Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Κατάλοιπα ρωμαϊκής γέφυρας ανακαλύφθηκαν στην Ιταλία

Η βάση του πυλώνα διαστάσεων 9Χ4,5 μ. της ρωμαϊκής γέφυρας που διέσχιζε κάποτε το ποτάμι Isonzo. O μάδα εξειδικευμένων αρχιτεκτόνων α...

Η βάση του πυλώνα
διαστάσεων 9Χ4,5 μ. της ρωμαϊκής γέφυρας
που διέσχιζε κάποτε το ποτάμι Isonzo.

Oμάδα εξειδικευμένων αρχιτεκτόνων αποκάλυψε τα απομεινάρια μιας αρχαίας ρωμαϊκής γέφυρας, μήκους 200μ., που διέσχιζε τον ποταμό Isonzo στη βόρεια Ιταλία. Οι αρχαιολόγοι μπόρεσαν να εκτελέσουν τις εργασίες τους, όταν η ζέστη του καλοκαιριού στέρεψε το ποτάμι, επιτρέποντας τις ανασκαφικές εργασίες στην όχθη Savogna του ποταμού με κατεύθυνση προς το Udine.

Τις τελευταίες μέρες οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τις ορθογώνιες βάσεις των μεγάλων πυλώνων που χρησιμοποιήθηκαν για να στηρίξουν την ρωμαϊκή γέφυρα που κάλυπτε το ποτάμι Isonzo, εκεί που σήμερα βρίσκεται η εκκλησία Mainizza. Το μεγάλο τους μέγεθος, 9x4,5 μέτρα, είναι η απτή απόδειξη για το πλάτος της γέφυρας.

Ομάδες ανασκαφέων που ανήκουν στις εξειδικευμένες αρχαιολογικές επιχειρήσεις ArcheoTest και Petra διεξήγαγαν τις ανασκαφές υπό την επιστημονική επίβλεψη του εμπειρογνώμονα Angelina De Laurenzi του ιταλικού Υπουργείου Πολιτισμού.

Τα αρχαιολογικά έργα χρηματοδοτούνται εν μέρει από την εταιρεία αυτοκινητοδρόμων Autovie Venete. Με βάση τις ανακαλύψεις που πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 1963 - 2003 στην περιοχή, η γέφυρα, κατά μήκος της οποίας πέρασε η οδός Aquileia-Emona, είχε κατά πάσα πιθανότητα 200 μέτρα περίπου πλάτος, στοιχείο που επιβεβαιώθηκε από τους 11 πυλώνες.

Περαιτέρω αρχαιολογική έρευνα διεξάγεται αυτή την στιγμή για να ανακαλυφθεί αν η ρωμαϊκή γέφυρα βασίστηκε σε φυσικά ή τεχνητά θεμέλια. Η αρχαία οδός Aquileia-Emona υπάρχει ακόμα και σήμερα, ενώ στη σύγχρονη μορφή της ονομάζεται ο δρόμος της Λιουμπλιάνα, από την σλοβενική πρωτεύουσα στη βορειοδυτική Σλοβενία.

Ο ποταμός Isonzo εκτείνεται κατά μήκος τόσο της Ιταλίας όσο και της Σλοβενίας​​. Πολλές μάχες του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου έλαβαν χώρα στις όχθες του.



Δεν υπάρχουν σχόλια