Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η Τουρκία πιέζει για την επιστροφή αρχαιοτήτων

Ο υπουργός Πολιτισμού Ertuğrul Gunay επανέλαβε την επιθυμία της Τουρκίας να επιστραφούν πολιτιστικά αντικείμενα που προέρχονται από τη χώρα...


Ο υπουργός Πολιτισμού Ertuğrul Gunay επανέλαβε την επιθυμία της Τουρκίας να επιστραφούν πολιτιστικά αντικείμενα που προέρχονται από τη χώρα, σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να εξετάσει τη λήψη μέτρων κατά των ξένων θεσμικών οργάνων που εμφανίζονται απρόθυμοι να επιστρέψουν αρχαιολογικά ευρήματα.


Η τουρκική κυβέρνηση έχει απειλήσει να διακόψει τον δανεισμό έργων τέχνης στο Μουσείο J. Paul Getty της Καλιφόρνια, στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, στο Μουσείο Τέχνης του Κλίβελαντ και στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Harvard Dumbarton Oaks μέχρι να απαντήσουν στους ισχυρισμούς της Άγκυρας ότι ορισμένα έργα τέχνης από τη συλλογή τους προέρχονται από παράνομες ενέργειες στους αρχαιολογικούς χώρους της Τουρκίας.


Το Υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας κατάφερε να επανακτήσει πρόσφατα τον «Κουρασμένο Ηρακλή» από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σφίγγα της Χαττούσας από τη Γερμανία μετά από μακρόχρονη διαπραγμάτευση.


Υπερασπίζοντας την έκκληση του υπουργείου για την επιστροφή των αντικειμένων, ο Gunay δήλωσε: «Με καλούν εθνικιστή και σοβινιστή. Δεν είναι αλήθεια, δεν είχα ποτέ τέτοιου είδους τάσεις. Είμαι ένας άνθρωπος του οικουμενισμού, αλλά τα ευρήματα από τα εδάφη μας, ανήκουν σε εμάς. Έτσι, δεν πρόκειται για μια εθνικιστική προσέγγιση, αλλά για παγκόσμια. Ο αγώνας που δίνουμε έχει δημιουργήσει εντύπωση σε όλο τον κόσμο. Στις χώρες που επισκέπτομαι, οι υπουργοί πολιτισμού μας υποστηρίζουν, και είναι έτοιμοι για συνεργασία.»


Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης πραγματοποιούν έναν ιδιαίτερα ειλικρινή διάλογο με την Τουρκία για το θέμα, είπε, προσθέτοντας ότι η UNESCO υποστηρίζει επίσης τον αγώνα της Τουρκίας.


Η Σφίγγα της Χαττούσα εκτέθηκε ξανά στη βόρεια επαρχία της Çorum το Νοέμβριο του 2011 για πρώτη φορά μετά από 100 χρόνια. Τούρκοι αξιωματούχοι έπεισαν επιτυχώς το Μουσείο της Περγάμου στο Βερολίνο να επιστρέψει το αντικείμενο.


Ηλικίας 3.000 ετών


«Αυτή η 3.000 ετών Σφίγγα, είναι πολύ σημαντική για εμάς να την έχουμε και πάλι στην Τουρκία», είπε ο Gunay, όταν η Σφίγγα εκτέθηκε στο Boğazköy Museum του Çorum πέρυσι, αφού μεταφέρθηκε από τη Γερμανία που είχε πάει για «αποκατάσταση» σχεδόν ένα αιώνα πριν.


Εν τω μεταξύ το άνω μισό του 1800 ετών, αρχαίο ρωμαϊκό γλυπτό  του «Κουρασμένου Ηρακλή», επέστρεψε στην Τουρκία τον περασμένο Σεπτέμβριο μετά από διαπραγματεύσεις Τούρκων αξιωματούχων με το Μουσείο της Βοστώνης για την επιστροφή του γλυπτού. Το κάτω μισό του αγάλματος ανακαλύφθηκε το 1980 από τον καθηγητή Jale İnan στην Πέργη, λίγα χρόνια μετά την λαθραία μεταφορά του άνω μισού από τη χώρα. «Υπήρξαν 40 χρόνια λαχτάρας για την ένωση των δύο μερών του αγάλματος», δήλωσε ο Gunay. Και τα δύο μαζί ζυγίζουν 200 κιλά.






Πηγή: The Archaeology News Network

Δεν υπάρχουν σχόλια