Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Σε καλό δρόμο η κατασκευή του μουσείου στην Αρχαία Ελεύθερνα

Με ιδιαίτερα ικανοποιητικούς ρυθμούς προχωρούν και αυτή την περίοδο οι εργασίες για την κατασκευή του μουσείου της Αρχαίας Ελεύθερνας, το ο...


Με ιδιαίτερα ικανοποιητικούς ρυθμούς προχωρούν και αυτή την περίοδο οι εργασίες για την κατασκευή του μουσείου της Αρχαίας Ελεύθερνας, το οποίο θα στεγάσει τα ευρήματα από τις ανασκαφές που διεξάγονται εκεί τα τελευταία χρόνια από τον καθηγητή αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκο Σταμπολίδη, ο οποίος από το 1985 ηγείται των ανασκαφών στη νεκρόπολη της Αρχαίας Ελεύθερνας.



Με βάση τις εκτιμήσεις των αρμοδίων το μουσείο θα έχει
παραδοθεί στα τέλη του επόμενου χρόνου, ενώ η ευρωπαϊκή χρηματοδότησή του έχει εξασφαλιστεί μέσω ΕΣΠΑ και είναι συνολικού ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.


Το μουσείο -που έχει χωροθετηθεί στο νοτιοδυτικό άκρο του αρχαιολογικού χώρου κοντά στα μνημεία και στις ανασκαφές- θα είναι ένας πολυχώρος αποθηκών και προβολής των εκθεμάτων με συνολικό εμβαδό 1.630 τ.μ., από τα οποία τα 900 τ.μ. θα είναι ο ένας όροφος με το αίθριο και τα 730 τ.μ. θα είναι το υπόγειο και οι αποθήκες.


 Με βάση τη μελέτη στο μουσείο θα υπάρχει αίθουσα προβολών και στην είσοδο θα τοποθετηθούν οθόνες αφής, ώστε ο επισκέπτης να μπορεί εύκολα να έχει πληροφορίες για τα εκθέματα. Παράλληλα, θα υπάρχει και κέντρο μελέτης, καθώς και οι απαραίτητες υποδομές για τη λειτουργία του.


Στο μεταξύ, στην παρούσα φάση έχει ήδη ξεκινήσει ο καθαρισμός των μονοπατιών, ενώ έγιναν από το δήμο και οι τέσσερεις συνολικά προσλήψεις φυλάκων με πεντάμηνη σύμβαση. Έτσι, σε ειδική σύσκεψη που έγινε στις αρχές της εβδομάδας -μεταξύ εκπροσώπων της δημοτικής αρχής, της αρχαιολογίας, αλλά και του ίδιου του κ. Σταμπολίδη, συζητήθηκε το πότε μπορεί ο χώρος να ανοίξει «τις πύλες» του για το κοινό, ενώ παράλληλα στο τραπέζι τέθηκαν και όλα τα θέματα ασφαλείας και επίβλεψης του αρχαιολογικού χώρου.


Το συμπέρασμα που προέκυψε ήταν πως έχουν ήδη ξεκινήσει συντονισμένες προσπάθειες για ν’ ανοίξει στο σύνολό του ο αρχαιολογικός χώρος και μάλιστα αυτό προσδιορίζεται για την άνοιξη, μιας και διαπιστώθηκε πως στην παρούσα φάση κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να συμβεί. Άλλωστε, αιτία αυτής της «καθυστέρησης» είναι η έλλειψη του κατάλληλα εκπαιδευμένου προσωπικού, που θα είναι υπεύθυνο για τη φύλαξη του χώρου, μιας και αυτή είναι η βασική προϋπόθεση που θέτουν τόσο το πανεπιστήμιο Κρήτης, όσο και ο σύλλογος ξεναγών.


Σε γενικές γραμμές πάντως ο στόχος που τίθεται είναι η πρόσληψη μόνιμου και κατάλληλα εκπαιδευμένου προσωπικού, καθώς και η προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την ολοκλήρωση του αρχαιολογικού μουσείου της Ελεύθερνας τον Μάρτιο του 2013, για να μπορέσει να είναι επισκέψιμο τόσο το μουσείο, όσο και όλοι οι τομείς του αρχαιολογικού χώρου με ενιαίο εισιτήριο από την αρχή της ερχόμενης τουριστικής περιόδου.


«Ο φύλακες του χώρου θα πρέπει να έχουν ειδικά προσόντα, τα οποία δεν καλύπτονται από τους τέσσερις φύλακες που έχουν προσληφθεί από το δήμο μέσω του προγράμματος Κατσέλη. Θα πρέπει να έχουν ειδική εκπαίδευση από τους αρχαιολόγους, να κάνουν μαθήματα πυρόσβεσης, πρώτων βοηθειών, να έχουν σχετική προϋπηρεσία, να έχουν το στοιχείο της εντοπιότητας για να γνωρίζουν καλά το χώρο, όπως γίνεται στους αρχαιολογικούς χώρους των Δελφών ή της Αρχαίας Ολυμπίας», είπε χαρακτηριστικά στη διάρκεια της πρόσφατης  σύσκεψης ο Νίκος Σταμπολίδης.








Πηγή: Στέλλα Μαθιουδάκη, rethemnosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια