωστή. Το κρανίο της αποκαλύφθηκε από την αρχαιολόγο Έφη Μπαζιωτοπούλου-Βαλαβάνη στο αρχαίο νεκροταφείο του Κεραμεικού, σε ομαδική ταφή 150 περίπου θυμάτων του φοβερού λοιμού των Αθηνών, που ξέσπασε τον πρώτο χρόνο του Πελοποννησιακού πολέμου, αποδεκατίζοντας την πόλη, και σκότωσε τον ηγέτη της και δημιουργό του «Χρυσού Αιώνα», τον Περικλή. Επιστημονικές έρευνες σε τυχαία επιλεγμένα δόντια από τον κοινό τάφο αποκάλυψαν την αιτία του λοιμού, που ήταν ο τυφοειδής πυρετός.
Περισσότερα για την ιστορία της Μύρτιδας δείτε εδώ.
Η φιλοξενία της Μύρτιδος στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, στη Σπάρτη, δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες της να αναλογιστούν ότι ο Πελοποννησιακός πόλεμος, στον οποίο πρωταγωνίστησαν οι Αθηναίοι και οι Σπαρτιάτες, όπως και ο κάθε πόλεμος, έχουν αθώα θύματα παιδιά. Η ιστορική αναδρομή ξεκινά από την πολιορκημένη, από την Σπάρτη, Αθήνα του 430 π.Χ., περνάει στο 1995, όταν η αρχαιολογική σκαπάνη «χτύπησε» έναν ομαδικό τάφο στο αρχαίο νεκροταφείο της Αθήνας, τον Κεραμεικό, όπου βρέθηκε η Μύρτις μεταξύ άλλων Αθηναίων, κατόπιν στο 2006, όταν βρέθηκε ο πιθανός αιτιολογικός παράγων του μεγάλου λοιμού των Αθηνών, στο 2010, όταν μας αποκαλύφθηκε το πρόσωπο της μικρής Μύρτιδος και, τέλος, φτάνει σήμερα στη Σπάρτη, μετά από 2.500 χρόνια.
Στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού αύριο Τετάρτη στις 6 το απόγευμα θα παρουσιαστεί το παραμύθι «Μύρτις, οι ζωές της». Πρόκειται για θεατρικό αναλόγιο με τη συγγραφέα, Μαρία Αγγελίδου, και ταυτόχρονη ζωντανή εικονογράφηση με τον εικονογράφο του παραμυθιού, Γιώργο Δημητρίου. Τα υπογεγραμμένα έργα του εικονογράφου θα προσφερθούν στους συμμετέχοντες στην εκδήλωση.
Με την έκθεση «Μύρτις: πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν» στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στην Σπάρτη, ολοκληρώνεται η παρουσία της Μύρτιδος στα τρία από τα επτά μουσεία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, πριν αυτή ταξιδέψει για ενάμιση χρόνο σε τέσσερα μεγάλα μουσεία των ΗΠΑ, για να ξαναεπιστρέψει στην Ελλάδα το 2014 και να συνεχίσει το ταξίδι της στα υπόλοιπα μουσεία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς.
Πηγή:Εφημερίδα "Καθημερινή"
Δεν υπάρχουν σχόλια