Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Άνοιξε ξανά το θέατρο των Δελφών μετά από 30 χρόνια

Μια βραδιά μαγική, μυσταγωγίας και μέθεξης, έζησαν οι «τυχεροί» που βρέθηκαν το Σάββατο το βράδυ στο Αρχαίο Θέατρο των Δελφών. Υστερα από, ...


Μια βραδιά μαγική, μυσταγωγίας και μέθεξης, έζησαν οι «τυχεροί» που βρέθηκαν το Σάββατο το βράδυ στο Αρχαίο Θέατρο των Δελφών. Υστερα από, σχεδόν, τριάντα χρόνια σιωπής, η ορχήστρα του απέκτησε ξανά «φωνή», στο πλαίσιο μιας απέριττης και ουσιαστικής εκδήλωσης που διοργάνωσε το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Με πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού το αρχαίο θέατρο Δελφών απέκτησε ξανά «ζωή», με στόχο την ανάδειξη ενός από τα σημαντικότερα μνημεία της αρχαιότητας.



Εργα των Ραβέλ, Μότσαρτ, Μπαχ, Σκαλώτα, ερμηνευμένα από το «Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο» πλημμύρισαν τον χώρο, λίγο πριν η φωνή της Λυδίας Κονιόρδου ακουστεί (ηχογραφημένη) ως «Μήδεια». Η ίδια ερμήνευσε ζωντανά τον μονόλογο από την «Ιφιγένεια εν Ταύροις», στο γυμνό σκηνικό χώρο που αναδείκνυε τη μαγεία του τοπίου. Απόσπασμα από το «Αρτος και Οίνος» του Φρίντριχ Χέντερλινγκ διάβασε ο Βασίλης Παπαβασιλείου και ύστερα, αφού ευχαρίστησε το κοινό που γέμισε τις κερκίδες, καλωσόρισε τον τιμώμενο της βραδιάς, Γιάννη Βογιατζή.


Ο τελευταίος ερμήνευσε τον Αγγελιαφόρο από τους «Πέρσες», τονίζοντας το «Ιτε παίδες Ελλήνων», στην πιο συγκινητική στιγμή της εκδήλωσης.



Η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου κατέβηκε από το κοίλον στην ορχήστρα, ερμηνεύοντας ένα χορικό του «Αγαμέμνονα» του Αισχύλου. Συνοδεία του κλαρινέτου του Διονύση Γραμμένου διάβασε η Ολια Λαζαρίδου «Ορφικούς ύμνους», ο Νίκος Καραθάνος απόσπασμα από τον «Ηρακλή Μαινόμενο» και η Ελένη Κοκκίδου από την «Αντιγόνη». Η βραδιά έκλεισε με την (έξοχη) Ρένη Πιττακή σε ένα χορικό από τους ιστορικούς «Ορνιθες» του Κουν κάνοντας και την ανάλογη κίνηση, μια συναισθηματικά φορτισμένη ερμηνεία, αφού η ηθοποιός ανήκε στον χορό που έπαιξε την παράσταση στον ίδιο χώρο πριν από 45 χρόνια.


Στο κοίλον, μεταξύ άλλων, η γ.γ. του ΥΠ.ΠΟ. Λίνα Μενδώνη και ο Σταύρος Μπένος, πρόεδρος του «Διαζώματος», χάρη στο οποίο εκπονήθηκε η μελέτη αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου.






Πηγή: Εφημερίδα "Έθνος"

Δεν υπάρχουν σχόλια