Θήβα: Ο αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος της Κεντρικής Ελλάδας με σημαίνουσα θέση μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων της εποχής στην Αν. Μεσόγειο… ...
Θήβα: Ο αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος της Κεντρικής Ελλάδας με σημαίνουσα θέση μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων της εποχής στην Αν. Μεσόγειο… |
«Στο φως το ανάκτορο της Θήβας»! Η είδηση έκανε τον γύρο της Ελλάδας, αλλά μόλις προχθες έλαβε σάρκα και οστά , από την καρδιά της πόλης, δίπλα στην πολυσυζητημένη «γέφυρα» της οδού Αντιγόνης…
«Περί τις 8.000 - 10.000 άτομα βρίσκονταν στην υπηρεσία του ανακτόρου της Θήβας κατά τη Μυκηναϊκή Εποχή, στη μεγάλη ακμή της, τον 14ο και 13ο αιώνα π.Χ.
Με επικράτεια που απλωνόταν στο μέγιστο μέρος της Βοιωτίας και με επιρροή που ενδεχομένως εκτεινόταν και πέραν αυτής, η μυκηναϊκή Θήβα με την τεράστια οχυρωμένη ακρόπολη - τη μεγαλύτερη όλων - ήταν ο αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος της Κεντρικής Ελλάδας, με ενδείξεις μάλιστα ότι κατείχε και σημαίνουσα θέση μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων της εποχής: Χετταίους, Αιγύπτιους, Ασσύριους, Συροπαλαιστίνιους.
Αν όμως ο Σλήμαν ανέσκαψε τις Μυκήνες τον 19ο αιώνα, στη Θήβα, εκτός από τον εντοπισμό του ανακτορικού συγκροτήματος της Καδμείας το 1921, μόλις στη δεκαετία του 1960 ήρθαν στο φως, στο κέντρο της σύγχρονης πόλης, ευρήματα που πιστοποιούν τον ηγεμονικό ρόλο της στην περιοχή. Εξωτικά και πολυτελή αντικείμενα εισαγωγής αλλά, το κυριότερο, πινακίδες της Γραμμικής Β γραφής με κείμενα που αποδεικνύουν σφριγηλή διοίκηση, παραγόμενα προϊόντα, διακίνηση εμπορευμάτων.
Περί τις 300 πινακίδες και 60 ενεπίγραφα σφραγίσματα έχουν βρεθεί ως σήμερα σε διάφορα σημεία της ακρόπολης, όχι όμως και το κεντρικό αρχείο του ανακτόρου. Επιπλέον η Καδμεία δεν φαίνεται να είναι ούτε το μοναδικό ούτε το πιο σημαντικό κτιριακό συγκρότημα», είχε πει πρόσφατα ο Β. Αραβαντινός, που από προχθές συντονίζει τις ανασκαφές, αναζητώντας την πραγματικότητα μέσα από τους μύθους εκεί στα σκεπασμένα υπολείμματα του ανακτορικού συγκροτήματος , κάτω από τα απαλλοτριωμένα οικόπεδα και κτίρια …
Λέτε το φως και η ελπίδα αυτής της χώρας να βγει από τα σπλάχνα της Θηβαϊκής γης; Ο Β. Αραβαντινός δηλώνει σίγουρος και αισιόδοξος και καλά θα κάνουμε να ακολουθήσουμε το ταξίδι του…
Κασσιτικός σφραγιδοκύλινδρος Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας |
«Είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι όλα θα πάνε καλά» δηλώνει ο κ. Αραβαντινός, υπογραμμίζοντας πως για την ανασκαφή θα υπάρξουν δωρεές, καθώς δεν υπάρχουν κρατικά κονδύλια….
«Να το ξεκαθαρίσουμε για τους Έλληνες πολίτες ότι γι’ αυτό το επιστημονικό έργο υπάρχουν δωρεές της Ελλάδας και του εξωτερικού» τόνισε, ταξιδεύοντας μας στα γεγονότα του χθες, τα οποία πολύ γρήγορα θα φέρουν στο φως το ανάκτορο της Θήβας…
Οι ανασκαφές του Κεραμόπουλου, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, έφεραν στο φως τις τοιχογραφίες κ. α και στην 10ετία του 60 έγινε η ανοικοδόμηση στο οικόπεδο «Τζώρτζη», όπου βρέθηκε η γωνία του κυρίως Μυκηναϊκού ανακτόρου, αλλά απέμεινε μια μικρή γωνίτσα, που απέδωσε θησαυρούς, δηλαδή σφαραγιδοκίλυνδρους από την Μεσοποταμία, χρυσά και ελεφάντινα με πολύτιμους λίθους κοσμήματα, οπότε δεν υπήρξε καμία αμφιβολία ότι «κάτι έτρεχε».
