Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το πιθάρι κι η ανακύκλωση

Το ενδιαφέρον αυτό εύρημα, που δείχνει την έξυπνη τακτική που ακολουθούσαν οι αρχαίοι για την επανάχρηση αντικειμένων, θα αποτελέσει ένα απ...


Το ενδιαφέρον αυτό εύρημα, που δείχνει την έξυπνη τακτική που ακολουθούσαν οι αρχαίοι για την επανάχρηση αντικειμένων, θα αποτελέσει ένα από τα κεντρικά αντικείμενα που επέλεξαν αρχαιολόγοι της ΛΑ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων για να τα παρουσιάσουν στα παιδιά σε εκδήλωση με θέμα «Ανακύκλωση στην αρχαιότητα». Η εκδήλωση θα γίνει την Παρασκευή 18 Μαΐου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων, με την ευκαιρία του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.


«Η έννοια της ανακύκλωσης στην αρχαιότητα αφορά την επαναχρησιμοποίηση, με ή χωρίς ειδική επεξεργασία, αντικειμένων τα οποία δεν εξυπηρετούν πλέον τον αρχικό σκοπό για τον οποίο κατασκευάστηκαν. Οι αρχαίοι γλίτωναν με τον τρόπο αυτό χρόνο, ενέργεια και χρήμα. Για παράδειγμα, συχνά, αντί να λαξεύουν λίθους χρησιμοποιούσαν ήδη λαξευμένα υλικά», εξηγεί η αρχαιολόγος της ΛΑ ΕΠΚΑ Μαρία Χρυσάφη που συνεργάζεται για την ενδιαφέρουσα αυτή δράση με τις συναδέλφους της Δέσποινα Σκουλαρίκη και Ευτυχία Κοσμίδου. Οι αρχαιολόγοι θα παρουσιάσουν στα παιδιά περιπτώσεις αντικειμένων σε δεύτερη χρήση.


Η περίπτωση του ανακυκλωμένου πιθαριού δεν είναι ασυνήθιστη. Κεραμικά αντικείμενα, κυρίως αγγεία, υπέστησαν περισσότερο από άλλα υλικά τη διαδικασία της ανακύκλωσης. Εάν ένα αγγείο θεωρούνταν επισκευάσιμο μετά τη θραύση του, το συγκολλούσαν χρησιμοποιώντας κατά κανόνα μολύβδινους συνδέσμους. Δημοφιλή αντικείμενα για ανακύκλωση, όπως λέει η κ. Χρυσάφη, ήταν και τα γυάλινα. «Το γυαλί ως εύπλαστο υλικό προσφέρεται για επαναχρησιμοποίηση. Στην αρχαιότητα το έλιωναν για να φτιάξουν κοσμήματα, αγγεία και άλλα αντικείμενα», εξηγεί.


Η πρακτική της ανακύκλωσης ήταν διαδεδομένη και στην περίπτωση των οικοδομικών υλικών. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων, οι αρχαιολόγοι θα παρουσιάσουν μαρμάρινη επιγραφή που αρχικά αποτελούσε τη βάση αναθήματος και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε ως υλικό για το χτίσιμο κατοικίας των ρωμαϊκών χρόνων.


Στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων το Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων διοργανώνει και εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Κατασκευή αντικειμένων Trash art». Ο καλλιτέχνης Τριαντάφυλλος Βαΐτσης θα παρουσιάσει έργα που έχει φτιάξει ανακυκλώνοντας ηλεκτρονικές συσκευές, κουτιά αλουμινίου και άλλα αντικείμενα και στη συνέχεια θα βοηθήσει τα παιδιά να φτιάξουν με τον τρόπο αυτό τις δικές τους δημιουργίες.


Άλλες εκδηλώσεις


Το θέμα που επιλέχθηκε φέτος από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων είναι «Τα μουσεία σε έναν κόσμο που αλλάζει. Νέες εμπνεύσεις, νέες προκλήσεις».


Στη Θεσσαλονίκη, ο Σύλλογος Ελλήνων Μουσειολόγων οργανώνει το τριήμερο 19 - 20 Μαΐου μία περιήγηση σε τέσσερα σημεία του άξονα της Αριστοτέλους: τη Ρωμαϊκή Αγορά, το ναό Παναγίας Χαλκέων, τα Λουτρά Παράδεισος και την πλατεία Αριστοτέλους.


Εκδηλώσεις θα γίνουν επίσης: στη Θεσσαλονίκη στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο Αρχαιολογικό, στα Μουσεία Βυζαντινού Πολιτισμού, Φωτογραφίας, Μακεδονικού Αγώνα και στα Λουτρά Παράδεισος και στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα στο Σπήλαιο Πετραλώνων, στην Αιανή (Αρχαιολογικό Μουσείο), στη Βέροια (Βυζαντινό Μουσείο), στην Καβάλα (Μουσείο Καπνού), στην Κομοτηνή (αρχοντικό Ταβανιώτη) στην Αλεξανδρούπολη (Ανθίμειο) και στην Ορεστιάδα (ναός Αγ. Θεοδώρων).




Πηγή: Χ. Νάνου, Εφημερίδα "Αγγελιοφόρος"

Δεν υπάρχουν σχόλια