Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αποκατάσταση μνημείου στο Λυγουριό

Στις 4/8 παρουσιάζεται το έργο αποκατάστασης του Αγίου Ιωάννου του Ελεήμονος Το Σάββατο, 4 Αυγούστου 2012, με την ευκαιρία της πρεμιέρ...


Στις 4/8 παρουσιάζεται το έργο
αποκατάστασης του Αγίου Ιωάννου του Ελεήμονος

Το Σάββατο, 4 Αυγούστου 2012, με την ευκαιρία της πρεμιέρας της παράστασης «Αμφιτρύων» του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή, θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του έργου αποκατάστασης του ναού του Αγίου Ιωάννου του Ελεήμονος στο Λυγουριό Επιδαύρου το οποίο έχει αναλάβει η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.


Ο ναός του Αγίου Ιωάννου του Ελεήμονος (ή του Αγίου Κωνσταντίνου, όπως συχνότερα αναφέρεται από τους ντόπιους) βρίσκεται στις ανατολικές παρυφές του Λυγουριού, στην άκρη του μικρού κάμπου του χωριού. Με βάση τα μορφολογικά και κατασκευαστικά του στοιχεία ο ναός του Αγίου Ιωάννου έχει χρονολογηθεί στις αρχές του 12ου αιώνα, ενώ ο νάρθηκας θεωρείται κατά τι μεταγενέστερος.


Το 2008 εκπονήθηκε μελέτη συντήρησης και αποκατάστασης του ναού. Στόχος των εργασιών αποκατάστασης ήταν η αντιμετώπιση προβλημάτων στατικής επάρκειας του μνημείου, η ανάδειξη των μορφολογικών και κατασκευαστικών χαρακτηριστικών του, καθώς και η κατασκευή νέου μαρμάρινου τέμπλου και θυρωμάτων στα οποία εντάχθηκαν τα διατηρούμενα λείψανα των αρχικών.


Το έργο της αποκατάστασης, πραγματοποιήθηκε με μέριμνα του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Ελληνικής Εταιρείας και υπό την εποπτεία της 25ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, με την γενναιόδωρη χορηγία του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη, τoυ Ανδρέα Συμεών, των οικογενειών Δημητρίου, Χρήστου και Γεωργίου Λιάτα, καθώς και άλλων κατοίκων του Λυγουριού.


Σήμερα το μνημείο είναι πλέον ενταγμένο στον πολεοδομικό ιστό του οικισμού, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει επεκταθεί σημαντικά.






Πηγή: Εφημερίδα "Το Βήμα"

Δεν υπάρχουν σχόλια