Σε δίλημμα θα βρεθεί την Τρίτη το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αφού τα αιτήματα για κινηματογράφηση σε αρχαιολογικούς χώρο...
Σε δίλημμα θα βρεθεί την Τρίτη το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αφού τα αιτήματα για κινηματογράφηση σε αρχαιολογικούς χώρους φθάνουν τώρα και στην Ακρόπολη. Η εταιρεία παραγωγής της ταινίας «Τα δύο πρόσωπα του Ιανουαρίου» με τον Βίγκο Μόρτενσεν και την Κίρστεν Ντανστ, που πήρε ήδη άδεια για γυρίσματα στην Κνωσό επανέρχεται, όπως είχε γράψει «Το Βήμα» αιτούμενη κινηματογραφήσεις στην Ακρόπολη και περιμετρικά της Ρωμαϊκής Αγοράς από τις 14 ως τις 17 Οκτωβρίου. Το αυτό ζητεί και ο έλληνας σκηνοθέτης Νίκος Παναγιωτόπουλος για την δική του ταινία η «Κοιλάδα των ρόδων», γυρίσματα της οποίας θα γίνουν στις 5 Οκτωβρίου στη Ρωμαϊκή Αγορά και στις 5 Νοεμβρίου στην Ακρόπολη.
Και οι δύο περιπτώσεις, όπως είναι φυσικό θα εξετασθούν ισότιμα, άλλωστε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο τηρεί πάντοτε την αρχή αυτή, το κύριο ερώτημα όμως στο οποίο καλείται, για μία ακόμη φορά να απαντήσει αφορά καθαρά την Ακρόπολη. Γιατί τα αιτήματα για κινηματογράφηση στο σπουδαιότατο μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς δεν είναι μόνον τα προαναφερόμενα, το αντίθετο είναι πολλαπλά και φθάνουν συνεχώς από διάφορα μέρη του κόσμου.
Είναι θεμιτό λοιπόν να δίνεται η Ακρόπολη σε όλους σαν να είναι ένας απλός δρόμος της πόλης; Δεν κινδυνεύει έτσι η εικόνα της και η σημασία της από τον ευτελισμό της διαρκούς εμφάνισής της οπουδήποτε; Από την άλλη κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί, ότι η εικόνα της Ακρόπολης σε προσεκτικά επιλεγμένες καλλιτεχνικές παραγωγές μπορεί να προσδίδει στην ίδιες αξία, ταυτόχρονα όμως επισημαίνουν το κάλλος και τη διαχρονικότητα του μνημείου κεντρίζοντας και το ενδιαφέρον του κόσμου, όπου γης, να το γνωρίσει.
Θυμίζουμε ότι «Τα δύο πρόσωπα του Ιανουαρίου», ταινία βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Πατρίτσια Χάισμιθ έχουν ήδη λάβει άδεια γυρισμάτων στην Κνωσό. «Η κοιλάδα των ρόδων» εξάλλου του Νίκου Παναγιωτόπουλου με σενάριο από το βιβλίο του ελβετού φιλέλληνα Πάουλ Αμαντέους Ντήναχ αναφέρεται στο έτος 3906 μ.Χ. και στην πνευματική πρωτεύουσα του κόσμου, που βρίσκεται κάπου στην περιοχή της Μεσογείου και κατοικείται μόνον από εξαιρετικά προικισμένους πνευματικούς ανθρώπους.
Πηγή: Μαρία Θερμού, Εφημερίδα "Το Βήμα"
Δεν υπάρχουν σχόλια