Σε μια επισκευή του δρόμου το 1997, 1998 και 2005 τα στοιχεία επιβεβαιώθηκαν, καθώς η ομάδα του Β. Αραβαντινού ανακάλυψε την γραμμική Β, πρώϊμη γραφή της Ελληνικής Γλώσσας, που ήταν συλλαβική
«Αν και βρισκόμαστε σε οικονομική κρίση, αποφασίσαμε ότι η επιστήμη δεν πρέπει να πάει διακοπές και να σχολάσει, αλλά έχοντας πλέον απαλλαχτεί από τα διοικητικά και υπηρεσιακά μου καθήκοντα , είπαν να κάνω μια επιστημονική ανασκαφή με όλες τις σύγχρονες μεθόδους των καιρών μας, σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Εταιρεία στην Αθήνα, , που χρονολογείται αμέσως μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας και την τοπική εφορία των Αρχαιοτήτων και την υποστήριξη της σημερινής εφόρου Α. Χαραμή, αρχίζοντας το έργο» μας λέει ο Β. Αραβαντινός, παίρνοντας από την αρχή τα πράγματα και με την σειρά τους..
Προηγήθηκε το δαπανηρότατο έργο των αποχωματώσεων και οι 6 εβδομάδες ανασκαφής που θα ακολουθήσουν, αναμένεται να είναι αποδοτικές…
Τα «συνεργεία» σκάβουν εντός του Ανατολικού κήπου του ανακτόρου, δηλαδή της γωνίας του δωματίου του θησαυρού, με τον Β. Αραβαντινό να γνωρίζει ότι βρίσκεται ήδη μέσα στο μυκηναϊκό κτίσμα του 1200 – 1300 π.Χ
Θα υπάρχουν στρώματα, ευρήματα και νομίσματα όλων των εποχών, ακόμη και της Φραγκοκρατίας , γι’ αυτό και η κάθοδος θα γίνει σιγά – σιγά , από την εποχή των Βυζαντινών , στην εποχή του Επαμεινώνδα, με στόχο να φτάσουν στο Μυκηναϊκό ανάκτορο, που αποτελεί «καύχημα για την Θήβα, την δύναμή της, την διπλωματία που είχε αναπτύξει με όλες τις άκρες της ανατολικής Μεσογείου, που ήταν ο μεγάλος πολιτισμός τότε..» όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο πρ. Έφορος Αρχαιοτήτων…
Τι περιμένουμε όμως, να δούμε στον τελικό υπόγειο προορισμό, που είναι το δωμάτιο του θησαυρού;
Σύμφωνα με τον κ. Αραβαντινό, το σημείο έχει ερευνηθεί σε μεγάλο μέρος, όμως η οδός Αντιγόνης εμποδίζει την περαιτέρω έρευνα και το γωνιακό ανθοπωλείο εμποδίζει επίσης την έρευνα προς τα δυτικά, αλλά είναι ήδη γνωστοί οι τρεις από τους τοίχους του ανακτόρου, οπότε ακόμη και αν ορισμένα σημεία έχουν καταστραφεί, ο πρ. Έφορος περιμένει να βρεί τα δωμάτια του κεντρικού αρχείου, το δωμάτιο του θρόνου με τις τοιχογραφίες, τα αποθηκευτικά δωμάτια, τις αποθήκες του λαδιού, καθώς και το παλαιό κτίριο με τα εργαστήρια και τους περίφημους αμφορείς …
«Το βέβαιον είναι ότι, παρά τα ως σήμερα εντυπωσιακά ευρήματα, οι μεγάλες ανακαλύψεις που ενδεχομένως θα ρίξουν φως στην πραγματική θέση της Θήβας στον μυκηναϊκό κόσμο δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί» δηλώνει ο Β. Αραβαντινός , που ελπίζει να λύσει «γρίφους» μετέωρους μεταξύ μύθου και πραγματικότητας..
Ο χρόνος άρχισε να τρέχει, η Θηβαϊκή γη ανοίγει σιγά – σιγά και απομένει να δούμε τα μυστικά των σπλάχνων της!
Πηγή: Εφημερίδα "Βοιωτική Ώρα"
Πηγή εικόνων: Εφημερίδα "Βοιωτική Ώρα" , Οδυσσεύς
Δεν υπάρχουν σχόλια